ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 238 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Çok Sesli bir koro...Sayı: 476 - 15.01.2008


S. Vartanantz Korosu tam 68 yıl önce tamamı erkeklerden oluşan müzikseverler tarafından kuruldu. Amacı kilise ayinlerini seslendirmekti. Aradan geçen uzun yıllar içinde koronun ilk zamanlarındaki amatör ruhu aynı kalırken, yapısı hızla değişti. Artık kadın üyelerin çoğunlukta olduğu 65 kişilik koro, şefleri hariç yine amatör müzikçilerden oluşuyor. Ama koro Yunus Emre'den Carl Orff'a kadar uzanan çok geniş bir yelpazede binlerce eseri kapsayan geniş bir repertuvara sahip. Bankacıdan kuyumcuya, ev kadınından hekime kadar her meslekten gönüllüyü barındıran koronun amacı, kültürlerini gelecek kuşaklara aktarabilmek.

Tek profesyonel üye

Çoksesli dinsel ayinleri seslendirmek amacıyla kurulan koronun kendi deyimiyle 'tek profosyoneli' 45 yaşındaki şef Adruşan Halacyan. 15 yıldır koronun şefliği görevini yürüten Halacyan, hem kilisede teksesli ayinleri söyleyen küçükleri hem de çok- sesli müzik yapan ve aralarında 78 yaşındakilerin bile bulunduğu koronun elemanlarını eğitiyor.

14-78 yaşlarında gönüllülerden oluşan koronun 20 yıllık bir çekirdek kadrosu olduğunu söyleyen Halacyan, "Bu 20 kişilik kadro hep sabit ama koronun diğer üyeleri sürekli olarak değişiyor. Evlenenler, çoluk çocuğa karışanlar, bazen ayrılıyor o zaman gidenlerin yerine yenileri geliyor. Aslında biz gençleşerek yenileniyoruz" diye konuşuyor.

Kuruluş amacına uygun olarak çok sesli dinsel içerikli ayinleri seslendiren koroda, 1955 yılından sonra kadınlar da yer almaya başladı. Bugün 65 kişilik kadronun 40'ı kadın. 1985 yılından itibaren ilahi müzik yanında piyanoya uyarlanmış senfonik şiir, operalardan seçme koraller ve oratoryolar da seslendirmeye başlayan S Vartanantz korosu Ermeni cemaatini temsilen davetler üzerine de konser veriyor. Koronun ilkesi ise 'amatör elemanlarla profesyonel seviyede müzik icra etmek' olalarak özetlenebilir.

Koronun elemanlarının küçük yaşlarda kilisede tek sesli olarak ayin söyleyen 6-9 yaşlarındaki çocuklardan seçildiğini anlatan Halacyan, "Bu çocuklar teksesli eğitim alarak yetişiyor, sonra içlerinden müziğe yatkın, kulak ritmi olan ve bu işi severek yapanlar koroya geçiyorlar" diyor.

Her meslekten insan

Koronun kuyumcudan hekime, ev kadınından bankacıya, şirket yöne-ticisinden öğretmene, öğrenciden emekliye kadar her kesimden ve her meslek grubundan kişilerden oluştuduğunu söyleyen Adruşan Halacyan, "Profesyonel müzisyenler haricinde her meslekten insan bu koroda yer alabiliyor" diye konuşuyor.

S. Vartanantz Korosu'nun İstanbul'un en disiplinli korosu olduğunu söyleyen Halacyan, "Burada kimse görevlerini aksatmaz. Herkes ne kadar provalara sadık kalır ve disiplinli çalışılırsa, o kadar başarılı olacağını bilir" diyor. Her yıl repertuvarlarını yenilediklerini ve yılda bir kez büyük konser verdiklerini anlatan Halacyan, "Bu konserde bir yıllık çalışmalarımızı sunuyoruz. Bu repertuvarımız tamamen yeni oluyor, eski yılları hiçbir zaman tekrar etmeyiz. Örneğin bu yıl konserde ilk kez opera parçalarını da seslendirdik" diye konuşuyor.

Camilerde çokseslilik

Halacyan camilerde de çoksesli müziğin yaşatılabileceğini söyleyerek, "Neden olmasın? Biz Ermenilerde, 1800'lü yıllardan bu yana kiliselerimizde çoksesli müzik var. Müslümanlarda bunu yapabilir. Karşı çıkanlar mutlaka olur. İlk kez kiliseye çoksesli müziği sokmak isteyenler afaroz edilmişti, bizde de bu kolay olmadı, tutucular çoksesli müziğe karşı çıktı ama sonunda oldu" diyor.
Koronun en yaşlı elamanlarından biri de Arto Dremeryan. 40 yıldır koronun elemanı olduğunu anlatan Dremeryan, müziğe altı yaşında kilisede başladığını, 10 yaşında da koroya geçtiğini anlatıyor.

Koronun hiçbir provasını aksatmadığını vurgulayan Dremeryan, "Birçok kez arkadaşlarımız ateşler içinde gelir buraya. Üstelik bizim prova yapacak doğru düzgün bir yerimiz bile yoktur. Kilisenin üst katındaki piyanonun başında soğuklarda atkılarımız boynumuzda, eldivenlerimiz elimizde, elektrik ocağının ısısında bir gün bile şikâyet etmeden ve aksatmadan çalışmalarımızı yaparız. 'Neden bu çileyi çekiyorsunuz?' derseniz, 'Sevgiden, coşkudan' deriz. Kültürümüz yok olmasın, nesilden nesile aktarılsın, gelecek kuşaklara kültürümüzü ve en güzel anılarımızı aktaralım diyedir tüm bu çabamız" diye konuşuyor.

Sıra çocuklarında

Koronun solistlerinden Lüsi Kahvecioğlu, koroda yer alan herkesin müzik sevdalısı amatörler olduğunu söylüyor. Ev kadını olduğunu ve 1979 yılından bu yana koronun solisti olarak sahneye çıktığını anlatan Kahvecioğlu, "Benim babam da uzun yıllar koro- da sanatçıydı. Şimdi 78 yaşında. Kendini iyi hissettiği zamanlar yine bize eşlik ediyor" diyor. Evlenince eşi Hayko Kahvecioğlu'nu da koroya kattığını anlatan Kahvecioğlu, "Şimdi 13 yaşındaki oğlum koroya hazırlanıyor. Sonra da 4.5 yaşındaki kızım da önce kilisede teksesli ayinler için hazırlanacak, sonra da koroda yer alacak" diyor.

Yine koronun solistlerinden Sibil Pektorosoğlu da yedi yaşında kilisede teksesli müzikle çalışmalarına başladığını ve 15 yaşında koroya geçtiğini anlatıyor. 10 yıldır koronun bütün çalışmalarına ve konserlerine katıldığını anlatan Pektorosoğlu, "Bugüne kadar hiçbir provayı aksatmadım. Sadece ben değil hepimiz aksatmadan tam kadro burada olmaya çalışıyoruz, çünkü müziği seviyoruz ve hobi olarak bu işi yapıyoruz" diyor.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.