♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Kristal Org olarak da bilinen camdan yapılmış müzik enstrümanlarından biri de Kristal Baschet´tir. 1952´de Fransız enstrüman yapımcıları Barnard ve Francois Baschet tarafından müzikte alışılmışın dışında yeni tını arayışları sonucunda üretilen enstrüman 54 adet cam çubuk ve bu çubukların bağlandığı metal ve ahşap bir gövdeden oluşur. Müzisyenin ıslak parmaklarıyla cam çubuklara sürtmesiyle oluşan titreşim metal çubuklarla ağır metal gövdeye aktarılır. Cam çubukların değişik uzunluklardaki boyları, enstrümandan farklı notalar elde edilmesini sağlar. Gövdede oluşan sesin yükseltilmesi metal gövde üstüne oturtulmuş ahşap bloğa tutturulan özel olarak üretilmiş fiberglas koniler ve alev şeklinde kesilmiş büyük metal levha yardımıyla tamamen akustik olarak yapılmaktadır. Bu metal levha pedalla kontrol edilerek sesin titreşimi uzatılabilmektedir. Enstrümanın sağ tarafında yere doğru sarkan parçalar da yüksek frekanslı ince notaların sesini yükseltmeye yaramaktadırlar.
Sesi cam armonikaya benzemekle birlikte çalış şekli ve yapısının farklı olmasından dolayı farklıdır. Ses cam armonikada olduğu gibi camda değil, camın titreşiminin aktarıldığı gövde tarafından üretilir. Enstrümanı çevreleyen bir yapı olmadığı için müzisyen kolayca erişebildiği metal gövde ve çubuklara elleriyle müdahale ederek değişik sesler çıkarabilmektedir.
Kristal Baschet bu dönemde popüler olmaya başlayan elektro-akustik müzik enstrümanlarının aksine, tamamen akustik olan ve hiçbir yerinde elektrik kullanılmayan ender değişik enstrümanlardandır. Tasarımı ve hayata geçirilişi sırasında ses üreten malzemeler üstünde çok uzun süren ayrıntılı çalışmalar ve deneyler yapılmış ve sonuçta çalış ve tını açısından daha önceki hiçbir enstrümana benzemeyen bir enstrüman ortaya çıkmıştır. Günümüzde enstrümanın 4,5 ve 5 oktvalık iki değişik tipi bulunmaktadır.
Francois Bayle, Thomas Bloch, Michel Deneuve, Luc Ferrari, Guy Reibel, Etienne Rolin, Toru Takemitsu, ve Michel Redolfi Kristal Baschet´i kullanan kompozitörlerdendir.
Baschet kardeşlerin, Kristal Baschet dışında metal çubuk, çerçeve, ses yükselten koniler ve tellerden yapılmış 14 değişik ses heykelinden oluşan ses deneyleriyle eğitime yönelik “structures sonores”´si pedagoglar tarafından ilgiyle karşılanmış ve Fransa´da bir çok okulda eğitim amaçlı olarak kullanılmıştır. Ayrıca Baschet kardeşler, ses üreten gövdesi hava yastığındanyapılmış, kolayca taşınabilen şişme gitarın da yaratıcısıdır.
Kristal Baschet´tan bahsederken enstrümanı en çok çalan ve bilinmesini sağlayan önemli bir müzisyenden de söz etmek gerek. Strasburg Üniversitesi Müzikoloji bölümünden mezun 1962 doğumlu Thomas Bloch cam armonika, ondes martenot ve kristal baschet gibi az rastlanan müzik enstrümanlarıyla 40 değişik ülkede 2500´ün üstünde konserde ve seksenin üstünde albümde çalmış bir müzisyendir. Eşlik ettiği en önemli müzisyenler arasında Radiohead, John Cage, Jean Michel Jarre ve Tom Waits de bulunmaktadır. Klasik müzikten pop müziğe, film müziklerinden bale ve tiyatro müziklerine kadar pek çok değişik türde müziğe eşlik etmiş olan Thomas Bloch 2006´da Oscar ödüllü “The March of Penguins” filminde Kristal Baschet çalmıştır
Kaynak: http://www.kirkiki.net/ArticleDetail.aspx?artID=396
Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.