ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 37 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Tuşların mihracesi Peterson artık yokSayı: 468 - 03.01.2008


Ne kadar hain oluyor yılın şu son günleri. Arifeyi gösteriyor, bayramı göstermiyor bazılarına.

Hatırlarsınız, geçen yılın son günleri birbirinden münevver sanatçıları müzik dünyasından alıp ebedi dünyaya göç ettirmişti.

Bu kez efsanevi Kanadalı caz piyanisti Oscar Peterson, 24 Aralık Pazartesi günü, böbrek yetmezliği sonucunda 82 yaşında yaşamını yitirdi. 2008, Peterson’a da yüzünü göstermedi, ama o, 82 yıllık yaşamında bize çok şey göstermişti.  

Çağdaşı bulunduğu meslektaşları Billy Taylor, Hank Jones, Jimmy Rowles ve Martial Solal gibi Peterson da Art Tatum geleneğine sıkı sıkıya bağlıydı, ancak aralarında en başarılısı bizimkiydi. Her tuşesinde ustaya bağlılığını çalsa da, kendine has bir swing ustası olduğunu enerjisi ve atak stiliyle göstermişti. Ayrıca Harlem piyanistlerinden etkilenmişti. Kendine haslığı biraz da bu karışımın sonucuydu.  

Bach üzerine de çalıştı

Caz tarihinin en üretken majör yıldızlarından biriydi. '50’lerden ölümüne kadar geçen süre zarfında, yılda dört albüm ortalamasıyla çalışmış yegane isimdi.

Duke Ellington ona tuşların mihracesi adıyla kırmızı kurdele takarken, Andre Previn caz piyanistlerinin en iyisi olarak onurlandırdı Peterson’ı. Amerikalı bir eleştirmene göre, Count Basie zeminli bir rock duygusuyla dolu swing çalardı. Tematik buluşlara dair mükemmel hissiyatıyla orijinalden ziyade önceden yapılanları türeten sanatçıydı.

Caz tarihinde en fazla buluşma gerçekleştiren müzisyenlerdendi Peterson. Geç '60’lardan bu yana çok sık gerçekleştirdiği ikili ve üçlü birlikteliklerde doğaçlamanın nasıl kolektifleştiğini göstermişti. Bach ve Mozart gibi bilinen dağarcık üzerine çalışmış, yapısal estetik esaslarını benimsemişti. Onda bu dönem Art Tatum ve Dizzy Gillespie figürleri buluşmuştu.

Sınıfları tam puanla geçti

Son 15 yıla kadar Peterson, uçan parmaklar okulunun en büyüleyici yorumcularından biriydi. Sadece hız ve teknik değil, stil konusunda da tam puanla geçiyordu sınıflarını. Mamafih en çelişkili yorumları da alan bizzat kendisiydi. Bazılarına göre yıllarca aynı notaları çalarak kendini geliştirmemişti. Evet, belki notalarının üzerine nota koymamıştı, ama Peterson her zaman diğerlerinin 10 katı daha fazla nota ile çalmıştı. Yeni bir teknik yerine yeni bir stili benimsemişti.  

1993 yılında onu iki yıl hareket etmekten alıkoyan bir dizi felç geçirdi Peterson. Her şeye rağmen çalışmayı elden bırakmadı. Anlaşılabilir nedenlerle bu yıllarda fantastik tekniğini bütünlükten uzak sayan yorumlar yoğunlaştı. Bazıları onu bunaltıcı bulup, “enstrüman çalışında düşük bir tansiyon var” dedi.

Sarkozy ne dedi?

Tüm olan bitenden sonra bile bu dönemin de en kayda değer piyanistlerindendi Peterson. Fenomenal yeteneği insanların dinlediği yolu öngörmesinden geçiyor, sadece repertuvarı ile konserlerine gelenleri büyülemeyi beceriyordu.

Memleketi Kanada, kendisi hakkında hiçbir zaman “gidişi kayıp olmaz” türünden düşüncelere sahip olmamış; onu ülkenin en büyük şeref madalyasıyla onurlandırmış; portresini posta pullarına basmıştı. Hatta ölümünün ardından Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “Cazın en parlak ışıklarından biri söndü” deme ihtiyacı duydu. 

Sosyal yaşamı mı? Peterson, bu konuda da işin gücün arasında eline geçirdiği tüm fırsatları değerlendirerek dört kez evlendi; hepsi ilk eşinden, beş çocuğu oldu. Peterson, 2008’i sevdikleriyle birlikte sobanın başında kestane pişirerek karşılayamadı. İşte yeni yıl, birkaç gün sonra geliyor. Oscar Peterson’lar acaba dünyaya kaç yılda bir geliyor?
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.