ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 143 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Aynı dili konuşmak: Müziğin DiliSayı: 467 - 02.01.2008


Yakın kültürlerin bir birinden etkilenmesi kadar doğal ne olabilir ki? Hatta bu iki yakın kültür yıllar önce bir birine düşman olsa da… Çok uzak bir yerlerden değil, Yunanistan’dan bahsediyorum. Müziğinden giyime biz onlardan onlar bizden o kadar etkilenmiş ki… Yıllarca bir Osmanlı vilayeti olan Yunan toprakları için etkilenme ne kadar geçerli ise Osmanlı insanı için de aynı şey geçerliydi nitekim.

Yıllar yılı iç içe yaşamış bu iki farklı milletin nasıl bir çatı altında bir ara geldiklerini anlatmak değil bu yazının işi… Bu çatı din değil, dil değil dikkat! Bu üst kimlik Osmanlı tebaası olmaktır sadece… Salt Yunan için değil bu Sırp için, ermeni için, Boşnak için de geçerliydi bu kimlik altında yaşamak “özgür ve korkusuzcasına”. Basit bir örnek nevinden geçen günlerde okuduğum Prenses Ela adlı kitaptan bir alıntı: “Ermeniler tıpkı bizim insanımız gibiydi, hiçbir farkı yoktu aramızda. Darda zorda kalan biri gidip bir Ermeni komşundan da yardım isteyebilirdi pekala… Zaten beni on sekiz yaşıma kadar büyüten ve dilime, dinime hiçbir şeyime karışmayan da bu Ermenilerdi işte. İkinci annem ve babamdı onlar.” (Prenses Ela, 18 Defter Bir Ömür; Dr. Müfid Ekdal- Altın Kitaplar Yayınevi) 1890 yıllardır kitapta anlatılanlar. Daha birçok örnek verilebilir belki ama sanırım ne demek istediğimi az-çok anlatabildim.

Tüm buları neden söyledim… Eleni Karaindrou diye bir besteci kadın… Yunan… Evet, ama hepsi bu mu? Tabii ki değil!

Karaindrou, iyi bir besteci. Usta Yunan yönetmen Theo Angelopoulos’un çoğu film müziği de ona ait. Theo Angelopoulos’un 1984 yapımı “Voyage To Cythera” filminin müzikleri de ona ait. İşte aynı dili konuşmak derken bunu kastediyordum. Duyguların dilinin bir olması gibi bazen kelimelerin “yetersiz” kaldığı yerde imdata yetişiyor bu nahif nağmeler. Albümü baştan sona dinleyince filmi daha bir merak ediyor insan. Evet, belki filmi izleyince aynı etkiyi bulmak mümkün değil; ama bu kaçınılmaz bir sonuç. Angelopoulos’u “auteur” yapan etkenlerden biri de bu olsa gerektir: Müziği yerli yerinde kullanmak; ama uyduruk stüdyo kaydı “dımtıs” müziğini değil felsefesi olan, referansları olan bir müzik kullanmak…

Albüm dokuz parçadan oluşuyor. Özellikle ikinci parça olan Kontserto (Thema Alexandrou)’yu biraz daha dikkatle dinlemenizi rica edeceğim. Bir anda akıl penceresi açılıyor, ruhumuz hafifliyor ve işte yansıyanlar: Kışın zorlu şartları alabildiğine her yerde. Başında bir yemeni ile dört-beş yaşlarında bir kız çocuğu, annesi ile beraber at arabasının en önünde oturuyor. Önde baba atın yuları elinde yürüyor. Ve dah bilmem kaç araba bu şekilde. Tehcir başlamış. Yüzleri karmakarışık. Üzgün ve perişan haldeler. buradan belki de beşinci parçaya Taxidi/Figi’ye gelmelisiniz. Mutlu mesut yaşayıp giden bu insanları yerlerden yurdundan eden nice etkeni düşünmeden sadece hüzünlerine ortak olmaya çalışmak… Tüm yapacağımız bu. Nitekim birinci parçanın farklı düzenlemesi olan ama kesinlikle finale yakışacak kıratta düzenlenen dokuzuncu parça ile noktalıyoruz bu göçü. Aynı etkiyi bir halk türküsünde ya da ne bileyim Seha Okuş’un Kalan Müzik’ten çıkan o eski cızırtılı plak kayıtlarından yükselen hissilikle de yaşamak mümkün. Çünkü hüzün insanların ortak dili, hüzün insanların ortak yazgısı ve sonsuza uzanan öyküsü… Ve dahi hüzün her dilde aynı olduğu gibi her seste, her bestede de aynı…

Dediği gibi şairin: “Cennetin fısıltısıdır, müzik” Kulak verin duyacaksınız.

Karaindrou’nun diğer albümleri (Birçok albümünden benim öncelikli tavsiye edebileceklerim diyelim): Theo Angelopoulos Paisaje, Trojan Women-Jackal, Weeping Meadow
 

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.