♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Artık içim karalar bağlamaya başlamıştı karamsar haberleri yazmaktan. Bugün sizlerle çok mutlu bir haberi paylaşacağım sevgili müzik dostları. Gazetemizin posta kutusuna gelen bir ajans haberini okuduktan sonra tamam dedim bugün bu haberi sevgili okurlarla paylaşayım.
Gerçi büyük medyada pek yer bulamadı bu haber ama olsun biz küçük medya olarak daha çok izlendiğimizden ve okunduğumuzdan dolayı bu haberi daha çabuk duyururuz kuşkusuz.
Şimdi haberi, posta kutumuza geldiği biçimde aktarıyorum:
Yıllardır akustik ve görsel açıdan sorunları bulunan CSO, gerçekleştirmeyi planladığı tadilata gelecek ay başlayacak. Sponsor desteğiyle yürütülecek tadilat kapsamında alt ve üst fuaye, şef ve solist odaları yenilenecek. Konser salonunda koltuklar yenilenecek, ışıklandırma ve salon düzeni gözden geçirilecek.
Akustikle ilgili olarak yabancı bir heyet, ODTÜ’den uzman bir profesör eşliğinde salonu inceleyip yapılacaklara karar verecek. Bahçesi ve otoparkı da yenilenecek olan orkestra binasının önüne de güvenlik kulübesi konulacak.
Enstrümanlarının eskiliği ve onarımının da masraflı oluşu nedeniyle sıkıntı yaşayan orkestraya bu cepheden de olumlu haberler geldi. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ile yapılan temaslar doğrultusunda bu sorunun giderilmesi için de harekete geçilecek.
İLK KONSERDE 8 BİN 500 KİŞİ
CSO Müdürü Çağatay Akyol, orkestranın yıllarca Hipodrom’da verdiği konserlerle sanat sezonuna başladığını, bir süredir ara verilen bu geleneği sürdürmek için iki açık hava konseriyle izleyici karşısına çıktıklarını söyledi.
Bu konserlerin ilkinin Mamak’taki tarihi konservatuar binasında gerçekleştirildiğini anımsatan Akyol, ODTÜ Stadyumu’ndaki konserde de 8 bin 500 sanatseveri ağırladıklarını kaydetti. Akyol, klasik müziği geniş kitlelerle buluşturan bu etkinliklere sezon içerisinde de devam edeceklerini duyurdu.
TADİLAT BAŞLIYOR
Mevcut salonda 8 yıl önce gerçekleştirilen tadilatta konser salonunda olmaması gereken değişikliklerin yapıldığını belirten Akyol, “Adeta katledildi. Konser salonu değil, düğün salonu ya da kebapçı salonuna benzettiler burayı. Dünyanın hiçbir orkestra salonunun duvarlarında halıfleks yoktur” dedi.
Bu durumun orkestranın motivasyonunu da olumsuz yönde etkilediğini anlatan Akyol, “Bu, orkestra tınılarını öldürür hale getirdi. Şimdi konser salonumuz, hem görsel, hem de akustik olarak çok büyük bir değişime girecek. Mimarımız, Boston Senfoni Orkestrası’nın akustiğine kavuşacağımızı söylüyor” sözleriyle yapılacak tadilatın hedeflerini özetledi.
Tadilat dolayısıyla mekan bulmak için ciddi problemler yaşadıklarını ifade eden Çağatay Akyol, Ankara’da konser salonu bulmanın çok zor olduğunu, bu şartları taşıyan Gazi Üniversitesi ile Bilkent Üniversitesi’ne ait konser salonlarını kullanacaklarını kaydetti. Akyol, kendilerine kapılarını açtıkları için her iki üniversitenin yöneticilerine de teşekkür etti.
Akyol, program çerçevesinde 5 Ekimde keman sanatçısı Cihat Aşkın’ın solist olarak katılacağı bir konserle seyirciyi selamlayacaklarını belirterek, Çaykovski’nin “keman konçertosu” ile “4. Senfoni”sinin sunulacağı bu konsere Bilkent Konser Salonu’nun ev sahipliği yapacağını kaydetti.
CSO Müdürü Akyol, tadilatın şubat ayında tamamlanmasını ve yenilenen salonda o dönemden itibaren sanatseverlerle buluşmayı planladıklarını söyledi.
ENSTRÜMAN PROBLEMİ
Orkestranın enstrümanlarının da geçen yıllar içerisinde yıprandığını anlatan Akyol, “Ciddi anlamda enstrüman problemimiz var. Yaklaşık 400–500 bin YTL’lik bütçeye ihtiyacımız var” dedi.
Bu sorunun çözümü için Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ile temasa geçtiklerini kaydeden Akyol, bu konuda Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ile temasa geçildiğini aktardı. Akyol, “İlk etapta ocak ayına kadar belli bir kısmının, ondan sonra da diğer kısmının eksikliklerinin giderilmesi için olumlu cevap aldık” diye konuştu.
Akyol, CSO’nun açılacak sınavla beraber kadro sorununu önemli ölçüde aşacağını da vurgulayarak, şunları söyledi: “Bizim normal kadromuz 120 kişi, en son 22 kişilik kadro çıkmadan önceki halimiz 83 kişiydi. Bunu 22 kişi daha alarak 105’e tamamladık. Bu, ciddi, güzel bir rakam. Fakat hala 15 eksiğimiz var. Bu da zaten hala kadromuzda eksik olan enstrümanlarımız var. Bu da önümüzdeki yıldan itibaren de teker teker tamamlayacağımızı ümit ediyorum.
Biz yaş ortalaması yüksek bir orkestrayız ve 5 yıl içinde ciddi anlamda emeklilikler başlayacak. O boşalan kadrolar için de orkestranın devamlılığını sürdürmesi açısından sınav açmak mecburiyetindeyiz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde kesin rakamını verememekle birlikte, 7-10 kişi arasında bir gitme söz konusu olabilir. Ama eğer bu 10 kişi içerisinde 4 tanesi solo sazsa bu orkestrayı ciddi anlamda sarsar. Rakamsal olarak yüzde 10’dur ama orkestranın tınısı açısından bu büyük bir rakamdır. Çünkü orkestranın bel kemiğidir.”
Haber aynen böyle, umarım aynen öyle olur. Biliyorsunuz yine bu sayfalarda CSO ile ilgili çok karamsar haberler aktarmıştım. CSO için kötü ve olumsuz günlerin geride kalmasını umut etmek istiyorum artık.
***
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Güney, NTV televizyonunda sanatçıların sorularını yanıtladı. Tiyatro, Opera, Bale ve müzik sanatçılarının katılımı ile gerçekleştirilen programda Kültür Bakanı Ertuğrul Güney verdiği seviyeli ve tutarlı yanıtlarla umut verdi, yüreklere su serpti. Eğer bu söyleşiyi izlemek istiyorsanız http://www.ntvmsnbc.com/modules/habervideo/video.asp?CatID=5&cbVideo=1550&cbQuality=1
linkini tıklamanız yeter…
Pazartesi günü görüşene değin hepinize iyi bir hafta sonu ve mutluluklar diliyorum. Esen Kalın!
Müfit Semih Baylan
Editör
Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.