ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 41 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Carl Orff / Carmina Burana üzerine farklı iki çalışma...Sayı: - 01.05.2007


Carmina Burana isimli sahne kantatının yaratıcısı olan Alman besteci.

Subay kökenli, soylu bir aileden gelen Orff 10 Temmuz 1895 günü Münih'te doğdu. Annesi yetenekli bir piyanistti. Carl, müzik sevgisini annesinden almıştı ve küçük yaştan itibaren tiyatroya da düşkündü. Henüz çocukken evde oluşturduğu kukla tiyatrosu için oyunlar yazan ve besteler yapan Carl, 17 yaşına geldiğinde bir opera ve pek çok şarkı bestelemişti. Münih Müzik Akademisi’ne girdiyse de, kısa sürede akademik müzik çalışmalarından sıkıldı. Sahne müziğine olan ilgisinden ötürü ortaçağ ve Rönesans döneminin ilk sahne müziği eserlerini inceledi. Bu çalışmaları 1935’te Carmina Burana’yı yaratması için esin verdi.

1803’te Münih yakınlarında bir manastırın kütüphanesinde bulunan 200 kadar şarkı ve şiir Carmina Burana’ya kaynaklık etmiştir. Carmino Burana, çoğu oldukça müstehcen Latince metinlere dayanan bir üçlemenin ilk eseridir. Tironfi (Zaferler) diye adlandırılan bu üçlemenin diğer eserleri Catulli Carmina ve Trionfo di Afrodite’dir. Eserin ilk gösterimi 1937’de gerçekleşti ve Orff’a büyük ün getirdi.

Orff, 1924’te dans öğretmeni Dorothee Günther ile genç kızların müzik eğitimi için Münih’te bir okul kurmuştu. Bu okulda çocuklar için müzik eğitimine yönelik araştırmalar yaptı. Okul, 1944’te Naziler tarafından kapatıldı. 4 yıl sonra Orff’un bazı dans müziği kayıtlarının tesadüfen yayınlanması, geliştirdiği metotları Almanya’da yayılmasını sağladı ve çocuklar için müzik yayını yapan radyo programları başladı. Orff, çocuklardaki doğal müzik yeteneklerinin basit vurmalı ve yaylı çalgılar yoluyla geliştirilebileceğini düşünüyordu. Geliştridiği teknikler şimdi pek çok ülkede kullanılmaktadır.

Carl Orff, 1930’da Münih Bach Topluluğu’nun şefi olmuştu. Nazi döneminde de bu görevde kaldı. Orff, zamanının büyük bölümünü yurtta ve yurtdışında bestecilik öğretmeye adamıştır. Yeni bir şey yaratmak istiyorsan mutlaka eski olanı kullan” felsefesi ile eserler veren Orff, 1949’da yaratığı Antigonea adlı oyunu Sophokles’in bir eseri üzerine bestelemişti. 1950’de Münih Müzik Lisesi’ne öğretmen oldu, 1955 yılında Tübingen Üniversitesi’nden fahri doktor oldu, 1961’de Salzburg’da müzik öğretmenlerini eğitmek amacıyla Orff Enstitüsü’nü kurdu.

Trionfo di Afrodite, Carmina Burana ve Catulli Carmina adlı kantatlarını birleştirerek oluşturduğu Tironfi üçlemesi Başta Almanya olmak üzere pek çok ülkede en çok seslendirilen eser olan Carl Orff, 1982’de bütün ömrü boyunca yaşadığı Münih’te öldü.

Orff'un ünlü bestesi 'Carmina Burana' , 'Tironfi' üçlemesinin bir bölümüydü
'Carmina Burana'nın bestecisi Carl Orff, 1982 yılında Münih'te hayata veda etti.


veya


Asker kökenli, soylu bir aileden gelen Orff, 10 Temmuz 1895'te Münih'te doğdu. Annesi yetenekli bir piyanistti. Müzik sevgisini annesinden almıştı ve küçük yaştan itibaren tiyatroya da düşkündü.

Henüz çocukken evde oluşturduğu kukla tiyatrosu için oyunlar yazdı, besteler yaptı. 17 yaşına geldiğinde bir opera ve pek çok şarkı bestelemişti. Münih Müzik Akademisi’ne girdiyse de, akademik müzik çalışmalarından sıkıldı.

Sahne müziğine olan ilgisinden ötürü Ortaçağ ve Rönesans döneminin ilk sahne müziği eserlerini inceledi. Bu çalışmaları 1935'te 'Carmina Burana'yı yaratması için esin verdi.

1803'te Münih yakınlarında bir manastırın kütüphanesinde bulunan 200 kadar şarkı ve şiir 'Carmina Burana'ya kaynaklık etmiştir. 'Carmina Burana', çoğu oldukça müstehcen Latince metinlere dayanan bir üçlemenin ilk eseridir.

'Tironfi' (Zaferler) diye adlandırılan bu üçlemenin diğer eserleri 'Catulli Carmina' ve 'Trionfo di Afrodite'dir. İlk gösterimi 1937'de gerçekleşen eser Orff'a büyük ün getirmiştir.

Orff, 1924'te dans öğretmeni Dorothee Günther ile genç kızların müzik eğitimi için Münih'te bir okul kurmuştu. Bu okulda çocuklar için müzik eğitimine yönelik araştırmalar yaptı. Okul, 1944'te Naziler tarafından kapatıldı.

Dört yıl sonra Orff'un bazı dans müziği kayıtlarının tesadüfen yayınlanması, geliştirdiği metotları Almanya'da yayılmasını sağladı ve çocuklar için müzik yayını yapan radyo programları başladı.

Orff, çocuklardaki doğal müzik yeteneklerinin basit vurmalı ve yaylı çalgılar yoluyla geliştirilebileceğini düşünüyordu. Geliştridiği teknikler şimdi pek çok ülkede kullanılmaktadır.

1930'da Münih Bach Topluluğu'nun şefi oldu, Nazi döneminde de bu görevde kaldı. Orff, zamanının büyük bölümünü yurtta ve yurtdışında bestecilik öğretmeye adamıştı.

"Yeni bir şey yaratmak istiyorsan mutlaka eski olanı kullan" felsefesi ile eserler veren Orff, 1949'da yaratığı 'Antigonea' adlı oyunu Sophokles'in bir eseri üzerine bestelemişti.

1950'de Münih Müzik Lisesi'ne öğretmen oldu, 1955 yılında Tübingen Üniversitesi'nden fahri doktor oldu. 1961'de Salzburg'da müzik öğretmenlerini eğitmek amacıyla Orff Enstitüsü'nü kurdu.

'Trionfo di Afrodite', 'Carmina Burana' ve 'Catulli Carmina' adlı kantatlarını birleştirerek oluşturduğu 'Tironfi' üçlemesi pek çok ülkede en çok seslendirilen eser olan Carl Orff, 1982'de hayatı boyunca yaşadığı Münih'te öldü.

Müzik tarihinde Orff'a benzeyen bir şahsiyet daha bulmak zordur. Vaktiyle Orlando di Lassio'nun veya çağdaşı ve müzikli komedyalar yaratmaya hevesli Orazio Vecchi'nin madrigallerindeki mest edici hava; diğer taraftan antik çağa düşkün olarak eski Yunanların dramını yeniden canlandırmak isteyen Floransalıların ümanizmi Carl Orff'u hatırlatabilir.



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.