ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 71 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Klasik müziğin en saf hali - Aydınlanma Çağı Orkestrası/ Orchestra of the Age of EnlightenmentSayı: 550 - 01.05.2008


Tarihe karışmış ya da tozlu rafa kaldırılmış Barok dönem enstrümanlarıyla klasik besteleri orijinal haliyle yorumlayan Orchestra of the Age of Enlihtenment-OAE (Aydınlanma Çağı Orkestrası), yarın akşam İş Sanat'a konuk oluyor. 20 yılı aşkın süredir müzik dünyasınin içinde olan OAE, verdiği konserlerle büyük beğeni kazanarak türünün en önemli temsilcisi olmayı başarmış bir topluluk. Tarihe karışmış, rafa kaldırılmış çalgılarla, üstelik son teknolojiyle yan yana getirerek konser vermek, tüm bunları yaparken o dönemin müzikal dilini, ruhunu yakalamak göründüğü kadar da kolay değildir. Bunu başarmış dinamik ve kişilikli bir orkestra OAE.

Yönetilmekten hoşlanmadıkları için sabit bir şefleri yok OAE'nin. İstanbul konserlerinde topluluğu tanınmış şef Robin Ticciati yönetiyor. Ağırlıklı olarak Mozart'ın Idomeneo operasından aryaların yer aldığı programın solisti genç İskoç soprano Lisa Milne. Milne, özellikle Avrupa'nın saygın salonlarında birçok operada rol almış bir isim. OAE'yle dönem orkestrası olmanın ne anlama geldiğini, onları ayrıcalıklı kılan özelliklerini konuştuk.

Orchestra of the Age of Enlightenment nasıl kuruldu?

Aydınlanma çağı olarak bilinen döneme ait bir orkestrayız. Yani 17. yüzyıl sonlarından 19. yüzyılın başlarına kadar olan dönem. Bir dönem için zordu, 80'li yıllarda bu tür orkestralar yeniden kabul görmeye başladı. 1986 yılında kurulduk. Hiçbir şekilde sabit bir şefle çalışmama ilkesiyle hareket ettik. Konser bazlı olarak piyano veya keman çalan müzisyenleri şef olarak sahneye taşıdık...

Her yeni projede başka şefle çalıyorsunuz. Zorlukları oluyor mu?

Karakteristik özelliklerimizden biri bu. Gelişen bir orkestranın bir şefin ya da yönetmenin direktiflerine bağlı kalmaması gerektiğini düşünüyoruz.

Peki bir dönem orkestrası olmak ne demek?

Söz konusu dönemin enstrümanlarıyla, yine o dönemin müziğini aslına uygun bir biçimde dinleyiciye sunmak. Müzikal enstrümanlar zaman içinde değişiyor. Bu değişiklikler kimi zaman gelişigüzel yapılıyor. Ancak müziğin yapısında, tınısında önemli farklar ortaya çıkıyor. Dönem enstrümanlarıyla verilen konserlerde de bu sorunun en iyi cevabını görmek mümkün. Zaten bunu performanslarımızda dinleyici görüyor. Eserin orijinal versiyonunu, en orijinal şekliyle sunuyoruz. Fakat bazen konser salonlarındaki teknolojik değişilikler orijinal versiyonunu her yönüyle birebir kullanmamıza izin vermeyebiliyor. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsak da direnmiyoruz.

Bu nasıl bir durum?

Günümüz konser salonları son teknolojik donanıma, teknik alt yapıya sahip. Bu teknik alt yapı da tabi ki son dönem klasik müzik çalgılarını tanıyor. Bizim çalgılarla bazen uyumsuzluk gösterdiği durumlar oluyor. Ne olursa olsun yapılan tüm değişiklikler konser süresince etkili bir ses yaratmak adına...

Enstrümanlar arasında en çok ilgi gören hangisi?

Aslında hepsi ilginç. Çok sık kullanadığımız 'theorbo' ve 'ophecleide' en çok ilgi görenlerden. Bir çok enstrümanımızı da İstanbul konserimizde göreceksiniz. Dinlerken de modern enstrümanlarla arasındaki ufak farkları ayırt edebilirsiniz.

Modern enstrümanlarla arasında nasıl bir ses farkı var?

Dönem entrümanları otantik bir tınıya sahip. Kulağa daha nazik geliyor. Bunlarla canlı peformans da çok ilginç.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.