ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 286 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Musıki bir hayat!Sayı: - 15.06.2007


Türk musikisi camiasından pek çok isme hocalık yapan İstanbul Üniversitesi Koro Şefi Süheyla Altmışdört, 42 yıllık görevine veda etti. Başta Ahmet Özhan, Münip Utandı, Ömer Erdoğdular, Necati Çelik, Süleyman ve Kudsi Erguner, Coşkun Sabah, Şahin Gültekin, Serap Mutlu Akbulut gibi bir çok ünlü ismin yetişmesinde emeği olan Süheyla Altmışdört, musiki hayatını anlattı.

Çocukluk yıllarında musikiyle hemhal olan Süheyla Hanım, 1951 senesinde girdiği konservatuar imtihanlarını kazanmış. Süheyla Hanım'ın 5 yıllık konservatuvardaki ilk hocası Şefik Gürmeriç olmuş İki senelik yoğun bir çalışma temposu sonunda, Mesud Cemil'in de aralarında bulunduğu bir heyet karşısında imtihanları başarıyla geçen Süheyla Hanım, hocalarının tavsiyesi ile sınıf atlatılarak eğitimine devam etmiş. Konservatuvardan mezun olduktan sonra, hocası Şefik Gürmeriç kendisinden kadroya ve derslere girmesini istemesi üzerine, Batı Musikisi solfej ve Türk Musikisi nazariyat dersleri vererek hocalığa başlamış ve 42 yıl sabah saatlerinde İcra Heyetinde, öğle saatlerinde okulun derslerine devam etmiş.

Münir Nurettin hocamdı

Münir Nurettin Selçuk'un rahle-i tedrisinden geçen Süheyla Hanım, "Münir Bey, hem hocam hem de meslektaşım oldu. Rüyamda görsem inanacağım bir hadise değil bu. Trabzon'da iken radyodan en çok zevkle dinlediğim sanatçılar arasında olan Münir Nurettin benim için erişilmez bir isimdi. Ama kadere bakın ki, İstanbul'a geldim. Önce hocam sonra da meslektaşım oldu. Münir Bey, çok az ve çok hafif ses tonu ile konuşan bir insandı. Son derece titiz, disiplinli bir kişi olması ile tanınırdı. Yağmur yağdığı zaman, özel aracı ve şoförü olmasına rağmen kesinlikle çalışmalara gelmezdi" diyor.

Coşkun'la meşklere katıldım

"Bir zamanlar Coşkun Sabah'ın babasının öncülüğünde musiki meclisleri kurulur ve meşkler yapılırdı" diyen Süheyla Hanım şöyle konuşuyor: "Benim musikiye aşina olduğumu duyan bir bey geldi ve 'musiki meclislerine ve meşklere katılmayı düşünmez misiniz?' diye sordu. Ben de düşünmediğimi söyledim. Bunun üzerine o bey de bana, 'musikinin topluluklar ve iştirakler ile tadının alınabileceğini ve gelişme sağlanabileceğini' söyledi. Ben de o düşünceleri haklı buldum. Sonra Coşkun Sabah'ın da katıldığı birçok meşke iştirak ettim. O yılları bu gün özlemle anıyorum."

Bülent Ersoy konservatuar mezunu değil

Bülent Ersoy, sağda solda 'ben konservatuardan mezun oldum. Hem nazariyat, hem de üslup bölümünden ' deyip duruyor. Ancak iki ay kadar devam etti konservatuara. Her ne kadar mezun olmadığı halde, 'Konservatuardan mezun oldum' diyor. Bunu bir türlü anlayamıyorum. Çünkü biz de nazariyat ya da üslup bölümü ayrı iki bölüm değildir ki. Kendisini yetiştirmiş bir sanatçı. Özellikle ilk dönem söylediği şarkılar dinlenebilir. Ancak sonraki dönemi ortada.

Hiçbir bakan konserimize gelmedi

42 yıllık yönettiği koro konserlerine hiçbir bakan, başkan, ya da milletvekilinin dinleyici olarak gelmediğini belirten Süheyla Altmışdört, 'sadece bir kez bir rektör konserimize gelmiş. Ondan da bizim sonradan haberimiz oldu. Protokol ve erkan bize iltifat etmese de, bizim konser salonlarımız Türk musikisi sevdalıları ile dolup taşardı" diyor.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.