ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 20 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


İstanbul’da Prag rüzgârıSayı: - 13.04.2007


İki konser vermek üzere gelen Prag Senfoni Orkestrası, Dvorak ve Mozart’ın eserleriyle nefesleri kesti

Beşiktaş Belediyesi Kültür Sanat Platformu, Prag Senfoni Orkestrası’nı 3 ve 4 Nisan akşamları birer konser vermek üzere İstanbul’a davet etti. 3 Nisan akşamı Levent’teki Mustafa Kemal Merkezi, meraklılarla tıka basa doluydu. Program, 19. yüzyılın büyük Çek bestecisi Antonin Dvorak’ın “Admid Nature” başlıklı benim hiç tanımadığım bir orkestra eseriyle başladı ve müzik meraklısı herkesin herhalde çok iyi bildiği 9. yani “Yeni Dünyadan” adlı senfonisiyle bitti.

İki Dvorak’ın arasında ise Prag kentinin sevgilisi W.A.Mozart’ın “KV 415, Re Majör Piyano Konçertosu” yer alıyordu. Konçertoyu Çek piyanist Paul Kapsar yorumladı.

Kültür başkenti Prag
Prag’ın, Mozart’ın hayatında çok önemli bir yeri vardı. Hatta Prag ahalisi Mozart’a Viyanalılardan çok daha fazla değer verir, el üstünde tutardı. Viyana’da yeterince ilgi görmeyen “Figaro’nun Düğünü” operası Prag’da büyük başarı kazanmış, bu başarı Praglı sanatsever dostların Mozart’a “Don Giovanni” operasını bestelemesi sırasında destek olmalarını, onu misafir etmelerini sağlamıştı.
Prag’ın kültür tarihi çok eskilere dayanıyor. Düşünün, daha 14. yüzyılda Prag, Orta Avrupa’nın en zengin kentlerinden biri, aynı zamanda kültür başkenti olmuş. Orta Avrupa’nın ilk üniversitesi Prag’da 1348’de kurulmuş.

16. yüzyılda yönetimin Habsburg Hanedanı’na geçmesine rağmen Rudoph II’nin Kutsal Roma İmparatoru ilan edilip Çek tacını da giymesiyle, Prag ikinci Rönesans’ına başlamış. Mozart’ın Prag’ında ise 18. yüzyılın aydınlanmasının tüm öğeleriyle yaşadığını görürüz. 
Prag Senfoni Orkestrası üyeleri de adını taşıdıkları kent ile böyle derin gönül bağı olan Mozart’ın piyano konçertosunu her iki konserin programına alarak besteciye saygılarını bir kez daha ortaya koymuşlar.

Ünü giderek artıyor
Orta Avrupa’nın bu kadim kültür kentinden gelen orkestra, 1934 yılında kurulmuş. Raphael Kubelik ve Vaclav Neumann gibi orkestra şeflerinin yönettiği Çek Filarmoni Orkestrası kadar dünya çapında ün sahibi değilse de Prag kentini temsil eden bir orkestra olarak müzik dünyasında gitgide daha fazla tanınmakta.

İstanbul konserlerinde Prag Senfoni Orkestrası’nın şefi Petr Altrichter idi. Enerjik ve heyecanlı bir şef olan Altrichter, yönettiği müzisyenleri de kendi heyecanına ortak etmesini biliyordu. Özellikle Dvorak’ın “Yeni Dünyadan” Senfonisi, orkestranın yaylı çalgılarının mükemmel beraberliğini, hem teknik ustalık hem de yumuşak renkler oluşturmada gösterdikleri beceriyi çok güzel sergiliyordu.

Mustafa Kemal Merkezi’ni dolduran “heyecanlı” kalabalığın da her fırsatta, özellikle bölüm aralarında, coşup alkış tutmalarına önce şaşıran, sonra bunu olgunlukla sineye çeken şefin sevimliliği sayesinde konserden herkes mutlu ayrıldı.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.