ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 128 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


The Beatles - 1964 (6. Bölüm) Sayı: - 11.04.2007


ABD'de Beatles çılgınlığının (Beatlemania) başlamasına yol açan 45'lik I Want to Hold Your Hand, 18 Ocak 1964'te Billboard müzik listesine 45. sıradan giriyor, 1 Şubat'ta ise 2 milyon satışa ulaşarak 1 numaraya tırmanıyordu ve 7 hafta boyunca da 1 numarada kalacaktı.

20 Ocak 1964'te de ABD'de Capitol Records tarafından Meet the Beatles isimli bir plak yayımlandı. Bu, ABD'de büyük bir plak şirketi tarafından yayımlanan ilk The Beatles albümüydü. Albümde İngiltere orijinli With The Beatles albümünde yer alan 9 şarkının (It Won't Be Long, All I've Got to Do, All My Loving, Don't Bother Me, Little Child, Till There Was You, Hold Me Tight, I Wanna Be Your Man ve Not a Second Time) yanında; I Want to Hold Your Hand, I Saw Her Standing There ve This Boy isimli şarkılar yer alıyordu.

7 Şubat 1964'te John, Paul, George ve Ringo New York'taki Kennedy Havaalanı'na inmişti. Çığlık atan 3000 kadar hayran tarafından karşılandılar. Havaalanında düzenledikleri ilk basın toplantısında şu tip ilginç diyaloglar yaşandı:

Gazeteci: Kaçınız peruk takıyorsunuz?
Ringo Starr: Hepimiz.
Paul McCartney: Ben kelim, kimseye söyleme lütfen.

9 Şubat 1964 gecesi The Beatles ABD'nin en çok izlenen eğlence programı Ed Sullivan Show'a çıktı. Stüdyoda bulunan 728 koltuğa karşın kapıda tam 50.000 kişi birikmişti. Televizyonları başında ise yaklaşık 73 milyon izleyici vardı. Artık Beatlemania ete kemiğe bürünmüştü.

11 Şubat'ta The Beatles ABD'deki ilk konserini Washington'da 20.000 seyirci önünde verdi. 12 Şubat'ta New York Carnegie Hall'da iki performans gerçekleştiren The Beatles 16 Şubat'ta Ed Sullivan Show'a ikinci kez katıldı. Yaklaşık olarak 70 milyon kişi tarafından izlenen bu programdan 6 gün sonra The Beatles İngiltere'ye döndü.

2 Mart'ta ilk The Beatles filmi A Hard Day's Night'ın çekimlerine başlandı. Filmin prodüktörü Walter Shenson film hakkında şunları söylüyordu: "Film, grubun kendi başarılarının tutsağı haline geldiklerini anlatacak. Havaalanından otele, otelden konsere, konserden tekrar otele ve otelden de yine havaalanına gidiyorlar. Tam anlamıyla bir Liverpool kozasının içinde seyahat ediyorlar. Tüm gördükleri menajerleri, basın danışmanları, araba, şoför ve malzemeci. Hepsi bu!" Filmi yapmak için ayrılan bütçe ise yarım milyon doları buluyordu.

The Beatles'ın altıncı 45'liği Can't Buy Me Love 16 Mart'ta ABD'de, 20 Mart'ta ise İngiltere'de yayımlandı. 45'liğin B yüzünde You Can't Do That bulunmaktaydı. Henüz 45'lik yayımlanmadan ABD 1.700.000 kopya, İngiltere ise 1.000.000 kopya talebinde bulunuyordu.

Bu arada yayımlanan bu Beatles 45'liklerinin dışında ABD'de neredeyse her Beatles şarkısı ayrı bir 45'lik olarak yayımlanmaktaydı.

***

4 Nisan'da bir ilk gerçekleşti. ABD Billboard listelerinin ilk beş sırası The Beatles şarkılarından oluşmaktaydı:

1. Can't Buy Me Love
2. Twist And Shout
3. She Loves You
4. I Want To Hold Your Hand
5. Please Please Me

Aynı hafta ilk 100 listesinde The Beatles'ın toplam 12 şarkısı bulunuyordu. 11 Nisan'da ise bu sayı 14'e yükselmişti. Bu rekorların hiçbiri günümüze kadar kırılabilmiş değil.

***

1964 yılının Haziran ayında The Beatles İskandinavya, Hong Kong ve Avustralya'yı içeren bir turneye çıktı. Bu turnenin ilk on gününe Ringo Starr katılamadı. Çocukluğundan beri yakasını bırakmayan hastalıklardan bir başkası gün yüzüne çıkmıştı. Bademcik iltihabı ve farenjit geçiren Ringo Starr'ın yerine konserlere Jimmy Nicol isimli bir stüdyo müzisyeni katıldı.

***

19 Haziran'da The Beatles, Long Tall Sally isimli bir EP (extended play) yayımladı. Dört kayıttan ibaret olan bu EP 1 adet Lennon/McCartney çalışması ve 3 tane de "cover" şarkıdan oluşmaktaydı:

A yüzü

1. Long Tall Sally [Blackwell/Johnson/Penniman]
2. I Call Your Name [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-

B yüzü

1. Slow Down [Williams]
2. Matchbox [Perkins]

Bu EP bir anlamda The Beatles'ın rock'n roll köklerine saygı duruşuydu; ancak bu EP'deki "cover" şarkılardan dahi Beatles'ın değişim ve gelişiminin farkına varmak mümkündü. Ayrıca The Beatles'ın yayımladığı ilk ve tek EP olması da bu EP'nin bir başka özelliği.


