ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 266 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Kim suçlu?Sayı: 402 - 26.09.2007


Arap dünyası sahip olduğu sanatsal zenginliğini, bilinçli ya da bilinçsiz asla gözler önüne sermez. O vardır ama Batı keşfeder, hatta kullanır. Tıpkı peçenin ardından bakan ürkek, alımlı gözler gibi. Müzik belki de içlerinde kendini pek afişe etmek istemeyen bir türdür. Müzisyenlerin özgürlüğe düşkünlüğünü kullanarak kendini göstermek ister. Gösterir, yasaklanır ya da ülkeden men edilir söyleyeniyle. Onu yorumlayan tehdit edilir, mahkûm edilir. Kadın sesi olmadığında, sözler aşk içermediğinde, makbuldür...

Kim suçlu? Müzisyen mi? Müzik mi? Onu dinleyen halk mı? Yoksa tüm bu yasağı getiren beyinler mi? Bu sorunun cevabı kimi zaman verilir kimi zaman da örtbas edilir, daha ciddi meselelerin olduğu gerekçesiyle üzerinde bile durulmaz.

Arap dünyasında gezerken dürbünü tek bir yere odaklayalım. Konumuz Irak. Uzun süre gündemden düşmeyen tek konu da Irak. Burada da ki bu dünyanın bir parçası olduğundan durumlar çok farklı değildir. Amerika onun ensesinde, o ise dünyaya güç gösterisinde.

EMI şu günlerde bir CD çıkardı piyasaya. "Baghdad". Bağdat'ın müziğini en iyi bir Bağdatlı anlatabilir düşüncesiyle ele almak istedim ben de. Bu isim 1961 yılından buyana müzik piyasasında olan, Batı'nın da iyi bildiği Ilham Al Madfai. Madfai, Bağdat doğumlu. Eğitimini İngiltere'de yapar. Paul McCartney, Donovan, Georgie Fame ve birçok caz müzisyeni etkisinde kalır. Repertuvarındaki Arap müziğini, basgitar, elektrogitar ve vurmalıların sesiyle dinletir, oryantal havada esen ritimlere çoğu zaman caz, latin de karışır. Irak'ın geleneksel şarkılarının orijinalliğini de bozmadan, Batı enstrümanlarıyla yorumlamaktır kısacası. Aslına bakarsanız bu tarz çok hoş karşılanır bir durum değildir oralarda. O da zaten bu müziği Batıda yapan ilk ve tek Iraklı müzisyen değildir. 1967 yılında müziğini yapmak için İngiltere'den Irak'a geri döner, 1979'daki politik sorunlar Madfai'yi farklı ve başka yerlerde kariyere zorlar. 1991'deki Körfez Savaşı onu ülkesine çeker yeniden, hatta böylelikle topraklarında müzikal kariyerine yeniden başlar. Amerika, Avrupa, Kore derken, dünyayı dolaşmış, konserler verir, Irak şarkılarını dinletir, Irak'ın farklı yüzünü gösterir.

"Baghdad" albümü ise, İngiltere ve Orta Doğu arasında gidip gelinen iki yılın ürünüdür. Sadece Arap soundu ile kulakları doldurmadığı gibi caz, fusion, egzotik seslere de açılır. Irak'daki müziği tanımak isteyenlerin, dünya müziğini merak edip arşiv yapanların evinde bulundurması gereken bir albümdür.








Editör’ün notu:
Ilham Al Madfai hakkında geniş bilgi için: http://www.bbc.co.uk/radio3/worldmusic/a4wm2006/a4wm_ilham.shtml



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.