ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 93 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Ud bir tutku olunca...Sayı: 485 - 28.01.2008


Udi Rabih Abou-Khalil, Avrupa caz ortamında, özellikle son on yılda adı çok duyulan bir müzisyen. Onun için bir 'caz müzisyeni' demek zorlama bir tespit olur. Müziğinde, özellikle Amerikan caz müziğinin, bu müziğin avangart açılımlarının açık izlerine rastlanır. Ama, müziğinin asıl kökü, Lübnan'da doğup büyüdüğü, yetiştiği için, Arap müzik formları. Kendi müzikal konseptinde bu iki buluşmayla da yetinmemiş. World music tanımına çokça yaklaşan kompozisyonları da var. Hint ve Japon başta olmak üzere birçok Uzakdoğu müziğinin ritim ve motiflerinden sıkça yararlanmış. Eh, uzun yıllardır Avrupa'da yaşayınca, eğitimini de burada yapınca klasik müzik geleneğinin derin izlerine, formlarına müziğinde kıyasıya rastlanıyor. Bu türler daha da çeşitlenebilir. Önemli olan, tüm bu müzikleri kendi konsepti içinde buluşturup benzersiz bir sound'a dönüştürmesi. Ama, ağırlık itibariyle, Arap gamlarıyla, doğaçlama cümlelerinin bütünleşmesi noktasında belirir bu müzik. Bu müzikal konseptin oluşmasında, en önemli faktörlerden biri, her albüm projesinde, farklı müzik çizgilerini temsil etseler de, müzik vizyonu inanılmaz geniş birçok ustayı bir araya getirmesi. Arap dünyasının ünlü neyzeni Selim Kusur'a caz tarihinin devlerinden Charlie Mariano'ya, bir world music protogonisti Michel Godard'a ya da ünlü klasik müzik topluluğu Balonescu Quartet'a, farklı birliktelikler içinde rastlanabilir.

Uzun yıllardır birbirinden orijinal müzik projeleriyle, Ortadoğu enstrümanı udu özellikle Avrupa'ya tüm incelikleriyle tanıtmayı başarmış bu usta, yeni albümü "Il Sospiro" ile bugünlerde herkesi şaşırtıyor. Çünkü ilk defa, yanında hiçbir müzisyen olmadan, enstrümanı udla bir solo albüm çıkardı. Gerçi bu yadırgatıcı bir durum olmamalı. Çokseslilik onun müzik tavrında hiçbir zaman saplantı olmadı. Khalil'in temel özelliklerinden biri, oryantalist bir müzik tavrına hiçbir zaman prim vermemesi. Temel dayanağı hep otantik Arap melodileri, ezgileri oldu zaten. Bu müzikleri, özünü, aslını zedelemeden sound'una taşıdı. Batının ticari kriterleriyle zaten hiç anlaşmadı. Müziğin kendi sorunlarını incelerken, hep çokkültürlü bir müzik vizyonuyla varoldu. Ama, işin ilginci, ticari olmadığı halde, satışı 500 bini aşan albümleri de oldu.

"Il Sospiro"da, yeni müzik fikirleriyle dolu sanatçı. Kompozisyonlarında daha çok kendi iç dünyasını dışavuruyor. Uduyla oluşturduğu melodiler, aslı, kökü olan makam müziğine sadakatiyle dolu. Ama, tüm bu bağlılığın içinde, hiçbir varyeteye başvurmadan, klasik müzik ve gitar geleneğinden aldığı esinleri bestelerinin içine abartısız biçimde, özünü bozmadan taşımış. Parçaların en çok dikkat çeken yanı, "kendiliğindenciliği". Abou-Khalil'in dinleyicisiyle kurduğu en yakın, içli bağı yansıtıyor parçalar. İçten, canlı ve duygu yüklü bir müzisyen kişiliği öne çıkar albümde. Virtüöziteye hiç başvurmuyor, nostaljik bir atmosfer de yaratmıyor.

Melodik açıdan inanılmaz zenginliklerle dolu, toplam on üç parça var. Yepyeni form denemelerinin yapıldığı parçalarda kendine has doğaçlamacılık ön planda. Udla gitarın ruh ortaklığını yansıtan örneklere de rastlanıyor albümde. Ama, 'udu gitar gibi çalmak' Rabih'in hiçbir zaman derdi olmadı. Hep udun imkanlarını zenginleştirmekle uğraştı. Udun bir solo enstrüman olarak, tüm hakikiliğiyle dünyada ulaştığı düzeyi göstermesi açısından zor rastlayacağımız bir albüm bu.

Rabih Abou-Khalil/Il Sospiro/RKD


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.