ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 115 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Mehmet Özbek ile bir söyleşiSayı: - 31.07.2007


Türküler kimliktir, özellikle de Türk’ün kimliği. Nerede bir türkü duysam orada sevda, orada hasret, orada kendime ait bir şeyler bulurum. Savaş meydanlarında bile Çanakkale’de, Dumlupınar’da türkülerimiz söylenmiş\’85 Düğünde, bayramda, doğumda, hüzünde, türküler yakılmış her söyleme. Toplumların kendilerini ifade ettiği gizli değerler, bazen de gözle görülmeyen resimler çizilmiş türkülerde. Kimilerinin bilmediği ya da bilmeden konuştuğu bu yüce değerleri; Türk’ün türküsünü, milli kimliğini ve derinliğini türkülerle yaşayan ve türkülerimizin en akademik şekliyle icra edilmesini sağlamaya çalışan, türkülerin dilinden en iyi anlayan bir ustaya sorduk. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu’nun kurucusu ve Şefi, benim de değerli hocam sayın Dr. Mehmet Özbek bu haftaki yazımın baş konuğu oldu.

- Sayın hocam Türk insanını ve kültürünü en iyi anlatan, tarifleyen sözlü ve müzikli söylemin türkü olduğunu düşünüyorum. Sizce de böyle midir? Türküleri nasıl tarifleriz? Nedir türkü?

- Türkü insanoğlunun başından geçen olayları ve bunun iz ve yansımalarını zihinde bıraktığı etkiyi, insanın duygu ve düşüncelerinin kendisinde yarattığı hayalleri, güzellikleri ve çirkinlikleri, gerek sözde, gerekse müzikte, ezgide yerel özelliklerle bizlere anlatan sergileyen müzik unsurları türküler. Türküler müzik sanatı içinde birçok bakımdan diğerlerinden önemlidir. Şöyle ki; türküler bir defa bir toplumun hayatını yansıtır. Türküler toplumun romanıdır, hikâyesidir. Orda toplumun yaşayışını, tarihini, geçmişini geleneğini, göreneğini görürüz, buluruz. En güzel aşklar, en güzel övgüler, güzellemeler, en etkili yermeler, taşlamalar yine türkülerimizde vardır. Türkülerimizin diğer önemli yönü ise halk tarafından geniş kitlelerce anlaşılabilir nitelikte olmasından dolayı, türküler bir yerce aydınla-halk arasında ilişki kuran bir nevi mesaj, bir nevi postadır, köprüdür. Sanatın diğer dallarındaki ürünleri toplum kolay kolay anlamayabilir, ama halk türküsünü toplumun büyük bir kesimi anlar, hatta söyler. Bir şiiri, güzel bir şiiri, bir aydından çıkmış olan şiiri halk, geniş kitle anlamayabilir. Ama bir türküyü geniş kitleler anlayabilir.

O bakımdan aydınla halk arasındaki ilişkiyi kurmada başvurulacak önde gelen unsurlardan biridir türküler. Dünyada her halkın türküsü vardır. Türküler sadece bize has olan bir şey değildir.

- Yani toplumların kimliklerini belirler diyebilir miyiz sayın hocam?

Tabii ki, onun hayatında var olan olayları yansıttığına göre, onun hayatına ait olan olaylarda o toplumun kimliğini belirtir. Yani belli bir felaketi o toplum yaşamışsa ve türkü onu yansıtıyorsa o felaketi geçiren toplumun yansımasıdır türküler. Dünya halk müzikleri içinde bizim müziğimiz farklılık gösterir. Bizim müziğimizde çok enteresandır; batı toplumunda sonradan fark edilen akımları görürüz. Avrupa’da 119. yüzyılda rastlanan sürrealizm akım Yunus’un, Kaygusuz’un yaşadığı 13. yüzyılda dizelerinde, düşünce dünyasında kısaca bizde çok daha önceden vardı. İşte bunu türkülerimizde görüyoruz.



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.