ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1956
Şu an 13 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


"Artık bir numara olmalıyız!"Sayı: - 03.07.2007


CSO’nun daimi şefliğine getirilen Rengim Gökmen, “Türk kültür hayatının amiral gemisi olan Orkestra’yı eski güzel günlerine kavuşturacağız” diyor

Türkiye’nin önde gelen orkestra şeflerinden Rengim Gökmen, 16 yıl boyunca İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın şefliğini yürüttükten sonra, 2006 sonunda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Daimi Şefliği’ne atandı.

Bu görevi 1988 – 1999 yılları arasında Gürer Aykal yürütmüş, Aykal’ın ayrılışı sonrasında göreve atama yapılmamıştı. Halen Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası ile çalışmalarını sürdüren ve CRR İstanbul Senfoni Orkestrası’nın danışman orkestra şefliğini yürüten Gökmen ile CSO’nun sorunlarını ve geleceğini konuştuk. 

 Atamayı duyunca neler hissettiniz?

26 yıldır Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı yönetiyordum. Resmiyet kazanan bu beraberlik, CSO’ya farklı hizmetler getirebilmemi sağlayacak. CSO çok önemli bir marka ve Türk sanat kurumları içinde amiral gemisi. Orkestranın eski etkin günlerini tekrar yaşaması imkânsız değil. Orkestrada epeydir sağlam ve ileriye dönük bir politika üretme anlamında zorluklar yaşandığını biliyoruz. Tüm CSO üyelerinin de böyle bir politikayı arzu ettiğini düşünüyorum.

CSO Daimi Şefliği, Gürer Aykal’ın görevden ayrılmasının ardından uzun süre boş kaldı. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Çeşitli nedenleri vardı herhalde, bilemiyorum. CSO’nun bir müzik direktörüyle yıllarca çalışmamış ve sınavların tam anlamıyla gerçekleştirilmemiş olması, konzertmeister’inin (başkemancısının) ve konzertmeister yardımcısının bulunmaması büyük bir handikap oldu orkestra için. Şu anda viyola grup şefliği ve ikinci keman grup şefliği de boş durumda. Geçen yıl uzun bir aradan sonra sınavlar yapıldı ve kadroya 14 genç müzisyen alındı. Bu müzisyenler CSO’ya büyük ivme kazandırdı.

Orkestrada ne gibi değişiklikler yapmayı düşünüyorsunuz?

CSO’da yıllardır yapılmamış sınavların kısa aralıklarla yapılması gerekiyor. Orkestranın yaşlı ve genç kesimleri arasındaki ara açıldığı zaman deneyimliler ve deneyimsizler ayrımı ortaya çıkıyor. Hâlbuki orkestranın kanının yavaş yavaş değişmesi daha rahat bir dönüşüm sağlar. CSO’nun şu anda çözülmesi gereken en acil sorunu ise salonunun konser vermek için elverişsiz olması. Koltuklar rahatsız ve duvarlar halıyla kaplandığı için orkestra akustik bakımından zorlanıyor.

Konser programı konusundaki düşünceleriniz neler?

CSO, artık Türkiye’nin kültür sanat hayatında bir numaralı yeri işgal etmeli ve yeni projeler üretmeli. Türkiye’ye gelen yerli - yabancı sanatçıların en değerlilerini ağırlamalı. Maliye Bakanlığı’nın verdiği bütçe, bunların yapılabilmesi için esneklik sağlamalı. Aynı şekilde CSO’nun da yurtdışına açılması gerekiyor. CSO Yönetim Kurulu ile yaptığımız toplantıda salon sorununun çözülmesi, iyi bir 2007 - 2008 programı hazırlanması ve kadro eksikliklerinin tamamlanması konusunda fikir birliğine vardık. 

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.