ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 25 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Yalnız geri vitesi olan otomobil gibiyiz!Sayı: 387 - 05.09.2007


Birkaç gün önce, muhalif olması nedeniyle kapatılan Gözcü Gazetesi’nin yerine açılan Sözcü Gazetesi çok güzel bir gazetecilik örneği vererek bütün ulusal gazetelerden farklı ve anlamlı bir habercilik örneği verdi manşete taşıdığı haberiyle.

koyu şeriat hükümlerinin geçerli olduğu köktendinci devletlerin başkan ve eşlerinin fotoğraflarını yayınlayan söz konusu gazete, bunların yanında modern Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Hanım’ın fotoğrafının verdi: Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın eşi, Ürdün Kralı Abdullah’ın eşi, Malezya Devlet Başkanı Muhammed’in eşi, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in eşi… Bu koyu dinci devletlerin başkanlarının eşleri nasıl mıydı? Başları açıktı ve hepsi modern giyimli idi.

… Ve Abdullah Gül ile eşi Hayrünnisa Hanım’ın başı sıkı sıkı örtülü, saçının bir teli bile görünmüyor, üzerinde bu sıcakta giyilmesi çok zor, mantoya benzer kayın bir giysi…

Kısacası modernlikten uzak bir görüntü…

İşte, çağdaş Türkiye’nin bir numaralı kadını!

Doğrusu üzülmemek elde değil.

Fanatik Arap ülkeleri bile çağdaşlık yolunda ilerlemeye çalışırken biz yalnız geri vitesi olan bir otomobil gibiyiz…

”Uygarlık neyimize, hep geriye gidelim” diyoruz.

***

Şimdi geri vitesli gidişe bir başka örnek daha vereyim:

Bildiğiniz üzere 29. Temmuz tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nde Zeynep Şahin imzası ile çıkan habere göre İlahiler ve mehter 'tasavvuf müziği' adı altında ve önümüzdeki ders yılında müfredata girmesi için gerekli çalışmaların tamamlandığını öğreniyoruz. Yeni müfredata göre Öğrencilere tasavvuf ve ilahi örnekleri dinlettirilerek, ne hissettiklerini yazmaları istenecek. Ayrıca, 6 ve 7. sınıflar Mehter Marşı'nı doğru söylemeyi öğrenecek. Yeni eğitim yılından itibaren uygulamaya konacak müfredatta, derslerde öğrencilerin etkin rol alması istendiyor.

Böyle kısa bir açıklamadan sonra gazete yer alan haberi aynen yayımlıyorum:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), müzik eğitimini de dinselleştiriyor. Hazırlanan yeni müzik dersi müfredatıyla öğrencilere dini ezgiler, tasavvuf müziği örnekleri dinlettirilecek. Öğrenciler dinledikleri müzikler hakkında ne düşündüklerini yazacak. İlköğretimde, Mehter Marşı'nın doğru söylenmesine yönelik etkinlik düzenlenecek.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (TTKB), ilköğretim müzik dersi müfredatını değiştirdi. İlköğretim 1. sınıftan 8. sınıfa kadar etkinliklerin, kazanımların yeniden belirlendiği müfredat, müzik dersinin içine de dini vurgunun yerleştirildiği bir yapıya dönüştü. Yeni eğitim yılından itibaren uygulamaya konacak müfredatta, derslerde öğrencilerin etkin rol alması istendi. Buna göre öğrenciler, 6 ve 7. sınıfta, Osmanlılık bilincini vurgulayan Mehter Marşı'nı doğru söylemeyi öğrenecek.

"Dinleme - Söyleme - Çalma" ünitesiyle 6. sınıfta, İzmir Marşı, Vatan Marşı gibi marşlarla birlikte "Mehter Marşı" nı doğru söylemesi öğretilecek. Yine aynı ünitenin 7. sınıftaki ayağında da öğrencilere toplum yaşamında önemli yer tutan marşların öğretileceği belirtildi. Bu türdeki marşlardan bir repertuar oluşturulması istenirken, öğrencilerin repertuardaki marşları doğru ritim ve ezgilerle söyleyebilmesi için etkinlikler düzenleneceği ifade edildi.

Sıralanan marşlar arasında "Mehter Marşı" da yine yer aldı. İlköğretim öğrencilerine 8. sınıfta ise "dini müzikler" dinlettirilecek. "Müzik Kültürü" başlıklı ünite kapsamında, öğrenciler "tasavvuf" müziğinden örnekler dinleyecek.

Müzik derslerinde ilahi

Konunun işleniş açıklamasında ise tasavvuftan kast edilen müzik türü "dini" olarak belirtilirken, bu etkinlik müzik derslerinde "ilahi" dinlenmesini beraberinde getirecek. Öğrencilere yine aynı konu kapsamında "askeri" müzikler de dinlettirilmesi istenirken, askeri müziğe örnek olarak ise sadece "Mehter Marşı" belirtildi.

Öğrenciler, dinlediği değişik türdeki müzikler arasındaki ayrımı da hissettiklerini yazarak açıklayacak. Buna göre öğrenciden, dinlediği dini, askeri ya da Türk Sanat Müziği türündeki parça sonrası, ne düşündüğünü belirtmesi istenecek, bu müzikler arasındaki farkın ayırtına varması sağlanmaya çalışılacak. Öğrenciler, "Dinlenen müziğin türü ne? Bestecisi kim? Bana neler hissettirdi? Kullanılan enstrümanlar neler olabilir? Müzik bana neyi hatırlattı" gibi sorulara yanıt verecek.

Bu konuda ne yorum yapılmasını inanın artık kestiremiyorum. Tabii ki verilecek yanıt gayet açık ama yukarıda da yazdığım gibi sadece geri vitesi olan bir araba gibi olmanın sonuçları bunlar artık. En koyu şeriat yöntemleri ile bile yönetilen Arap ülkeleri çağdaşlığa doğru yol almak için uğraşırken biz neden böyleyiz?

Bu sorunun da yanıtı çok açık sevgili dostlar:

Bu toplum; Müslüman ülkeler arasında tek çağdaş-Batıcı-modern laik cumhuriyeti taşıyamadı...

Layık olduğu yönetime dönüyor, bu kadar...

Cuma günü görüşene değin esen kalın!




Müfit Semih Baylan
Editör




Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.