A Hard Day's Night

6 Temmuz 1964'de The Beatles'ın ilk filmi A Hard Day's Night, İngiltere'de gösterime girdi. 10 Temmuz'da ise John, Paul, George ve Ringo, Richard Lester'in yönetmenliğini üstlendiği filmin premiyeri için Liverpool'daydı. Yaklaşık 100.000 Liverpoollu, "hemşehrilerini" görmek için sokakları doldurmuştu. Aynı gün The Beatles'ın yedinci 45'liği A Hard Day's Night da yayımlandı. 45'liğin b yüzünde Things We Said Today yer almaktaydı. Yine aynı gün The Beatles'ın üçüncü orijinal albümü A Hard Day's Night da yayımlandı. Albüm ve 45'liğin listelere 1 numaradan girdiğini söylemeye gerek yok sanırım.

A Hard Day's Night albümü baştan aşağı Lennon/McCartney şarkılarından oluşmaktaydı. Bu sefer herhangi bir "cover" seslendirmemişti The Beatles:

A yüzü

1. A Hard Day's Night [Lennon/McCartney]
2. I Should Have Known Better [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
3. If I Fell [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
4. I'm Happy Just to Dance With You [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
5. And I Love Her [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
6. Tell Me Why [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-

B yüzü

1. Can't Buy Me Love [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
2. Any Time At All [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
3. I'll Cry Instead [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
4. Things We Said Today [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
5. When I Get Home [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
6. You Can't Do That [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
7. I'll Be Back [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-

The Beatles bu albümle gelip geçici değil, kendi müziklerini çok güzel ve güçlü şekilde yapan bir grup olduğunu kanıtlamıştı. The Beatles'ın sadası gitgide daha kendine özgü oluyordu. Bu albümdeki çınlayan gitarların, güçlü melodilerin, kendine özgü ve eğlenceli sadanın bir benzeri daha yoktu. The Beatles tamamiyle özgün bir iş çıkarmıştı ve bu iş döneminin ötesindeydi.

***

11 Ağustos'ta A Hard Day's Night filmi Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi. 500 sinemada birden gösterilen film yalnızca ilk haftasında 1.3 milyon dolar hasılat elde etti. Ayrıca bu film sinema endüstrisi için de bir ilki beraberinde getiriyordu: Dünyanın dört bir köşesine filmin tam 15.000 kopyası gönderilmişti.

***

The Beatles, 19 Ağustos ile 20 Eylül arasında ABD ve Kanada'nın 25 şehrinde ardarda konserler verdi. Konserlerin dışında otelin dışına çıkamayan grup üyelerinin bu turne süresince hoşça vakit geçirdikleri tek zaman dilimi otel odasında monopol oynadıkları zamanlardı.

***

1964'ün 23 Kasım günü ABD'de, 26 Kasım günü ise İngiltere'de I Feel Fine isimli The Beatles 45'liği yayımlandı. B yüzünde She's a Woman bulunan bu 45'liğin müzik dünyasına getirdiği bir yenilik vardı. The Beatles, I Feel Fine'da ilk kez bilinçli olarak "feedback" (gitarın amplifikatöre yakın olması sonucunda çıkan tiz bir "gürültü") uygulamıştı. John Lennon, "arı sesine benzer bir gürültü" olarak nitelediği "feedback"i şarkının başında kullanmıştı. İşin ilginç ve komik yanı ise 45'lik yayımlandıktan sonra -45'liği yayımlayan şirket olan- EMI'dan gelen açıklamaydı. EMI, "Şarkının girişindeki rahatsız edici ses, kayıt sırasında meydana gelen teknik bir arızadan kaynaklanmaktadır; özür dileriz." mealinde bir açıklama yapmak zorunluluğu duymuştu.

Gitarın tellerinden çıkan sesin "feedback"ini almak, ilerleyen yıllarda birçok müzisyenin kullanacağı bir teknik olacaktı; bunun en güzel örneklerini Jimi Hendrix şarkılarında görmek mümkün.


Beatles For Sale

1 Aralık 1964'te Ringo Starr bir operasyon geçirdi ve bademciklerini aldırdı. 4 Aralık'ta ise The Beatles'ın dördüncü albümü Beatles For Sale yayımlandı. 14 şarkılık albümde bu sefer 6 "cover" ve 8 tane de orijinal Lennon/McCartney çalışması yer alıyordu:

A yüzü

1. No Reply [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
2. I'm a Loser [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
3. Baby's in Black [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
4. Rock & Roll Music [Berry]
5. I'll Follow The Sun [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
6. Mr. Moonlight [Johnson]
7. Kansas City/ Hey! Hey! Hey! Hey! [Lieber/Penniman/Stoller]

B yüzü

1. Eight Days a Week [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
2. Words of Love [Holly]
3. Honey Don't [Perkins]
4. Every Little Thing [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
5. I Don't Want to Spoil the Party [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
6. What You're Doing [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
7. Everybody's Trying to Be My Baby [Perkins]

Bu albümle birlikte The Beatles sanki biraz durulmuştu. Önceki albümlerindeki dinamizm neredeyse kaybolmuştu. Şarkı sözlerine ise daha önceki Beatles şarkılarında rastlanmayan bir karamsarlık hakimdi. Bunun sebeplerinden biri grubun o dönemde Bob Dylan şarkılarına olan ilgisiyse bir diğer sebep ise grup üyelerinin, özellikle John Lennon'ın, gitgide mutsuzlaşmaya başlaması ve bunalıma girmesiydi. Albümde "cover"lanan rock'n roll şarkıları bile dinamizmden yoksundu. Albümün adı dahi -o dönem gözden kaçmış olsa bile- yoğun bir ironi içeriyordu: "The Beatles - Satılık"

The Beatles'ın müziğindeki değişim iyiden iyiye belli olmaya başlamıştı; müzik devrimine az kalmıştı.

Devamı bir sonraki yazıda.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.