ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1962
Şu an 8 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF
6 Ocak 2025, Pazartesi 16:30:38   İyi Günler

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Leyla Gencer'i putlaştırıp bundan nemalanacaklar var!Sayı: 559 - 14.05.2008


Gazetelerde okumuş, TV’lerde işitmişsinizdir: Soprano Leyla Gencer, geçen birkaç gün önce Milano’da vefat etti.

Vefatından hemen sonra gelen haberlerde, naaşının uzun seneler kadrosunda bulunduğu La Scala Operası’ndaki Santa Basila Kilisesi’nde yapılacak dinî törenden sonra yakılacağı, küllerinin de vasiyeti gereği Türkiye’ye getirilerek Ortaköy’de törenle Boğaz’ın sularına serpileceği söyleniyordu.

Bu haberleri okuduktan sonra Leyla Gencer’in ardından “Allah rahmet eylesin” mi, yoksa “Toprağı bol olsun” mu demem gerektiğine karar veremedim. Bu yüzden eskilere ait bir tabiri kullanıyor ve “Dinince dinlensin” diyorum.

Leyla Gencer, batının sanat çevrelerinde yer edinebilmiş nadir Türk vatandaşlarından ve 20. asır opera tarihinin başarılı olmuş sanatçılarındandır, bunda şüphe yok. Ama, birileri şimdilerde yaptıkları gibi Gencer’i “son diva” yahut “Maria Callas’ın rakibesi” diye nitelemeye başladılar mı, iş değişir ve başka bir hâl alır.

Klasik müziğe, özellikle de operaya  azıcık merakı olanlar bile gayet iyi bilirler: Leyla Gencer’in Batı’da icra-yı sanat etmeye başladığı senelerde, opera dünyasında öncelikle iki sopranonun, Maria Callas ile Renata Tebaldi’nin adları vardır. 50’li ve 60’lı yılların opera sevenleri “Callascılar” ve “Tebaldiciler” diye ikiye ayrılmışlardır.

İkisinden birini tercih etmek zevke göre değişir ama, Callas’ın sahneyi doldurma bakımından Tebaldi’den çok daha ileride olduğunu Tebaldiciler de kabul etmişlerdir. Zira, efsane şef Arturo Toscanini’nin “melek sesli” dediği Renata Tebaldi vücut bakımından biraz fazla hacimlidir ve oyunculuğu muhteşem sesinin yanında hayli geridedir. Clement Fracassi, 1953’te çevirdiği Aida’da başrolü bu yüzden Sophia Loren’e oynatmıştır, fonda ise Tebaldi’nin sesi vardır. Hele, Aida’nın savaşa giden Radames için söylediği “Ritorna vincitor” (zaferle dön) aryası! Tebaldi ve Sophia... Merak edenler filmin DVD’sini bulup seyredebilirler.

Yine o senelerde Kirsten Flagstad, Elisabeth Schwarzkopf, Victoria de Los Angeles yahut Irmgard Seefried gibi Callas ve Tebaldi’den daha yaşlı başka önemli sopranolar da var olmasına vardır ama, o devirde “soprano” dendiğinde akla gelen ilk iki isim, Callas ile Tebaldi’dir.

Ve, işin açıkça söylemem gereken asıl önemli tarafı: Bu isimlerin yanında bir “Leyla Gencer” maalesef yoktur! Leyla Gencer beğenilmiş ve takdir görmüş bir sanatçıdır fakat, adı bu sopranolarla birarada anılmamıştır. “La Diva Turca” yahut “La Regina” gibi ünvanlar müzik eleştirmenleri tarafından Gencer için bazı icralarının ardından mutlaka kullanılmıştır ama, “Diva” ünvanı opera tarihinde hep diğer sopranolara verilmiştir. Callas ise artık “Diva” değil, “Divina”, yani “İlâhî”dir.

Leyla Gencer vasat bir soprano mu idi? Tabii ki hayır! DVD yahut VHS şeklindeki bazı kayıtlarını temin etmek bugün artık gayet kolaydır; getirtir, dinler ve kararınızı verirsiniz. Bu karar, büyük ihtimalle Gencer’in çok iyi bir icracı olduğu şeklinde tecelli edecektir. Kaldı ki, Türkiye gibi opera geçmişi çok kısa olan bir memlekette yetişen bir sanatçının uzun seneler boyu La Scala’da sahneye çıkma başarısını göstermiş olması, onunla iftihar etmemiz için zaten kâfidir.

Ama...

Leyla Gencer’in  ismi, kendi meslekî kariyerlerini başkalarının adını aşırı şekilde yüceltmeye ve onları putlaştırıp efsane haline getirmeye endeksleyenlerin sermayesi olmak üzere... Unutmayalım: Gencer daha hayatta iken başlayan bu aşırı abartmalar ve hele “Öyle bir sopranoydu ki, Callas’ı bile kıskançlık krizlerine sokmuştu” gibisinden komiklikler opera gibi büyük bir sanata ve çok daha önemlisi, Leyla Gencer’in hatırasına saygısızlıktan ibarettir.

“Boğaz’a kül serpme” meselesine ise, isterseniz hiç girmeyelim!


E-Posta:
muratbardakci@haberturk.com 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.