ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“Zaten” çalıntı çıktı da, acaba kim kimden çaldı?Sayı: 414 - 15.10.2007


Posta kutumuza düşen bir haberden dolayı aslında epeydir değinmek istediğim bir konunun üzerinde duracağım sevgili okurlar.

İnternetin yaygınlaşmasıyla “intihal” dediğimiz emek hırsızlığının boyutları iyice büyüdü ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte giderek “İntihal” yapmanın kolaylaştığı ancak bunu yapanın bulunmasının iyice zorlaştığı artık somut olarak gözlenmekte ne yazık ki?

Sadece bilim adamlarının tezleri üzerinden “intihal” yapmanın çok yaygın olduğunu biliyorduk. Hatta zaman zaman bilmem hangi üniversitede bilmem hangi öğretim üyesinin, bilmem hangi öğretim üyesinin falanca tezinden “İntihal” yaptığına dair ciddi haberlere tanık olmuşuzdur, olmuşumdur.

Ancak bu sefer durum daha farklı, çünkü işin içinde “bestecilik” ve bir müzik eseri olan “beste” var.

Yani tabanı oldukça kaygan beri zemin var açıkçası…

Biz bu konuda taraf değiliz tabii. Taraf olduğumuz bir taraf var, bu da “intihal”i yapan kişinin karşısında olduğumuz taraftır doğal olarak.

Geçtiğimiz cumartesi günü haber merkezlerine düşen bir haberde Mustafa Sandal’ın Devamı Var adlı albümünde yer alan “Zaten” isimli şarkının çalıntı olduğuna dair tarafların yaptığı açıklamalar yer alıyordu.

Habere göre bestenin kendisine ait olduğunu söyleyen Deli MC lakaplı Salim Çay, magazin gazetesi Gecce. com ’a yaptığı açıklamasında: Mustafa Sandal’ın Devamı Var adlı albümünün 10. parçası olan Zaten isimli şarkının müziğinin kendisine ait Hakuna Matata’nın müziğiyle tıpatıp aynı olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Mustafa Sandal, hiçbir şekilde ne benimle ne de şirketimle irtibata geçmemiş ve telif hakkı ödememiştir. Bu malum şahsın ilk çaldığı (intihal yoluyla) müzik değildir bunu hepimiz biliyoruz. Emek hırsızlığına devam etmektedir.”

Ortada gerçekten çok ciddi bir durum var sevgili okurlar. Devamlı halkın gözü önünde olan bu kişiler ticaret yapma uğruna birbirinin emeğini bu kadar rahat çalabiliyorlarsa ülkemizdeki sosyal çürümüşlüğün hangi boyutlara vardığını gelin hep birlikte düşünelim isterseniz.

1995 yılında Defne Samyeli’nin yaptığı bir araştırmada yine Mustafa Sandal’ın bazı şarkılarının çalıntı olduğuna dair Radyo D DJ.lerinin somut iddialarına tanık olmuştum televizyon aracılığı ile.

Peki, bu arkadaş bunu çok rahat yapabiliyorsa, bu arkadaşın albümlerini basan firma ya da firmalar bunu nasıl kabullenebiliyorlar?

Nasıl yapabiliyorlar?

Neden kimse sesini çıkartmıyor?

Yoksa sesini çıkartanlar bir şekilde susturuluyor mu?

Şimdi bu aşamada işin biraz da bilimsel yanına el atmak istiyorum: Örneğin burada söz konusu edilen müzik eserini yani besteyi bir yazı olarak düşünürsek:

Purdue Üniversitesi’nin Online Yazı Laboratuarınca (OWL) intihale neden olabilecek fiiller ise şöyle sıralanmıştır [*];

• Yazarken kaynağı çok yakın takip etmek. Yani birebir cümleler kullanmak,

• Yazıyı para ödeyerek veya ödemeyerek, başkasına yazdırmak,

• Atıfta bulunmadan başkalarının fikirlerini kullanmak veya o fikir üzerine kendi fikrini inşa etmek,

• Başka bir kaynaktan bilerek veya farkında olmayarak kopyalama yapmak.

Şimdi Mustafa Sandal’ın “İntihal”i bunlardan hangisine girmektedir. Benim anladığım kadarıyla ilkine girmektedir. Yani “yazarken kaynağı çok yakın takip etmek. Yani birebir cümleler kullanmak” Tabii burada söz konusu olan müzik cümleleridir.

Hal böyleyken ortada çok ciddi bir ahlaki durum var. Bunu yapanı hoş görmek, yaptığını gizlemek, halka bunu kanıksatmak ve meşrulaştırmak…

Şimdi  yukarıdaki videoyu tıklayarak lütfen siz karar verin yapılan “intihal” konusunda.

Çünkü benim daha söyleyecek sözüm yok.

Çünkü bu pişkinlik ve rahatlık karşısında ŞAŞKINIM!

Çarşamba günü görüşene değin esen kalın…





Müfit Semih Baylan
Editör



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.