ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 93 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Genç besteciler özendirilmeliSayı: 551 - 02.05.2008


İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın düzenlediği Dr. Nejat Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması’nın 2006 yılında yapılan altıncısının ödüllü bestelerini içeren CD yayımlandı

Zaman zaman eski yazılarıma dönerek bilgi tazelemeyi ve kendi kendimden alıntı yapmayı seviyorum. 18 Aralık 2002 tarihinde Radikal gazetesinde çıkan yazıma şu sözlerle başlamışım: “Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması adını taşıyan ve Eczacıbaşı ailesi tarafından yaşatılan bir yarışma 1996’dan beri iki yılda bir İzmir’de düzenlenmekte. Bir ulusun 'sanatta varım’ diyebilmesi için yaratıcılara gereksinimi olduğunu bilmem söylemeye gerek var mı? Yaratıcısı olmayan ya da yaratıcısına ilgi gösterilmeyen bir sanat türünün ölüme mahkûm olacağı da bir başka gerçek.”

Gerçekten de “sanatta varım” diyen ülkelerin her bakımdan gelişmiş ülkeler olduğunu görmemek için kör olmak gerek. Türkiye’de plastik sanatlar alanında gözlemlenen çağdaş atılımlar ve evrensel boyutta “var” olma durumu ile karşılaştırdığımızda kimi zaman müzik alanında aynı hızı yakalayamamış olmamız yüzünden umutsuzluğa düşer gibi oluyorum. İşte tam o anlardan birinde   Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması’nın 2006’da yapılan altıncısının ödüllü bestelerini içeren CD elime geçti.

2002 yılında aynı yarışmada ikincilik ödülü alan Berkant Gençkal, 2006’da bu kez “Suite Trakia” adlı eseriyle birincilik ödülünü hak etmiş. Eser orijinal orkestra renkleri, fikir ve buluşlarıyla hem çağdaş olmayı hem de “dinlenebilirlik” niteliğini bir arada sürdürmeyi başarıyor. 

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın düzenlediği bu yarışmanın altıncısında ikinci olan Barış Perker’in “Kırmızı Gölgenin Sesi” adlı orkestra eseri ise kendisin de itiraf ettiği gibi Leonard Bernstein bestecilik anlayışının çizgisinde, parlak  bir orkestrasyon ve caz öğeleri içeren ama herhangi bir yenilik sunmayan eli yüzü düzgün temiz bir çalışma.

Yine altıncı yarışmada dereceye girerek üçüncü olan Fazlı Orhun Orhon ise, diğer iki genç besteciden daha araştırmacı, denemeci ve belki de daha cesur. Orhon’un “Piyano Konçertosu”nu piyanist Deren Eryılmaz Pöğün yorumluyor.

Her üç bestecinin de kendi yollarında giden, farklı bölgelerde başarılı yapıtlar yaratan kişiler olmaları bence genç kuşak yaratıcılık ortamı açısından çok olumlu bir gelişme. Bu yarışmaya katılıp Özendirme Ödülü kazanan Koray Sazlı, Yiğit Kolat ve Mehmet Ali Uzunselvi’nin de adlarını akılda tutarak onların gelecek yıllardaki gelişmelerini izlemeliyiz.

Geçen hafta İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi MIAM, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Bilgi Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi bestecilik öğrencilerinin eserlerinin seslendirildiği üç gün süren konserler dizisinin ikisine gidebildim. Dile kolay, 30 genç besteci. Kimi daha henüz acemi kimi ustalaşmış bile kimi ise araştırma evresinde. Besteci olma yoluna baş koyan gençlerin sayılarının artmasında kuşkusuz Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması gibi yarışmaların özendiriciliği en önemli etken.
   

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.