ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 36 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Keyifsizce gençlere ayak uyduran trompetçi Randy Brecker,üzerinde ölçülerinin tutmadığı düşkün bir amca görüntüsü çizdiSayı: 471 - 08.01.2008


Yetmişli yılların devrimci oyunlarının sahnelendiği cep tiyatrolarını, minik sinematek salonlarını andıran azami 200 kişilik Akbank Sanat’ta bir Randy Brecker konserinin olması ne garip, değil mi? Üstelik bir tren vagonunu andıran kırmızı koltuklu ince uzun, sahne ve ses imkânları kısıtlı mülk odasında izlenen konserin trompetçi Randy Brecker niyetine yenen muz misali Timuçin Şahin konseri oluşu daha da garip.

Konser ustanın değil. O ev sahibi genç bir üçlünün, kapıdan şeker almaya gelmiş tadımlık misafiri. İlerleyen dakikalarda anladık ki, öyleymiş hakikaten. Abartı değil. Repertuvarda tek bir Brecker bestesi yok. Bestelerin tamamı gitarcı Timuçin Şahin’e ait. 10 solo çalışması, sayılamayacak kadar çok albümde eşliği bulunan ulu müzisyene ait tek parça yok! Ayrıca bir standardın bile çalınmaması da eksiklik ve saygı temayüllerine uygun olmayan bir başka durum.

Karşılıklı uyukladılar!

10 günlük bir turnenin son ayağına yerlerde sürünecek kadar yorgun çıktılar. Randy tek kelime etmedi, selam sabah faslı yapmadı; ama sahnede cep telefonunu kapatırken öndeki izleyicilere yaptığı yüz mimikleriyle, diline banarak ıslattığı işaret parmağıyla gözlük camlarını silip ceketinin altından sarkan mintanının eteklerine kurulamasıyla, ters taktığı siyah kasketi ve aldığı kilolarının öne fırlattığı ceket düğmelerini zorlayan göbeğiyle yeterince sempatik bir vücut dili çizdi. 

Ustanın yakın mesafeden görüntüsü bile onu sevmek için yetiyor salondakilere. Çalmadığı anlarda (ki ekseriya böyle) ellerini göğsünde kavuşturarak namaza duruyor gibi dikiliyor ya da duvar dibinde kendisine ayrılan sandalyeye çöküyor. Arada bir uyukluyor, ön koltukta oturan ak saçlı yaşlıca bir amcayla karşılıklı.

Şahin, Jerry Lewis’i aratmadı

O uyurken başkaları ellerine fırsat geçmişçesine çalıyor. Konser boyunca hiç fasıla vermiyor Şahin; Randy’nin sololarında bile sürekli arkayı vızıldayan santrifüjlenmiş seslerle dolduruyor. Beste ve çalışında ciddi bir espri ve duygu eksikliği var. Aritmetik endeksli parmaklarıyla, konsantrasyonu dağıtacak kadar sık pozisyon değiştiriyor; kesik ve kısa ifade parçacıklarıyla kafası karışık ve lezzeti düşük sentetik bir füzyon yaratıyor.

Yüz mimikleri eşlik ediyor kendisine. Dudaklar birbirine sarılıp öne doğru uzuyor, bazen burna kadar çıkıyor, göz ve kaş simetrisi kaybolurken terleyen burun üzerinden kayan gözlükler arada bir sağ elle düzeltiliyor. Tiyatroyu sembolize eden iki maske arasındaki ifadelerle Jerry Lewis’i aratmıyor Şahin.
Amerikalı davulcu Sean Rickman ve İngiliz basçı Joshua Davis mükemmel. Rickman ekibin atom karıncası, enerjisi tükenmeyen dolumlu pil, yakıtı bitmeyen bir jeneratör.

Biraz Avrupalı, biraz Amerikalı...

Hızı ve tekniği iyi, tarzı ise dinamik. Percy Jones stilini anımsatan Davis, soğukkanlı ve önündeki müzisyenlerin sigortası. “New Years Letter” adlı bir bestenin girişinde telleri şasiye vurdurarak elde ettiği seslerin üzerine yaptığı ritmik solo son derece kişilikli. Müzik toplamda biraz Avrupalı biraz Amerikalı. Aidiyetler konusunda oturmamış, arada derede soğuk bir füzyon. Sonuçta Randy’ye göre değil. O da zaten heyecansız ve sevinçsiz. Yerçekimini yitirmiş kadar umutsuz. Kardeşi, saksofoncu Michael Brecker’ın ölümünün ardından, kendine eşlik eden geçim derdi trajedisinin etkisiyle yaşamla bağı incelmiş gibi. Keyifsizce gençlere ayak uyduruyor; üzerinde ölçülerinin tutmadığı esvapla iyi görünmeye çalışan düşkün bir amca gibi.

Zaten kendisi için de son derece az bir boşluk açılmış. Daha doğrusu bir başkası düşünülmemiş bu bestelerde. Bu yan yana gelişte ne yazık ki ulvi bir müzikal maksat yok.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.