ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 22 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Memleket Bu Haldeyken...Sayı: - 31.05.2007



EĞER sanata, edebiyata, edebiyatçıya, sanatçıya saygınız, sevginiz varsa, bütün yüreğimle inanıyorum ki, yazdıklarıma katılacaksınız.

Mitinglerden, toplantılardan, ülkemizde son aylardaki siyasi hareketlilikten sonra, bazı okurlarımdan şöyle e-postalar aldım.

Genellikle eleştiriler "Memleket bu haldeyken..." diye başlıyor. Böyle bir zamanda; sanattan, kitaptan, resimden, sergilerden bahsetmenin garip olduğunu, memleket meselelerini görmezden geldiğimi yazıyorlar.

Bu söyleme katılmıyorum, terör yıllardır sürüyor, seçim sürecine girdik, oyumuzu kullanacağız.

Böyle yazanlar, benim de siyasetin sığ sularında kulaç atmamı, parti liderlerinin söyledikleri arasında dolanmamı bekliyorlar.

Alan farkını, herkesin başka konuları yazması gerektiğini, çeşitliliği, yaşamanın bunu gerektirdiğini unutuyorlar.

Savaşlarda bile konserler verilirken, tiyatro perdeleri bombardıman altında bile açılırken. Sanatı, edebiyatı ihmal etmenin gerekçesini ben algılayamadım, sanırım çoğu okurlarım da benim durumumda.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, önce opera binaları, konser salonları onarılırken, gündelik siyasetin içinde olanlar bile, "memleket bu haldeyken" gibi toplum tarafından yadırganacak bir söz söylemediler.

* * *

ATATÜRK, yoksul Türkiye’nin ilk yıllarında ressamları, müzikçileri, sanatçıları, bilim adamlarını yurtdışına, Avrupa’ya gönderdi. Kimse de saçı bitmedik yetimlerin parası edebiyatıyla, bu ileri görüşlülüğü eleştirmedi.

Bugün geldiğimiz yeri onlara borçluyuz.

Kraldan fazla kralcı, cumhuriyetten fazla cumhuriyetçi, Atatürk’ten daha fazla Atatürkçü. Böyle bir ruh ve zihin halinin sağlıklı olmadığı kanısındayım.

E-postaları gönderenlere birkaç soru yönelteceğim.

Sadece sizler mi cumhuriyetin bekası için çalışıyorsunuz? Kültürsüz, sanatsız, edebiyatsız bir cumhuriyet modeli mi öneriyorsunuz? Seçim sonuçlarını alıncaya kadar sanatsal faaliyetlere ara verelim, kitap okuma sürecini donduralım görüşünde misiniz?

Testin sorularına evet diyorsanız, yaşama biçiminizi, düşünce mekanizmanızı gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum.

Bir başka okurum da, "memleket bu haldeyken" siz kitaptan, resim sergilerinden "lay lay lom konulardan söz ediyorsunuz" diye yazmış.

İyi bir eğitim görmüş, mesleğinde başarılı aydın bir okurum. Beni çok şaşırttı doğrusu.

Sorularımı okuduğunda, düşüncesini değiştireceğini umarım.

Gene soracağım.

Yazarlarımızın yeni kitaplarını, emeklerini, çabalarını "memleket bu haldeyken" görmezden mi geleyim? Okumayayım mı?

Konserlere "memleket bu haldeyken" gitmeyeyim mi?

Siz evinize döndüğünüzde televizyon seyretmiyor musunuz?

Sinemaya gitmiyor musunuz?

Evet, Şiirİstanbul’da direncin temsilcisi, bu eleştiriyi yapanların erişemeyeceği mertebelerde de mücadele vermiş Mahmut Derviş’ten söz etmek lay lay lom mu?

Bütün dünyaya Çukurova’yı tanıtan Yaşar Kemal’in metinleri Lütfi Özgünaydın fotoğrafları ile açılan sergiden söz etmek lay lay lom mu?

Siz Yaşar Kemal’siz, Mahmut Derviş’siz bir dünyaya tahammül edecek kadar sanattan yoksunsanız, ben sizin demokrat, cumhuriyetçi, laik, Atatürkçü olduğunuza inanmıyorum. Bağışlayın, siz de takıyye yapıyorsunuz.

Özgürlük tarihinde, toplumsal dalgalanmalarda sanatçıların, edebiyatçıların, sanatın, edebiyatın yerini, önemini, işlevini öğrenmek için sanat ve edebiyat tarihini okumak zahmetine katlanın.

* * *

OKURLARIMLA dertleştim bugün. Gene de sitemin, eleştirinin dostlardan geldiği gerçeğini unutmadım.


dhizlan@hurriyet.com.tr

Kaynak:
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/6595421.asp?yazarid=4


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.