ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 72 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Piyanoyla modern dansın evliliğiSayı: 490 - 04.02.2008


Zeynep Tanbay Dans Projesi (ZTDB), bu kez Fazıl Say’ın canlı performansla katıldığı bir dans gösterisiyle seyirci karşısına çıktı. Tanbay’ın gösterisi “Vivaldi Stravinsky 2007” başlığını taşıyordu.

Gösterinin ikinci bölümü, Stravinsky’ye ait “Bahar Ayini”nin Say yorumunun canlı performansı eşliğinde bir koreografiye ayrılmıştı. Birinci bölümde ise Barok dönemin en üretken ve en çok sevilen bestecilerinden Vivaldi’nin seçme müzikleri vardı.

Yalnızca ZTDB dansçılarının yer aldığı “Vivaldi”deki göze çarpan noktalardan bir tanesi sahne ve seyirci uzamı arasındaki farkın sorgulanması.

Koreograf Tanbay, başarılı bir ışık yönetiminin de yardımıyla (Kemal Yiğitcan) dans platformunu, seyredenlerin oturduğu uzamın devamında adeta onunla doğal bir ilişki halinde görmek istiyor.

Dansçıların zaman zaman sahneden taşan figürleri, (hatta sonunda ön boşluğa atlamaları) seyircilere yapılan bir iki 'sataşma’, alkış sırasında seyircinin içine karışıp onlara beğenilerini soran mizansen de bunun tamamlayıcıları.

Dansın dili, bedenin ritmi


Tanbay aynı bakışı “Bahar Ayini”nin başlangıcında da ortaya koyuyor. Say’ın eserin sert akorlarından oluşan ilk ritmik bölüme gelmeden önce çaldığı sunumda, dansçılar herhangi bir sinopsise pek bağlı kalmadan adeta bir temsil öncesi hazırlığı içinde gibi. Işığın kullanımı da bunu destekliyor.

İlk bölümün başında, henüz salon ışıkları kararmamış ve uğultu devam ederken, dansçılar yavaş adımlarla sahneye giriyor ve basit bir sus işaretiyle seyirciyle iletişim kuruyor. Koreografın “Vivaldi”deki figürleri, bedensel devinim ve temaları canlandırış şekilleri oldukça başarılı.

Dansçılar, Hakan Yıldırım’a ait kostüm tasarımı ve baharı çağrıştıran harika renkler içinde çeşitli temalara uzanıyor. 

Tanbay’ın figürleri çoğunlukla dansın diliyle bedenin günlük ritmi arasında paralellik kurabiliyor. Seyircilerin içine karışmak gibi mizansenleri çok gerekli bulmasam da özgür ve başarılı bir çalışma.

Bilgisayar endeksli piyano


Stravinsky’nin “Bahar Ayini”, benzeri olmayan müziğiyle her daim koreografları çekmiş bir eser. Fazıl Say’ın tek piyanoda her iki piyano partisini ayrı ayrı seslendirdiği bu versiyonunda ise Yamaha firmasının ürettiği “bilgisayar endeksli piyano” kullanılıyor. İki partiden biri daha önce bu piyano üzerinde Say tarafından kaydedilmiş.

Piyano konser sırasında kaydedilmiş birinci partiyi kendi kendine çalarken, ikinci partiyi de Fazıl Say aynı piyano üzerinde canlı olarak seslendiriyor.

Muhakkak dinlenilmeli

Böylelikle zaman zaman Fazıl Say hiçbir şey çalmazken piyanonun kendi kendine çalışını duyabiliyorsunuz. Say’ın 2000 yılında CD olarak yaptığı bu kayıt, o dönemde büyük yankı uyandırmış, “Altın Diyapozon”  başta olmak üzere çeşitli ödüllere layık görülmüştü.

Piyanistin, “Bahar Ayini”nin ilkel kabilelerin yaptığı bir ayini anlatan karakterine uygun olarak getirdiği yorum, piyanoyu neredeyse bir perküsyon enstrümanına döndürüyor.

Çok enerjik, çok sert tınıların hâkim olduğu bu ilgi çekici anlayış, piyanonun fısıltıdan gök gürlemesine uzanan gürlük (ses şiddeti) aralığını başarılı bir şekilde gözler önüne seriyor. Stravinsky severler ya da “Bahar Ayini”nin müziğine vurgun olanlar Say’ın bu yorumunu bir kez muhakkak dinlemeli. 

Koreograf-piyanist ortaklığına gelince, her biri kendi alanında dev iki ismin yan yana olması elbette çok çekici.

Ancak çok-ritimli, çok-tonlu bu dahiyane ve şaşırtıcı müziğin koreografik tercümesinin müzikteki devingenliği yansıtabildiğinden emin değilim. Her şeye rağmen ilginç bir gösteri!


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.