ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 8 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Camel bağımlılık yaparSayı: 391 - 11.09.2007


Evet, bağımlılık yapar ama burada tanıtılan bir sigara markası değil! Progressive Rock tarihinin bugünlerde 35.yılını kutlayan gelmiş geçmiş en büyük gruplarından biriyle tanışmanın vakti geldi. Hiçbir zaman kendi kulvarında olan Pink Floyd, YES, Kansas, ELP kadar popüler olmamış ama kendilerine kalpten bağlı kitlesiyle bugün hala yaşayan ve üreten bir efsane.

1973 yılında yaptıkları ilk albüm olan Camel'dan, şu sıralarda çıkaracakları yeni albümlerine kadar grubun tek değişmeyen üyesi Andrew Latimer, aynı zamanda grubun yıllardır müzikal anlamda beynini oluşturuyor. Kendisi rock tarihinin en yetenekli gitaristlerinden biri olması yanında insanın ruhuna işleyen ince ince işlenmiş melodilerin de mimarı. Özellikle pek çok Camel şarkısında duyabileceğimiz eşine az rastlanır güzellikteki flüt melodileri onun yeteneklerinin sınırlarının bizim anladığımız ölçülerden uzakta olduğunu kanıtlıyor. En güzel eserlerini verdikleri ilk dönemlerinde kendisine; geçtiğimiz günlerde kanserden dolayı hayatını kaybeden synthesizer/keyboards sihirbazı Peter Bardens, çalması zor 15/8'lik off-beat ritmlerin adamı Andy Ward ve basda Doug Ferguson eşlik ediyorlar.

Şimdi Camel ruhunu daha iyi anlamanızı sağlayacak progressive tarihinin en iyi albümlerinden birisini tanıyalım.

1976 - MoonMadness : Etkileyici bir şölen. Başyapıt. 'Aristillus' sonradan karşılaşacaklarımıza bizi hazırlayan enstrümantal bir giriş niteliğinde. 'Song Within a Song', Andy Ward'ın mükemmel davul ritmleriyle açılıyor ve ona Bardens'ın yumuşak moog/organ loop'ları, Andrew Latimer'in güzel flüt melodileri ve vokalleri eşlik ediyor. Sonraki parça ise Bardens ve Latimer arasındaki müthiş uyumun bir göstergesi. 'Chord Change'. Latimer ile Bardens ortaya koyduları performansla gerçek bir virtüöz olduklarını kanıtlıyorlar. Bas ve davul ise her zamanki gibi zemini çok güzel hazırlıyorlar. Sonraki track 'Spirit On The Water' mellotron/flütlere ve piyanoya eşlik eden gizemli vokallerle dinleyicide ürpertici ama huzurlu bir melankoli sağlıyor. Sonra albümdeki diğer şarkılarla kıyaslandığında çok fazla klasik ritm rock sayılabilecek ama buna rağmen güzel bir çalışma olan 'Another Night' geliyor. Ve... işte 'Airborn'. Hayatınızda bu parçadaki kadar güzel flüt melodileri duymadığınıza bahse girerim ve Latimer'in inanilmaz derecede kalpten hissederek söylediği vokalleri... Şarkıyı dinlerken kendinizi sözlerde de ima edildiği gibi bir planörü sürerken, yalnız başınıza atmosferin üst katlarında (belki de uzayda) özgürce sonsuza dogru spin atarken bulabilirsiniz. Albümdeki son track yine bir enstrümantal. 'Lunar Sea'. Başlangıçtan itibaren hiç umulmadık yerlere yelken açan off-beatlerle dolu Latimer ve Bardens arasında gerçek bir düello. Latimer gitarıyla, Bardens ise klavyesiyle birbirlerini alt etmeye çalışan iki silahşör gibi. Muhteşem sololar. Şarkının 9 dakikalık süresince, Ay'ın yüzeyine kurulan büyük kaynayan kazanları ve içinde fokurdayan magmaları hep hissedebiliyorsunuz!
Camel'in kesinlikle dinlemeniz gereken diğer albümleri ise Mirage, Snow Goose ve Harbour of Tears. Özellikle Snow Goose'a dikkat!

Günümüzdeki progressive rock, metal tabanlı Dream Theater, Opeth, Amorphis, Therion gibi iyi müzik yapan grupların etkilendikleri grupların başında gelen Camel'ın bu albümlerini özellikle defalarca dinlemenizi tavsiye ediyorum.

Bundan 30 yıl önce yapılmış olanları gördükçe eminim bir daha günümüze dönmek istemeyeceksiniz.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.