ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 23 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Genç bestecinin büyük başarısıSayı: 396 - 18.09.2007


Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL) Müzik Bölümü’nün kurucuları ve yöneticileri Güher - Süher Pekinel’in 18 yaşındaki öğrencisi Egemen Kesikli, eseriyle ABD’de yayımlanan bir CD’de yer aldı

Dünyaca ünlü piyanistler Güher-Süher Pekinel, bir yandan müzik kariyerlerini sürdürürken diğer yandan da Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL) Müzik Bölümü’nün kurucuları ve yöneticileri olarak bir yıldır Anadolu’nun çeşitli yörelerinden gelen öğrencilerine dünya standartlarında eğitim verme çabasında.

Öğrencileri de Pekinellerin yüzlerini kara çıkarmıyor. Bu öğrenciler arasındaki üstün yetenekli gençlerden biri olan, kompozisyon öğrencisi Egemen Kesikli’nin üflemeli orkestrası için bestelediği eseri, geçen günlerde ABD’deki Northwestern Üniversitesi tarafından yayımlanan CD’de, dünyanın dört bir yanından genç kompozitörlerin eserleriyle birlikte yer aldı.

Süher Pekinel, Egemen Kesikli ile ilk karşılaşmalarını şöyle anlatıyor:

“Yaklaşık bir yıl önce TEVİTÖL için gönüllü olarak çalışan arkadaşlarımızın tavsiyesi sonucu okulu görmeye geldik. Öğrencilerin ricası üzerine piyanoya oturup bir doğaçlama yaptım. Sonra Egemen’e böyle bir şey yapmak ister mi diye sordum. Oturdu ve çaldığım doğaçlamadaki melodilerden esinlenerek özgün, çok güzel bir doğaçlama yaptı. O günden beri gösterdiği gelişme çok şaşırtıcıydı, normal şartlarda yetişen bir öğrencinin müzikal derinliği bu kadar çabuk algılaması zordur.”

Bu noktada söz alan 18 yaşındaki kompozitör Egemen Kesikli, yaşının çok ilerisinde bir olgunluğa sahip. Başarı öyküsünü şöyle anlatıyor:

“Geçen yıl konservatuvarda korno bölümünü kazanmıştım. Ama kornonun bana uygun olmadığını fark edip bu çalgıyı bıraktım. Kompozisyon konusunda çalışmayı çok istiyordum. O sırada konservatuvardaki solfej hocam, Mete Sakpınar ile çalışmamı tavsiye etti. Büyük bir şans eseri okulumuzun yeni açılan Müzik Bölümü’nde kendisiyle çalışma fırsatı yakaladım. Müzik yazma üzerine herhangi bir bilgim yoktu. Çalışmaya temelden başladık.

İkinci dönemden sonra ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nin National High School Music Institute Bölümü beni kabul etti. Yoğun bir programın sonunda bestelerimizi bitirdik. Bestem üflemeli orkestrası için yazılmıştı. Bir kompozisyon konseri yapıldı ve eserler aynı gün kaydedildi. Bu kayıt üniversite tarafından CD olarak satışa sunuldu.”

Egemen Kesikli, eserini birkaç gün önce okulunda yurtdışından gelen işadamları için düzenlenen özel konserde Müzik Bölümü’ndeki arkadaşlarıyla birlikte  seslendirdi ve beğeni topladı.
Diyarbakır’da dünyaya gelen, babasının görevi nedeniyle Tekirdağ’a yerleşen Kesikli, başarısı konusunda son derece mütevazı davranıyor. “Eminim Türkiye’de benden çok daha yetenekli insanlar vardır” diyen genç besteci, müziğin yanı sıra siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler eğitimi de almak istediğini söylüyor.

'Okullarda müzik dersi kalmadı’

Güher-Süher Pekinel, bu başarının müzik eğitiminin önemini ortaya koyduğuna dikkat çekerek, günümüzde okullarda hemen hemen hiç müzik dersi verilmemesini üzüntüyle karşıladıklarını söylüyorlar. Ve “Eskiden çok iyi müzik hocaları vardı ve müzik dersleri önemsenirdi. Çünkü müzik eğitimi, genel eğitimin olmazsa olmaz bir parçası olarak algılanırdı. Ne yazık ki bu yaklaşım bırakıldı” diyorlar.

'Müzik şeffaf düşünmeyi sağlıyor’

Güher Pekinel, şöyle sürdürüyor sözlerini:

“Müzik daha insancıl, hoşgörülü, yaratıcı olmayı ve şeffaf düşünmeyi sağlıyor. Akıl ve ruhu birleştirici yapısıyla düşünme şeklinizi yepyeni bir sisteme oturtuyor ve yaratıcılık sayesinde kişisel sınırlarınızı zorluyor. Hızla küreselleşen dünyamızda eğitim sistemi ne yazık ki çoğu zaman ruhu devre dışı bırakıyor. Bu da mutsuz ve doyumsuz bir gençlik yaratıyor. Oysa sanatın her alanında aktif olanlar daha yaratıcı ve üretkendirler. Amacımız ve büyük arzumuz müzik derslerinin eğitim sistemine tekrar ciddi olarak dâhil edilmesi.” 

Pekineller, öğrencileriyle Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası benzeri bir oda orkestrası oluşturmayı hedefliyorlar. Konserlerden elde edilecek gelir, gene öğrencilerin yetiştikleri bölüme aktarılacak.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.