ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1960
Şu an 7 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müziğin yolunu belirleyen 44 gün Sayı: 495 - 11.02.2008


Müziğin yolunu belirleyen 44 günü size anlatmadan önce Paris’te yaşayan çok sevgili bir dostumun, Sevgili Cihan Aydın’ın cuma günkü yazımın bir bölümü üzerine yazdığı ve bana gönderdiği mektubunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Üzüldüm başsağlığı diliyorum, arkadaşın için. Hayat acı tatlı devam ediyor. Ona sayfanda yer verip anman bile çok güzel! Aslında cenazemizde bulunacak üç, beş dostumuzun kalması gerek Ben burada ölsem kimse gelemez gidemez. Hep bunu düşünürüm buradayken. Nazım gibi olmak istemem. Yine o ünlü bir şairdi. Yattığı yer biliniyor. Burada paran yoksa adın, sanın bilinmeyenlerin yerine gidiyorsun. Ekmeğin hasını nerde yedim diyor Nazım Paris’te. Şarabın iyisini nerde içtin Hikmet'in oğlu yine Paris'te diyor. Bende en güzel ekmeği Anadolu kadının yaptığı o ince ekmeği yufkanın hasını Türkiye'de yedim. Yalnız en güzel güneşi burada gördüm. Seyrek ve azar azar çıkınca yoğun güneş değerli oluyor. Gökyüzü, güneş dallar bende yalnızdık bugün. Erik ağacı çiçek açmıştı. Bana daha öncede meyvesini sunmuştu, o erik ağacı. Üzülme! Ben varım. Küçücük çiçeklerime dokunma lütfen, dedi. Sana yine erik yedireceğim dedi. Kısacası doğayla bütünleşmiştim yalnız değildim. Ben yaşarken doğayı derinden kucakladım Üzülme o arkadaşın da doğaya kavuştu, belki de daha önce giden sevdiklerine!

Cihan Aydın
Paris”

Evet, birkaç günden beri Hasan’sız yaşıyorum artık. Onsuzluğa alışmaya çalışıyorum. Sevgili dost Cihan Aydın arkadaşım, binlerce kilometre uzaktan hissetmiş yüreğimdeki dışa pek vurmadığım acımı. Bana yazdıkları ile destek olmuş.

Sağ ol sevgili dostum, eksik olma, binlerce kilometre uzaktan seslenişin çok değerli ve çok özel benim için biliyor musun?

***

Şimdi gelelim yazımızın başlığında değindiğimiz konuya:

1950'li
ve 1960'h yılların efsanevi gurubu The Beatles'ı görmekten, Bee Gees'in disko jenerasyonuna damga vurmasına, İsveçli grup ABBA'nın Eurovision Şarkı Yarışması'nda birincilik elde etmesinden günümüzün en yaygın müzik formatı MP3'lere kadar müziğin seyrini değiştiren 44 önemli günü, Billboard Türkiye  dergisi şubat sayısı için araştırdı.

9 Şubat 1964: ABD'li ünlü televizyon programcısı Ed Sullivan, The Beatles'ı konuk ettiğinde grup henüz iki albüm üretmişti ve Amerika radyolarında sadece altı şarkısı çalıyordu. Kim bilebilirdi ki 'I Want to Hold Your Hand' single'ı 2 ay boyunca inmemek üzere bir numaraya çıkacağını ve ardından bütün dünyada milyonlarca müziksevere hitap edeceğine. 6 Temmuz 1977'de ise Pink Floyd'un basçısı konser sırasında bir hayranına tükürdü. Daha sonra bu olaydan ilham alan sanatçı bir rock klasiği olan "We Don't Need No Education" sözleri ile akıllara kazındı.

İsveçli grup Abba, günümüzde profesyonellerin katıldığı ve politize olmakla eleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması'nda 6 Nisan 1974'te birinci oldu. 29 Mayıs 1983'te 300 bin kişinin, Van Halen ve Mötley Crüe'nun müziğine kafa salladığı US Festival, Heavy Metal'in artık ana akım olduğu anlamına geliyordu. Philips firmasının beş yıllık emeği sayesinde ortaya çıkan bu yeni formatta basılan ilk albüm Abba'nın 'The Visitors'ı oldu. Tarihler 1 Ekim 1982'ydi. İnsanoğluna yürürken bile istediği müziği dinleme olanağı veren walkman ise 1 Temmuz 1979'da satışa sunuldu.

Mucidi Japon ses mühendisi Nobutoşi Kihara. 1969'daki Woodstock Festivali'nde iki saatlik, hayatının en uzun performansında 400 bin seyirciye çalan gitarist Jimi Hendrix, 6o'h yılları tanımlayan 'Star Spangled Banner' solosunu attı 26 yaşındaki şarkıcı ilk bir numara olan hiti 'Like a Virgin'i MTV müzik ödüllerinde seslendirip beyaz gelinliğiyle yerlerde kıvranırken sanki kendine dokunuyordu. Belindeki kocaman 'Boys Toys' yazan kemeri ile Madonna adeta yeni bir dönemi, “Cinsel içerikli hafif batı müziği” döneminin başladığını vurguladı. Tarih, 14 Eylül 1984'tü.

Tabii söz burada bitmiyor çünkü dahası da var. Eminem'in keşfedilmesi, dünyanın ilk 24 saat kesintisiz müzik yayını yapan televizyonu MTV, Kurt Cobain'in intihar ettiği Remington marka tüfeği aldığı tarih, Hip Hop'un doğuşu, Red Hot Chili Peppers'ın kazandığı milyon dolarlar, You Tube ve daha madde madde müzik tarihini değiştiren müzik olayları Billboard Türkiye  dergisinin şubat sayısında.

Ülkenin bu yoğun ve karmakarışık çok kutuplu gündemi içinde nefes alabilecek bir şeyler yazmak istedim.

Çarşamba günü buluşana değin esen kalın sevgiyle kalın.




Müfit Semih Baylan
Editör



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.