ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 193 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzikle dolu 60 yılSayı: 480 - 21.01.2008


Devlet Sanatçısı, Şef Prof. Dr. Nevzad Atlığ yönetimindeki Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun geçmiş yıllarda seslendirdiği 105 eser, 10 CD halinde EMI tarafından yayımlandı.

Seride 15. yüzyıldan itibaren yaklaşık 500 yıllık bir dönemi kapsayan Dede Efendi, Şakir Efendi, Hacı Arif Bey, Itri gibi bestekarların seçilmiş eserleri kronolojik sırayla yer alıyor.

10 yıl öncesine kadar koronun konserlerini düzenli olarak yöneten, koro şefliğine ilk kez 1948 yılında İstanbul Üniversitesi Korosu’nu yöneterek başlayan Atlığ ile aslında geçmişi eskiye dayanan seri ve 60 yıllık sanat hayatı üzerine konuştuk. Atlığ, projenin nasıl hayata geçtiğini şöyle anlatıyor:

'Hep seve seve yaptım’

“Yaklaşık 20 yıl önce Türk Ticaret Bankası 6 plaklık bir albüm yaparak Türk kültürünün hizmetine sunmak istedi. Serinin yapımcılığını da Türk Dünyası Araştırma Vakfı üstlenmişti. O zamanlar CD olmadığı için bu seri 33’lük plaklar halinde yayınlandı. Ankara Radyosu stüdyolarında 5 gün içinde ses kaydını yaptık. Yıllar sonra EMI’ın iştirakte bulunduğu Kent Plakçılık bunların CD ve kasetlerini çıkarttı. Bu arada seriye iyi kaydedilmiş konser kayıtlarımızı içeren 4 CD daha ekledim. Artık bu seriye EMI sahip çıktı ki bundan son derece memnunum”.

Seride Itri’nin 14 dakikalık “Nevakâr”ının ve Abdülkadir Meragi’nin bazı eserlerinin yanı sıra Mevlevi ayini ve ilahilerin de yer aldığını söyleyen Atlığ, 15. yüzyıldan zamanımıza klasik musikimizi derleyip toparlayan bir repertuvar sunmaya çalıştıklarını ifade ediyor. Batılı olsun Türk olsun klasik müzik türlerinin çok rağbet görmediğini söyleyen Atlığ, “İşimiz diğer müzik türleriyle uğraşanlara göre daha zor. Ama bundan şikayetçi değilim; 60 yıldır işimi hep seve seve yaptım” diyor.

Doktorlukla müziği birlikte yürüttü

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Prof. Dr. Nevzad Atlığ aynı zamanda röntgen mütehassısı. Yıllarca doktorlukla müziği bir arada yürüten sanatçı, “Belediye Konservatuvarı’nda öğretmenlik,
icra heyeti şefliği, İstanbul Radyosu Müzik Yayınları Şefliği derken doktorluğu ihmal etmedim. 32 yıl boyunca Şişli’deki muayenehanemde
çalıştım. Türk müziği konusunda ilk profesörlüğü ve Devlet Sanatçılığı’nı alan benim. İnsan gerçekten isterse her türlü şart içinde zaman bulabilir” diye konuşuyor.

Hocanın en büyük isteklerinden biri elinde bulunan görüntülü, 26 saatlik kaydın değerlendirilebilmesi...

Böyle bir DVD’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanmasının klasik Türk müziğini tanıtma anlamında çok faydalı olacağı düşüncesinde. Atlığ’ın koroyu idare ettiği farklı dönemlere yer veren bu kayıtlarda Alaaddin Yavaşça, İnci Çayırlı, Meral Uğurlu gibi ses ve Erol Deran, Münip Utandı gibi saz solistleri de yer alıyor. Atlığ’ın halen görev yaptığı İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı her yıl yeni mezunlar veriyor. Ama bu mezunların pek azı klasik Türk müziğine yönelebiliyor. Hoca, bu konudaki düşüncelerini şöyle aktarıyor:

“Mezunlarımızın Devlet Korosu’na girmeleri kadro sıkıntısı nedeniyle mümkün olmuyor. TRT kadroları da son derece sınırlı. Öte yandan her yıl 50-70 kişi mezun oluyor. Ne yapsın bu çocuklar? Bizim mezun ettiklerimizin müzik öğretmeni olabilmesi için pedagojik formasyon gerekiyor; ancak bir sene daha tezsiz yüksek lisans yapmak suretiyle öğretmen olabiliyorlar. O da bizimkinde değil, eğitim fakültesi bulunan üniversitelerde mümkün. Bu imkânı bulamayan çocuk mecburen ya eline bağlamasını alıyor ya da birinin arkasında vokal yapıyor. Mezunları daha ciddi müzik alanlarına çekebilecek olanaklar az. Bunun etkisi de çok önemli.”

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.