ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 34 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Teneke, La Scala'daSayı: 400 - 24.09.2007


Siyasi iktidar ülke gündemini sıkmabaş türbanla sarıp sarmalarken, başbakan Amerika’da ikinci balyoz vakasını yaşamasına ramak kalmışken, ülkemiz adına iyi gelişmelerde olmuyor değil sevgili okurlar.

Dün ajanslara düşen bir haber içimize neşe getirdi desem yanlış dememiş olurum herhalde.

Dün birçok gazetenin sanat sayfalarında yer alan habere göre İtalya’nın Milano kentindeki ünlü La Scala Tiyatrosu, yeni sezonunu dün gece Yaşar Kemal’in ‘Teneke’ adlı romanından uyarlanan operayla açtı. Ünlü İtalyan bestecilerden Fabio Vecchi tarafından uyarlanan opera 4 Ekim’e kadar toplam 7 kez sahnelenecek. La Scala’da sahnelenecek “Teneke”nin rejisörlüğünü Ermanno Olmi, dekor ve kostüm çalışmalarını ise Arnaldo Pomodoro yapıyor. Yaşar Kemal operayı eşi ile birlikte kraliyet locasından izledi.


Türkiye’de çeşitli tiyatrolarda oyun olarak izleyici karşısına çıkan “Teneke”, Yaşar Kemal’in İtalyancaya çevrilmiş olan yapıtları arasında yer alıyor. Yazarın İtalyancaya ilk kez 1997’de Antonella Passaro tarafından, orijinal ismi korunarak çevrilen roman, Fabio Vecchi’nin 2005 yılında tamamladığı uyarlamasıyla bu kez de opera seyircisinin karşısına çıkmış olacak.

Dünyanın birçok yerinde eserler sahneleyen Koussevitzky Ödüllü besteci Vechhi, "Teneke" için, "Yaşar Kemal’de tam aradığım şeyi buldum. Epik, hümanist bir yapıt, üst düzey bir anlatım. ”İnce Memed”i de operaya yansıtmak isterdim. Ancak çok zor bir iş olacak. Bu tıpkı Homeros’un "İlyada"sını çevirmek gibi bir şey olur" dedi.

İnce Memed adlı romanını daha ilkokul sıralarında iken okuduğum 20. yüzyılın en önemli yazarlarından Yaşar Kemal’in Çukurova’daki çeltik ağalarının halk üzerindeki baskılarını ve halkın maruz kaldığı sıkıntıları konu alan ”Teneke” adlı yapıtı, daha önce yaklaşık bir yıl boyunca İsveç’in Göteburg Tiyatrosu’nda, ardından da Bakırköy Devlet Tiyatroları’nda sahnelenmişti.

İşte böyle sevgili okurlar, gazetemin 400. sayıya ulaşmasının sevincini yaşarken büyük edebiyatçımız Yaşar Kemal’in bir eserinin La Scala’da sahneye çıkması başka ve büyük mutluluğumuz.

Çarşamba günü görüşene dek esen kalın




Müfit Semih Baylan
Editör




Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.