ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 27 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sanat dünyasının öncü ismi Aydın Gün öldü!Sayı: 452 - 07.12.2007


30. Kasım günü, Ankara’da Türkiye’de operanın kurucusu Carl Ebert anılırken, asistanı, Türk operasının ve kültür hayatının önemli isimlerinden Aydın Gün Berlin’de hayata veda etti. Aydın Gün, operayı Ankara’nın dışına çıkarmak için ilk adımları atmış, İstanbul Operası’nı kurmuş, klasik müzik için çok önemli adımların atılmasını sağlamıştı.

1917 yılında Adana’da doğan Aydın Gün, Ankara Devlet Konservatuarı’ndaki eğitiminin ardından Türk operası ve konservatuarının kurucusu sayılan Carl Ebert’in 1942′de sahneye koyduğu, Türkiye’deki ilk opera gösterisi olan Puccini’nin ‘Madame Butterfly’ında rol almıştı. Birçok operada baş tenor olarak rol alan Gün, on yıl süreyle Carl Ebert’in asistanlığını da üstlenmişti.

1951′de Viyana’ya gönderilen Gün, dönüşünde Ankara Devlet Operası başyönetmenliğine atandı. Ancak onun en büyük amaçlarında biri operayı Ankara dışına taşımaktı. Gün isteğini 1959′da gerçekleştirdi ve bugünkü İstanbul Devlet Opera ve Balesi olan İstanbul Şehir Operası’nı kurdu. 1965 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi oluştuğunda onun Başyönetmenliği’ne atandı. Yöneticiliğinin yanı sıra birçok eserde başrol oynayan ve pek çok klasiği sahneye koyan Gün’ün, Türkiye’nin kültür sanat hayatına katkıları bununla da sınırlı değildi.

Gün, 1973 yılında kurulan İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı. Bugün Türkiye’nin dünya sanatıyla tanışmasında en önemli kurumlardan biri sayılan Uluslararası İstanbul Festivali’nin Genel Müdürü olarak 1974–1993 yılları arasında görev yaptı. Bugün dünya çapında bir etkinliğe dönüşen İstanbul Bienali’nin öncüsü olan, Çağdaş Sanat Sergileri’ni de Aydın Gün başlatmıştı. Türk operasının efsanevi divası Leyla Gencer’in yakın arkadaşı olan Aydın Gün, onun adına düzenlenen Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması’nın da fikir babası oldu.

Gün, İKSV’deki görevinin ardından o yıllarda hizmete giren Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun genel sanat yönetmenliğini üstlendi. Yine 1990′larda Yapı ve Kredi Bankası’nın düzenlediği festival ve etkinliklere bu kurumun ‘kültür sanat danışmanı’ olarak fikir babalığı yaptı. Bu görevinin ardından oğlu ressam Mehmet Gün ve eşiyle birlikte Berlin’e yerleşen Aydın Gün, sahne sanatları ve resim başta olmak üzere kültürel ve sanatsal alandaki çalışmalarını Almanya’da sürdürüyordu. İtalya Cumhurbaşkanlığı’nın Commendatore Nişanı, Avrupa Konseyi Kültür Ödülü, Çekoslavakya’nın Smetana Ödülü’nü alan Aydın Gün 1988 yılında da Devlet Sanatçısı unvanına layık görülmüştü. Gün’ün cenazesi 5 Aralık’ta Kanlıca Mezarlığı’na defnedildi,

Pazartesi günü görüşene değin esen kalın sevgili dostlar…

Müfit Semih Baylan
Editör
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.