ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 75 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Türk 71'ini dinleyinSayı: 448 - 03.12.2007


Evin İlyasoğlu'nun 71 Türk Bestecisi kitabını okurken, kendi kendinize bir test yapın.

Elbette müzik tutkunuysanız, Türk bestecilerinin hiç olmazsa bazı adlarını tanıyorsanız, bu testi yapın.

Hiç kuşkusuz bazı adları bildiğinizi göreceksiniz.

İkinci aşamaya geçin, tanıdığınız bestecilerin kaçının bestesini dinlediniz.

Sanırım sonuç hepimiz için utanç verici olacaktır.

Çünkü birçoğu konserde çalınmıştır, ama kayıtları yayımlanmamıştır.

71 Türk Bestecisi kitabı iki dilde yayımlandı, Türkçe ve İngilizce.

Kitap Cemal Reşit Rey ile başlıyor, Hasan Tura ile bitiyor.

İlyasoğlu, Giriş'te kitabının amacını özetliyor:

"Bu kitap, yirminci yüzyılın ilk çeyreğinden yirmi birinci yüzyılın ilk yıllarına kadar geçen dönemdeki çoksesli Türk müziği bestecilerini tanıtmak amacıyla hazırlanmıştır. Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana verimli olan belli başlı bestecilerin kısa yaşamöyküleri, yapıt listeleri, diskografileri ve erişim adresleri Türkçe ve İngilizce metinlerle sunulmuştur.(...)

Bu kitapta yer alan 71 Türk bestecisini ne kuşaklar halinde ele almak, ne de kullandıkları yöntemlere göre sınıflandırmak doğru olur. Yalın türkü armonizasyonu yapan, modal yazıyı seçen, Kemal İlerici'nin dörtlü armoniye dayalı yöntemini kullanan halk ezgilerini, makamsallığı, aksak ritimleri somut olarak öne çıkartan, öte yanda sesin ezgisel akıcılığından çok, yüksekliğe ve yoğunluğuna önem veren, diziselliği uygulayan, elektronik müziği seçen, ya da akustik ve elektronik öğeleri birleştiren, caz ve etnik dünya müziklerinden yararlanan bestecilerimiz vardır. Özellikle yirminci yüzyılın sonunda ve yirmibirinci yüzyılın ilk yıllarında özgün müzik türlerine karşı artan ilgi nice dünya bestecisi gibi Türk bestecilerinin de ilgi alanına girmiştir. (...)


1970 sonrasında çağdaş Türk bestecilerinin büyük bir artış gösterdiği bir gerçektir. İlginç olan bir gözlem de yeni kuşakların artık rastlantıyla değil, bilinçli olarak kompozisyona yönelmeleridir. Kimi besteci bir çalgının ustası olduğundan yapıtlarını kendi seslendirip, daha çabuk tanınma olanağı bulmaktadır. Yurtdışında, yeni müziğin odaklandığı merkezlerde yaşayan kimi besteci ise Türkiye sınırları içinde yaşayan bestecilere göre yapıtlarını çok daha çabuk gün yüzüne çıkartabilme şansına sahiptir. 2000'li yılların nice kolaylığına karşın, ülkemizde Türk bestecisinin yapıtını seslendirebilmesi ve yapıtlarının kayıtlarını yapıp satabilmesi, yurtdışına göre çok büyük zorluklar taşımaktadır."

İlyasoğlu,
kitabı işlevsel kılmış, bestecierin eserlerini sesledirmek isteyener için de adresler vermiş.

Önce bestecinin yaşamı, sanatı hakkında bilgiler veriyor, sonra eser adlarını veriyor, telifini almak isteyenlere de adres gösteriyor.

İki dilde yayımlanan bu kitabın, bizim çok sesli müziğin bestecilerinin yurtdışındaki salonlarda çalınma olanağı yaratacağını umalım.

Çok ünlü, çok tanınmış olmayan nice bestecinin eserlerinin sesleri de hálá kulağımda kalmıştır. Bunlardan biri de Kemal İlerici'nin obua ve piyano için yazdığı Maya'dır.

Belleğim beni yanıltmıyorsa, Hüseyni Saz Semaisi ve İki Türkü de seviğim besteleri arasında.

Muammer Sun'un Yurt Renkleri'ni sevdiğimi söylemeliyim.

Kemal Sünder'in Timpani için Konçerto'sunu ne kadar severek dinlediğimi anımsıyorum.

Yalçın Tura'nın Enginlerden Yücelerden'ini bende onun adını yaşatmaya yeter. Film ve TV film müzikleri yanısıra Haldun Taner'in epik oyunu Keşanlı Ali Destanı için yazdığı müzik özellikle anılmalıdır. İlyasoğu, varsa sanatçıların diskografisini kitabında yazmış. Listelere baktığınızda, kayıtların azlığını hemen anlarsınız.

Genç kuşak bestecilerinden Fazıl Say, Özkan Manav'ın dinlediğim besteciler olarak adlarını anmalıyım.

Her müzikseverin kitaplığında bulunmalı.




e-posta: dhizlan@hurriyet.com.tr

Kaynak: http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=7607480&yazarid=4

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.