ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 25 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“Sanat” tadilat nedeniyle kapalı!Sayı: 523 - 24.03.2008


Döndüm.

Bir turneyi daha bitirdik.

Çok şükür evimdeyim.

Ben oldukça, ne oldukçası çokça evcimen bir adam olduğumdan uzun süreli turnelerde hemen evimi özlüyorum. Evim benim özgürlük alanımdır. Hele kütüphanem. En özgür olduğum alandır.

Yeni bir haftaya hiç zevk vermeyecek bir haberle başlamak ise zor tabii. Hele yoğun turnelerden sonra şimdi yazacağım mesele oldukça can sıkıcı.

Sıkıcı, sıkıcı olmasına da bu noktaya nasıl geldik biraz da bunu irdelememiz gerekiyor sevgili dostlar.

İstanbul’un opera, bale, tiyatro ve müzik hayatı 1 Haziran’dan itibaren sekteye uğrayacak sevgili okurlar. Uzun süredir devam eden Atatürk Kültür Merkezi yıkılacak mı yoksa tadilattan mı geçecek tartışmaları nihayet sonuçlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gönderilen ve bizimde posta kutumuza düşen yazıyla Atatürk Kültür Merkezi’nin onarıma alınacağı bu nedenle binayı kullanan kurumların 1 Haziran’dan itibaren mekânı boşaltması gerektiği belirtildi.

12 Mart 1969’da Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları’nın eserlerini icra etmesi amacıyla açılan binada, şu anda İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), İstanbul Devlet Tiyatrosu, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Senfoni Orkestrası ve Modern Folk Müziği Topluluğu eserlerini izleyiciyle buluşturuyor.

Peki, tadilatının 1 Ekim 2009’a kadar süreceği belirtilen Atatürk Kültür Merkezi’nde neler olacak? Binanın içerisinde yer alan topluluklar eserlerini nerede sahneleyecek? İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin marangozhane, demirhane, boyahane, kostüm, terzihane atölyeleri nereye taşınacak? Bunlar gibi bir dizi soru peş peşe geliyor.

Posta kutumuza düşen haberlere göre İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Suat Arıkan, bakanlıktan gelen yazının beklenen bir olay olduğunu belirterek şu açıklamayı getiriyor:

“Atatürk Kültür Merkezi’nde uzun zamandır yapılamayan onarımlar yapılacak. Bu bir yıkım değil. Henüz netleşmedi ama atölyelerimizi Kültür Bakanlığı’na devredilen Üsküdar Paşalimanı’ndaki Tekel Binası’na taşıyabiliriz. Oradaki salonlar koronun, orkestranın, balenin çalışma odaları olabilecek. Dekorlarımızı da depolayabileceğiz. Fakat mekan, eser sahnelemeye uygun değil.”

Büyük prodüksiyonlu eserlerini 1 Ekim 2009’a kadar sahneleyemeyeceklerini söyleyen Arıkan, İDOB’un önümüzdeki sezon için çözümler üretmeye çalıştığını da vurguluyor:

“Hem İstanbul’un içinde hem de çevre illere turneler yapmak istiyoruz. Darüşşafaka’nın spor salonunda büyük eserleri oynayabiliriz diye düşünüyoruz ama düzenli olamayacak. Şu anda bize bir salon verilmedi; araştırıyoruz.”

İstanbul Devlet Tiyatrosu ise Atatürk Kültür Merkezi’nde Büyük Salon, Oda Tiyatrosu ve Aziz Nesin sahnelerini kullanıyordu. İstanbul DT Sanat Yönetmeni ve Müdürü Osman Wöber, AKM dışındaki konumlanmalarının çok etkili olmadığına dikkat çekiyor:

“Taksim Sahnesi’ni de kaybettikten sonra sahnesiz bir tiyatro haline geldik neredeyse. Atatürk Kültür Merkezi’ndeki salonların dışında sadece Cevahir Alışveriş Merkezi’nde sinema salonundan dönüştürdüğümüz bir sahnemiz ve Beykoz Belediyesi ile ortaklaşa kullandığımız Feridun Karakaya Sahnesi var. Tadilat süresince kullanabileceğimiz bir sahne gösterilmedi şu ana kadar.

