ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 141 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Wagner ve Saz ArkadaşlarıSayı: 446 - 29.11.2007


Bir mahalle hayal ediyorum.. Bildiğimiz herkesin aklına gelen mahalle imajı. Ama Avusturya’da, tercihen Salzburg. Birkaç çocuk toplanmış. Belki küçük Wolfgang ile Ludwig -diğerlerinden bir kaç yüzyıl büyükler tabi- adım atışıyorlar (adım alışmak mıdır yoksa o. ikisi de mantıksız geliyor). Benim hayalimde Ludwig kazanır o düelloyu. Çoğunluk Wolfgang ı sever ama. Daha bir sosyal, neşeli fln olduğundan. daha kolaydır dinlenmesi, insanlar zaten müzikte, sanatta, genel olarak hayatta hep daha kolay olanları sevme tandansı içindedirler, bugün pop müziğin, futbolun, tek gecelik ilişkilerin ve Dan Brown kitaplarının bu kadar revaçta olmasının yegane sebebi budur. Neyse, diyelim ki Ludwig kazanıyor, takım seçecek ya. Küçük Chopin'i Liszt'i Mendelshon'u aldı diyelim takımına. Wolfgang da daha kendine yakın birilerini Schubert, Vivaldi, Strauss gibi. Küçük Sebastian da hakem olsun. Ama bir adam vardır ki aralarında. Hep en son, "başka seçilecek adam kalmadığı" için seçilir. Antipatik bir adamdır çünkü. Müziğini dinleyince o içindeki "karanlık" görünür çok bariz bir şekilde. Kötü bir insan olduğundan mıdır nedir, saf, duru bir çalışması görülmemiştir daha. Eh öleli 300 yıldan fazla olduğuna göre bundan sonra da görülmez.

Richard Wagner diye bir adamdır bu. Klasik müzik tarihinin "haşarı çocuğu". "Bir tek ben mi bu kadar işkilleniyorum bu adamdan?" diye merak ederken geçen gün araştırıp fark ettim ki, klasik müzik camiasının şamaroğlanıymış zaten kendisi. İnsanlar bununla dalga geçerek eğleniyormuş aralarında. Bakın şu mesela;

I like Wagner's music better than any other music. It is so loud that one can talk the whole time without people hearing what one says. That is a great advantage.

Oscar Wilde demiş bunu bir de. Ben o adamı mülayim, etliye sütlüye dokunmayan bir adam diye hayal ederdim hep. Demek ki Sayın Wagner için bir istisna yapmış. Bu yine en insancıllarından biri gerçi.

Is Wagner actually a man? Is he not rather a disease? Everything he touches falls ill: he has made music sick.

Bu Nietzsche'den de pek hazzettiğim söylenemez. Ama bu konuda ortak bir paydada birleşmişiz. Lakin yine de eleştirisi üslup yönünden pek hoşuma gitmedi. İstediğin kadar haklı olabilirsin ama eleştireceksen adam gibi eleştir, belden aşağı vurma.

Wagner has beautiful moments but awful quarter hours.

İşte gerçek bir eleştiri, hem taşı tam gediğine oturtan, hem içinde muhteşem bir zeka barından. Rossini. Çok içli dışlı olmayanlar için karanlık, hatta hiç adı sanı duyulmamış bir figürdür klasik müzik arenasında.

Sözlerimi Mark Twain'in muhteşem Wagner yorumuyla bitirmek istiyorum. Aklını seveyim senin.

Kaynak: Wagner's music is better than it sounds.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.