ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 240 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bizim Martin’in 'hayali Türkiye’siSayı: 422 - 25.10.2007


Alman müzikolog Martin Greve’in yazdığı “Almanya’da Hayali Türkiye’nin Müziği” adlı kitap, Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı. Greve kitabında, Türkiye’den Almanya’ya göç eden toplulukların müzikal yaşamını ve faaliyetlerini yaklaşık 600 sayfalık kapsamlı bir araştırmayla aktarıyor. Kitabın sonunda Almanya’da yaşayan Türk müzisyenlerin çalışmalarından örnekleri içeren bir CD de yer alıyor. Türkçeyi ve bağlama çalmayı öğrenerek “gurbetçiler”in dünyasına giren Greve ile kitabı üzerine görüştük. 

Piyanist zorlanmaz ama...

“Almanya’da Hayali Türkiye’nin Müziği” adlı kitabınızı Almanya’daki müzik endüstrisini kültürler arası etkileşime açık olmamakla eleştirerek bitiriyorsunuz. Ve “Alman - Türk müziğinin ihtiyacı olan tek şey cesaret” diyorsunuz. Sizce iki kültürün iletişimi yakın gelecekte güçlenecek mi?

Almanya’da çalışan bir Türk piyanist zorluk çekmez. Ama bağlama ya ut çalan bir müzisyenin düzenli bir iş bulması zordur. Dernekler dışında eğitim alabileceği bir kurum da yoktur. Konservatuvarlar ve diğer müzik enstitüleri Türkiye’de icra edilen müzik tarzlarına daha çok yer vermeye çalışıyor artık. Ama gene de iki tarafın da birbirini çok iyi tanıdığı söylenemez.

Türk müzisyenler fayda görmediklerini hissettiklerinde bu tür enstitülerle iletişime geçmekten kaçınabiliyor. Bu da muhafazakâr Alman müzisyenlerin işine geliyor tabii. Özetle iki kesim arasında bir etkileşim var ama henüz zayıf ve güçlenmesi gerekiyor.

Türkçe işini kolaylaştırdı

Kitabınız 6 yıllık yoğun bir çalışmanın ürünü. Bu hazırlık sırasında sizin yaşadığınız değişimler nelerdi?

Başlangıçta bu konuda hiç bilgim yoktu. Öncelikli sorun Türkçe bilmememdi tabii. Türkçeyi öğrendikçe olayları kavramam da kolaylaştı. Ayrıca Türklerin bakış açısına sahip oldukça onların arasında da Almanlara karşı ayrımcılık olduğunu fark ettim. Bir gün kendisini “Alman Alevisi” ve açık fikirli olarak tanımlayan bir arkadaşım fazla düşünmeden “Tabii ki bir Almanla ilişki kurmam söz konusu olamaz” dedi. Şoke oldum. Alman arkadaşlarımdan biri bir Türk için bunu söylese, ona ırkçı derdim.  Bence bugün Türkler ve Almanlar arasında bir sınır yok. Ama Almanya’da ve Türkiye’de yaşayan Türk topluluklarında çok keskin ayrımlar var. Bir Vartolu, bir Trabzonluya oranla kendisini Tuncelilere daha yakın hissedebilir. Bir Egeli için ise Batmanlı bir Kürdü anlamak zor olabilir. Bense sadece Almanım; kimseyle hemşerilik bağlantım yok! Türk kültürünü büyük ölçüde özümsemiş durumdayım.  Türk halk müziğini seviyorum; bazı türküleri otomobille giderken teypten dinleyip söylüyorum. Almandan çok Türk arkadaşım var. Bira yerine çayı tercih ediyorum ve dedikodu yapıyorum!

Almanya’da ya da Türkiye’de yaşayan Türkiye çıkışlı müzisyenlerden kimleri dinliyorsunuz?

Favori müzisyenlerim Türkiye’de yaşayan Sabahat Akkiraz, Erdal Erzincan ve Erkan Oğur. Bir süre öncesine kadar Almanya’da yaşayan Neşet Ertaş ile Sezen Aksu’yu da çok seviyorum. Baba Zula, Mercan Dede, Aynur ve Kudsi Erguner de favorilerim arasında. 

Bağlama dışında çalabildiğiniz Türk müziği enstrümanı var mı?

Hayır, ne yazık ki yok. Bir ara ney çalmaya heves ettim ama hem o zaman Almanya’da bu işi öğretebilecek hoca bulamadım hem de ney çalmakta çok zorlandım. Tambur da çok zor ama sesi harika olan bir çalgı.

Martin Greve kimdir?

1961’de Almanya’nın Freiburg kentinde doğan Martin Greve, müzikoloji, etnomüzikoloi ve sinoloji gibi alanlardaki çalışmalarıyla tanınıyor. Çeşitli üniversitelerde ve sanat liselerinde müzikoloji ve etnomüzikoloji dersleri veren Greve, 2004’ten beri çalıştığı Rotterdam Konservatuvarı’ndaki Türk Müziği eğitim programının başkanlığını yürütüyor. Greve’in Berlin’de yaşayan Türklerin yanı sıra Korelilerle ilgili çalışmaları da bulunuyor.
 




 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.