AKM depolarında kostümlerimizi, dekorlarımızı, oyunlarımıza ait envanteri, teknik ekipmanımızı depoluyorduk. Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin Karaköy’deki antrepolarından birini depo olarak kiralamak için müracaat ettik. Onlar da her kata aylık ortalama dokuz bin Yeni Türk Lirası kira bedeli tespit etti. Perdeyi nasıl açacağız diye düşünüyoruz.”

Atatürk Kültür Merkezi içerisinde yer alan Klasik Türk Müziği Korosu, Senfoni Orkestrası ve Modern Folk Müziği Topluluğu’nun da şu an için nereye taşınacağı belirsiz.

Atatürk Kültür Merkezi’nin tadilatını yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Faruk Çiftçi, konuyla ilgili olarak şu açıklamada bulundu:

“Atatürk Kültür Merkezi en son 1970’de geçirdiği yangından sonra tadilat görmüştü. Yaklaşık 30 yıldır bir yenileme yapılamadı. Atatürk Kültür Merkezi’nde 2010 İstanbul Kültür Başkenti projesine hizmet verebilecek bir yenileme yapılacak. Binanın içi baştan aşağı yenilenecek. Dış cephesinde bir temizlik olacak. Binanın fiziki ve mimari yapısıyla oynanmayacak. Yıkılması da mümkün değil.”

Yıkılması mümkün değil ama tadilatında bile bunca sorun yaşanırken, ya yıkılsaydı ne olurdu bilinmez. Ancak yıkılmaması ise derin bir nefes almamıza neden oldu. Çünkü uyuyan güzel Atilla Koç yıkmakta kararlıydı biliyorsunuz.

***

Bir yayın, cinsi ne olursa olsun onun tüketenlerle büyük, büyür ve var olur. O yayını var edenler onu tüketenlerdir. Bu gazete ise onu var edenler, o gazeteyi okuyarak değerlendiren ve fikirleri ile yukarılara taşımak için uğrayanlardır.

Kısaca şunu demek istiyorum: Okurlar gazetenin her şeyidir. Zaten siz o okurlar için çıkarıyorsunuzdur o gazeteyi.

Yoksa maksat yeşillik olsun diye değil.

Sözü şuraya getirmek istiyorum.

Mavi Nota’nın sevgili okurlarından e-posta yoluyla aldığım mesajların yanı sıra bir de, kısa mesaj panosuna öneri ve dileklerini isimleri ile birlikte yazan okurlarımızın beni ne denli mutlu ettiğini belirtmek istiyorum. Bu panomuza yazılan değer bilir önerilerin hiç birini ama hiçbirini göz ardı etmem mümkün değil.

İmkânlarım ölçüsünde bu önerileri değerlendiriyorum. Gerçi bu değerlendirme biraz yavaş oluyor ama bunu da anlayışla karşılayacağınızı biliyorum. Çünkü burada adından imkan diye söz ettiğim şeyin ne olduğunu biliyorsunuz sevgili okurlar.

Mavi Nota’nın değerli okuru ve üyesi Busenur Şahin’in kısa mesaj panosuna ısrarla yazdığı önerilerine ne denli mutlu olduğumu burada belirtmeden ve kendisinin bu değerbilirliğine teşekkür etmeden geçemeyeceğimi bildirmek isterim.

Sevgili Busenur Şahin’in bu destek önerilerini gördükçe ve adını burada yazamayacağım kadar çok diğer okurlarımın önerilerini aldıkça emeklerimin boşa gitmediğini görüyorum.

Ayrıca nota edinmek isteyen Mavi Nota okurlarına yine kısa mesaj panomuz aracılığı ile yol gösteren Sevgili Kemal Yelence'yi de unutmuyor ve kendisine teşekkürlerimi sunuyorum.

Ve buna ne kadar seviniyor mutlu oluyorum bilemezsiniz.

Hepinize çok teşekkür ediyorum sevgili Mavi Nota okurları…

Çarşamba günü görüşene değin esen kalın…



Müfit Semih Baylan
Editör



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.