ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 108 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Suzuki Okulu Metodu (3. Bölüm)Sayı: - 11.07.2007


IV. SUZUKİ EĞİTİM KURUMLARI

Suzuki’nin Japonya’da kurmuş olduğu Yetenek Eğitimi Araştırma Enstitüsü ve Yetenek Eğitimi Müzik Okulu nun yanı sıra bugün dünyanın pek çok yerinde Suzuki eğitim kurumları vardır. Uluslararası Suzuki Derneği, Uluslararası Suzuki Metodu Akademisi ve Avrupa, Asya, Avustralya ve A.B.D. de kurulan Suzuki Dernekleri ve bu derneklere bağlı alt kuruluşlar mevcuttur. Bu kurumlar Suzuki metodunu öğretmek, yaymak, koordine ve teşvik etmek amaçlarının yanı sıra Suzuki öğretmenliği ve Suzuki öğretmen yetiştirme programları standartlarını da oluşturmuşlardır.

Pek çok ülkede derneklere bağlı olarak kurulan yerel Suzuki dernekleri, özel okullar, Suzuki öğretmenlerinin bireysel olarak eğitim verdiği özel stüdyolar, enstitüler ve üniversitelerin bünyelerinde kurulan Suzuki programları çocuklara ve gençlere çalgı eğitimi sunmaktadır. Bu dernekler ve okullar yarı zamanlı veya tam zamanlı kurslar, workshoplar, yaz okulları, konferanslar, kongreler, festivaller ve konserler düzenleyerek Suzuki öğrencilerini yetiştirdiği gibi Suzuki öğretmenlerinin yetiştirilmesini de hedeflemektedir. Suzuki derneklerinin öğretmen yetiştirme programları ya kısa süreli, ya da uzun süreli olmaktadır. Kısa süreli programlar genellikle yaz dönemlerinde veya normal okul dönemlerinde workshoplarla ve kurslarla gerçekleşmektedir. Uzun süreli programlar ise üniversitelerin sunduğu lisans ve lisans üstü programlar ile yürütülmektedir.

Günümüzde Suzuki dernekleri ve okulları hakkında internette oldukça çok bilgi mevcuttur. Bu web sayfaları Suzuki metodu ve aktiviteleri hakkında bilgi vermek yanında, öğrencilerin kolayca ulaşabileceği Suzuki öğretmen listelerini de vermektedir. Ayrıca, öğretmenlerin online soru ve cevapları için oluşturulan forumlar da internette mevcuttur.

V. SONUÇ

Dr. Shinichi Suzuki (1898-1998) her zaman çocukların iyi ve mutlu birer insan olarak yetişmelerini istemiş ve hayatını bunların gerçekleşmesine adamış önemli bir eğitimci ve keman sanatçısıdır.
Suzuki’nin “iyi bir insan yetiştirme” felsefesi üzerine kurulmuş olan Suzuki Okulu başarılı sonuçlar vermiş ve bütün dünyada müzik eğitimcileri tarafından kabul görmüş bir okul öncesi müzik öğretim yöntemidir. Bu metod pek çok okul öncesi programından, çalgı eğitimini küçük yaşlardaki çocuklara vermeyi hedeflemesi bakımından farklılık göstermektedir.

Suzuki, öğrencileri ile yaptığı denemeler sonucunda 10 kitaptan oluşan Suzuki Keman Okulu nu yazdı ve bu metod kendi danışmanlığı altında diğer çalgıların öğretilmesinin yanı sıra okuma, sanat, aritmetik, jimnastik, yazma sanatı ve yabancı dillerin öğretilmesine de uyarlandı. Diğer çalgılar için yazılmış Suzuki Metodları;  Suzuki Piyano Okulu, Suzuki Çello Okulu, Suzuki Viyola Okulu, Suzuki Gitar Okulu, Suzuki-Takahashi Yanflüt Okulu, Suzuki Arp Okulu, Suzuki Blokflüt Okulu ve Suzuki Ses Okulu’ndan oluşmaktadır. Metodların yanı sıra, kitaplarda yer alan eserlerin ses kayıtları,  piyano eşlikleri, nota eğitimi kitapları, etüdler, oda müziği eserleri vb. de mevcuttur.

