ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 15 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Nedim Otyam'ı kaybettikSayı: 513 - 10.03.2008


Turne nedeniyle İstanbul’daydım ki duydum Nedim Otyam’ı kaybettiğimizi. “Yahu ne oluyor?” dedim kendi kendime, “bu nedir böyle gün geçmiyor ki, bir tanıdığı, bir dostu, bir değeri yitirmeyelim.”

Oysa başka şeyler yazmayı planlamıştım bugün. Ama büyük besteci ve müzik adamı Nedim Otyam’ın ölüm haberini paylaşacakmışız sizinle.

Zaten büyük ustanın ölüm haberi posta kutumuzu da ulaşmış.

Aynen aktarıyorum:

İstanbul'da vefat eden besteci, müzisyen, orkestra şefi, yönetmen ve eğitimci olarak sanat ve eğitim hayatına büyük katkılarda bulunan Nedim Vasıf Otyam'ın cenazesi toprağa verildi.

Nedim Otyam'ın cenazesi, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndaki törenin ardından Erenköy'deki Galippaşa Camii'ne getirildi.

Camide, Otyam'ın eşi Sanay Otyam, oğlu Ali Otyam, kardeşi Fikret Otyam, yeğeni Elvan Baransel ve eşi Ali Baransel ile aile fertleri taziyeleri kabul etti.

Nedim Vasıf Otyam için öğle vakti kılınan cenaze namazında bazı kadınların da erkeklerle birlikte saf tuttuğu görüldü. Nedim Otyam'ın Türk bayrağına sarılı cenazesi, daha sonra İçerenköy Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi.

Fikret Otyam'ın görüşleri

Ressam Fikret Otyam, cenaze töreninde basın mansuplarının soruları üzerine, şunları söyledi:

"Güzel bir adamdı. Bugün kurduğu okulda sevenleri bir törene katıldı. Beni duygulandıran müthiş bir şey oldu. Yıllar önce bestelediği Türk Cenaze Marşı'nı orkestraya çaldırmıştı.
 
Bugün cenazesi, bestelediği bu marş ile kaldırıldı. Törende sakin sakin otururken, o marşı duyunca çok duygulandım. Güzel işler yaptı, değerli öğrenciler yetiştirdi, daha ne yapacaktı."

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç de Nedim Otyam'ın, Türk sanatının önemli kişilerinden biri olduğunu ifade ederek, "Hem sinema dalında, hem müzik dalında çok kalıcı eserler verdi. Türk tiyatrosuna da önemli katkıları olduğunu biliyorum.
 
Çocukluğumdan tanıdığım bir kişi olması da benim için daha önemli bir kayıp haline dönüştürdü. Sanıyorum ki eserleriyle bundan sonra da Nedim Otyam ağabeyimiz yaşamayı sürdürecektir. Onu bugün sonsuzluğa uğurluyoruz, ama aramızdan ayrılmadığına inanıyorum" dedi.

Sanatçıların gözüyle Nedim Otyam

Sanatçı Fikret Hakan ise Otyam'ın çok saygı duydukları bir ağabeyleri olduğunu belirterek, "Türk sinemasında, müzik konusunda bir ilki yapan ve başlatan bir insandı. Çok üzgünüm. Onun müziğini yaptığı birkaç filmde oynadım. Çok değerli bir insandı, hep derler ya 'Adam gibi adam' öyle bir şeydi" diye konuştu.

Nedim Otyam'dan önce yapılan film müziklerini "uydurma kaydırma" diye nitelendiren Hakan, "İlk kez Nedim Abi sayesinde film müzikleri kaliteli hale gelmiştir" dedi.

Tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen de görüşlerini, "Nedim Abi bana çok yakındı. Konservatuvarda hocalık yaparken ilk müdürümdü, oraya beni ilk davet eden kişiydi ve ilk eşimin de akrabasıydı.
 
Çok başka bir insandı, çok sevgim ve saygım sonsuz olan bir insandı. Çok değerli ve önemliydi. İki kardeş öyledir onlar. Türk sinemasına da önemli katkılarda bulunmuştur" şeklinde dile getirdi.

Volkan Severcan ise Nedim Otyam'ın konservatuvarda hocası, oğlu Ali Otyam'ın da dönem arkadaşı olduğunu ifade ederek, "Çok sevdiğimiz muhteşem bir insandı. Evlerinde çok kaldım, benim hayatımda özel bir yeri var.
 
Onun bıraktığı çok fazla ve önemli öğrenciler var. Bence ölümsüzlük mertebesine ulaştı. Yattığı yer cennet olsun. Biz de öğrencileri olarak onu yaşatmaya devam edeceğiz" dedi.                    
 
Anma töreni
 
İstanbul'da vefat eden besteci, müzisyen, orkestra şefi, yönetmen ve eğitimci olarak sanat ve eğitim hayatına büyük katkılarda bulunan Nedim Vasıf Otyam için İstanbul Üniversitesi (İÜ) Devlet Konservatuvarında tören düzenlendi.
 
Konser salonundaki törene, Otyam'ın eşi Sanay Otyam, oğlu Ali Otyam, kardeşi Fikret Otyam ve aile mensupları ile dostları katıldı.

Nedim Vasıf Otyam'ın hayat öyküsünün anlatıldığı kısa film gösterimi ile başlayan törende, Otyam'ın anısına saygı duruşunda bulunuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya, törende yaptığı konuşmada, "Nedim Otyam'ı anlamak, anlatmak benim için çocukluğumu anlatmak gibi bir şey" dedi.
 
Otyam ailesinin hayatının vazgeçilmez bir parçası olduğunu anlatan ve aile üyelerine baş sağlığı dileyen Alkaya, "Türkiye gerçek bir sanatçıyı, müzik adamını, entelektüelini kaybetmenin keşke farkında olsa. Derin
boşluklar yaşıyoruz" diye konuştu.

İÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Yaşar Acar da Nedim Vasıf Otyam'ın belediye konservatuvarının son müdürü olduğunu anımsatarak, "Hoca ile idareci olarak çalıştım. İdareciliğin etik değerlerini ahlaklı olmayı ondan öğrendim" dedi. Otyam'ın en
değerli varlığının öğrencileri olduğunu dile getiren Acar, onunla ilgili anılarını anlattı.

Hayatta birçok şeyi Otyam'dan öğrendiğini ifade eden Yaşar Acar, "Hayatta o kadar çok şeyi danışırdık ki, bilmese bile araştırır anlatırdı. Onu buradan uğurlamak hepimizi derinden etkiliyor" diye konuştu.

İşte böyle sevgili okurlar, ama unutmamamız gereken bir şey var, her ölüm erken ölümdür.

Çarşamba günü buluşana değin esen kalın.


Müfit Semih Baylan
Editör



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.