Suzuki okul öncesi çocuklarla yaptığı denemeler sonucunda her çocuğun müzik yeteneğine sahip olduğunu ve bu yeteneğin geliştirilebileceği sonucuna vardı. Suzuki’ye göre doğru bir şekilde eğitilen çocuk, kendi anadilini öğrenmek için nasıl yeteneklerini geliştirebiliyorsa, müzik yeteneğini de geliştirebilirdi. Yeteneğin geliştirilmesi olan “yetenek eğitimi” Suzuki’nin en çok önem verdiği konu olmuş ve “anadili yaklaşımı” çalışmalarının merkezini oluşturmuştur.

Suzuki metodunun öğretilmesinde öğretmenler özellikle şu noktalara dikkat etmelidirler;

1. Gözden önce kulak

2. Motivasyon

3.Önceden öğrenilen şeylerin üzerine yeni şeyler koyarak, küçük adımlarla ilerlemek

4. Doğal hareket- performansa uygun bir vücut duruşu

5. Etkili ve rahat bir tekniğin sağladığı ritmik bir akış

6. Kendinden emin çalabilmek için eserlerin sürekli olarak tekrar edilmesi.

Suzuki, öğrencilerin daha müzikal çalabilmeleri için, fiziksel ve duygusal bir ortam hazırlama ve verilen aktiviteleri onlarla beraber yapma sorumluluğunu öğretmenlere ve ailelere vermiştir. Suzuki’nin ders planına göre öğretmen, öğrencinin dikkatini toparlama durumuna göre haftada bir veya iki kez bir öğrenci ile çalışmalıdır. Ailenin her derse katılması Suzuki yönteminde anadili yaklaşımının temelini oluşturur. Özellikle annelerin kitaplardaki eserleri çalmayı öğrenmesi, çocuğunun bütün derslerini izlemesi, not alması, evde çocuğunun çalışmalarını izleyebilmesi, ona yardımcı olabilmesi ve bunların ötesinde öğretmenlik eğitimi alması gerekmektedir. Ancak, annelerin bir işte çalışıyor olmaları, bu sorumlulukların yerine getirilmesini zorlaştırmaktadır. 

Suzuki’nin Japonya’da kurmuş olduğu Yetenek Eğitimi Araştırma Enstitüsü ve Yetenek Eğitimi Müzik Okulu’nun yanı sıra Uluslararası Suzuki Derneği, Uluslararası Suzuki Metodu Akademisi ve Avrupa, Asya, Avustralya ve A.B.D. de kurulan Suzuki Dernekleri mevcuttur. Bu dernekler Suzuki metodunu öğretmek, yaymak, koordine ve teşvik etmek amaçlarının yanı sıra Suzuki öğretmenliği ve Suzuki öğretmen yetiştirme programları standartları oluşturmuştur. Pek çok ülkede derneklere bağlı olarak kurulan yerel Suzuki dernekleri, özel okullar, Suzuki öğretmenlerinin bireysel olarak eğitim verdiği özel stüdyolar, enstitüler ve üniversitelerin bünyesinde kurulan Suzuki programları çocuklara ve gençlere çalgı eğitimi sunmaktadır. Bu kurumlardan bazıları Suzuki öğretmenini yetiştirme görevini de üstlenmektedir. İnternette Suzuki metodu ve aktiviteleri hakkında verilen bilgilerin yanı sıra, bu metodu uygulayan öğretmenlerin listeleri ve online soru ve cevaplar için oluşturulmuş forumlar da mevcuttur.

Suzuki metodunun ana amacı çocuğu müzik yoluyla bir bütün olarak yetiştirmektir. Buna rağmen pek çok Suzuki öğrencisi çok iyi düzeyde profesyonel müzisyenler olmuşlardır. Bugün Japonya’da ve 38 ülkede toplam olarak 400.000 üzerinde Suzuki öğrencisi mevcuttur.
   Sevgi olduğu zaman pek çok şey başarılır.Dr. Shinichi Suzuki

KAYNAKÇA

Australian Suzuki Association. http://www.suzukimusic.org.au

European Suzuki Association. http://www.europeansuzuki.org

International Suzuki Association. http://www.internationalsuzuki.org

Maris, Barbara. “The Suzuki Method and Piano School”

Piano Quarterly. No. 127, Fall 1984, ss. 32-47.

Suzuki Association of the Americas. http://suzukiassociation.org

Suzuki Piano School (Vol 1-6). New Jersey: Birch Tree Group Ltd., 1978.

Suzuki Teacher International. http://www.suzuki-method.com

Talent Education Research Institute. http://www.suzukimethod.or.jp/indexE.html

Uszler, Marienne; Gordon, Steward and Mach, Elyse.

The Well-Tempered Keyboard Teacher. New York: Schirmer Books, 1991.


bitti
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.