ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 21 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Türkiye'de çağdaş müzik, pop, rock ve jazzSayı: 568 - 28.05.2008


TÜRKIYE'DE ROCK MÜZIK

Türkiye’de genelde begenilere, pop müzik hakim. Türk Rock’una baktigimizda ise, fazla dallanip budaklanmayan, Pop/Rock, Alternatif Rock ve Anadolu Rock gibi tarzlarin hakimiyetini görüyoruz. Geçmise bakarsak, Baris Manço, Fikret Kizilok, Mogollar, Cem Karaca, Erkin Koray, Ilhan Irem, MFÖ, Yeni Türkü gibi, birçok meshur grup ve sanatçi aslinda rock tarzinda çalismalar yapiyorlardi, ama çogu bir sekilde popüler müzigin de tesiri altinda kalmisti, dolayisiyla Türkiye’de tam anlamiyla rock anlayisi aslinda oturamadi. Dolayisiyla uzun bir süre, televizyonlarda radyolarda Türkçe sözlü rock müzigine ait bir çalisma görmedik. Rock barlarda çikan, kendi demolarini hazirlayan birçok grup vardi ama, günisigina çikmamisti.

Rock müzigin tam olarak ne oldugu, tüm dünyada tartisila dursun, elbette Türkiye’de de pek kolay anlasilamadi. Farkli olan, pop müzige benzemeyen her müzik rock müzik miydi? 2000’li yillarin basinda, kendi demolarini hazirlayan, rock barlarda çikan rock gruplarindan biri, sadece kizlardan olusan bir grup, yavas yavas duyulmaya baslamisti ki, aralarindan bir kiz, tek basina bir albüm yapti. Bu kizin adi Özlem Tekindi... “Ask her seyi affeder mi?” adli sarkisi, siyah uzun saçlari, siyah makyaji ve gümüs yüzükleriyle, sert bir imaj çiziyor, sesi gelecek vaat ediyordu. Özlem Tekin’i, eski kiz gruplarindan arkadasi Sebnem Ferah izledi. “Kadin” adli albümüyle, çok iyi bir çikis yapan Sebnem Ferah’in, sesi ve imajinin yaninda, sarki sözleri ve sert müzigi de dikkat çekiyordu.

Sebnem Ferah’i takiben Teoman, Egoist, Kargo, Mor ve Ötesi, Haluk Levent, Demir Demirkan, Feridun Düzagaç, Asli, Kurban, Duman, Aylin Aslim gibi isimler ve gruplar çikti ve çikmaya da devam ediyor. Türk müzigine yeni soluklar getiren bu isimler, umariz kalitelerini bozmadan, güzel albümler çikarmaya devam ederler.

Bu arada 1974 yilinda Türkiye’nin gelmis geçmis en iyi bestecilerinden biri popüler müzik dünyasina ilk adimini atti. BÜLENT ORTAÇGIL “Benimle Oynar misin ?"adli uzunçalar albümü ile adini Türk pop müzik tarihine "gerçekten" altin harflerle kazidi. Fikret Kizilok ile birlikte yaptigi çalismalardan sonra sanatçi tekrar tek basina üretmeye devam ederek hepsi , gerçekten iyi müzikten anlayan gençlerin agzindan düsmeyen birbirinden güzel sarkilar üretti ve Türk Pop Müzik tarihinde essiz yerini aldi

Rock Müzik Festivalleri

Son yillarda sirketler, ünlü rock gruplariyla anlasarak, çok basarili festivallere imza atiyorlar. H2000, RockIstanbul, Rock’nCoke gibi organizasyonlar sayesinde, son bes on yildir ülkemize sayisiz isim geldi. Son gelenlerden örnekler vermek gerekirse: Cardigans, Hooverphonic, Starsailor, Fun lovin Criminals, The Cranberries, Nick Cave, Anathema, Queensryche,Faithless, Suede, Pet Shop Boys…

TÜRKIYE'DE CAZ (JAZZ) MÜZIGI

Türkiye’de caz, cumhuriyetin ilk yillarindan bu yana çok popüler olmadiysa da saygin yerini korudu.

Çok partili döneme girilirken, Türk cazi da kendi ustalarini yetistiriyordu: Sarkici Ayten Alpman, kontrbasçi Selçuk Sun, çok büyük bir davulcu Erol Pekcan, Hirant Lusigyan, Suheyl Denizci, Ismet Siral, Sevinc Tevz…

Istanbul Bebek’te 306 adi altinda Türkiye’nin ilk caz kulübü açildi.

1960’larda Duygu Sagiroglu ilk caz dergisini çikartmaya basladi. Ayni yillarda Okay Temiz, Maffy lakapli Muvaffak Falay gibi müzisyenler Avrupa’da da kendini gösterdi... Ancak 70'lere dogru caz popüler kültüre yenik düstü:.

Türk cazinin en sönük yillari olan yetmislerde piyanist Emin Findikoglu, daha sonra Türk popunun duayenlerinden olacak Arto Tunç ve Onno Tunç gibi iki müzisyenle ve Türk cazinin devlerinden gitarist Neset Ruacan ile bir topluluk kurdu. Taksim’deki "Fuaye" ise o yillarin tek caz kulübüydü.

1973’ten beri Istanbul Müzik Festivali’nde caza her sene genisleyen bir bölüm ayrilmaktaydi. Bu dönemde Türkiye’yi dünya cazinin çok önemli isimleri ziyaret etti: Miles Davis, Chick Corea, Keith Garret, Wyton Marsalis…

1985’te Bilsak’ta Neset Ruacan ile gitarist Önder Foçan’in topluluklarinin ev sahipligini yaptiklari ve Emin Findikoglu’nun sanat yönetmenligini yürüttügü ilk caz festivali gerçeklesti.(Bilsak Caz Festivali) Bu festival Istanbul’un caz yasamini 1989’a dek zenginlestirmis oldu.

Yeni caz kulüpleri birer birer açilmaya basladi ve bu kulüpler yeni müzisyenlerin taninip benimsenmesine de olanak verdi.

1990’lara geldigimizde medyanin çesitlenmesiyle daha çok ifade olanagi bulan caz, Akbank gibi sponsorlarin yardimiyla düzenlenen festivallerle yeni bir imaj kazandi. Son yillarda ise, Aydin Esen – ki kendisi Türkiye’den çikmis ve Amerika’da kendini kabul ettirmis çok degerli bir caz sanatçimizdir - Kerem Görsev, Tuna Ötenel, Baki Duyarlar, Sibel Köse, Ayse Tütüncü gibi birçok müzisyen, çesitli kayitlar ve festivallerde Türkiye’de de cazin var oldugunu göstermektedirler.

Ayrıca Ankara ve İstanbul’da kurulmuş caz dernekleri, basta ODTÜ Caz Festivali olmak üzere üniversitelerde düzenlenen caz etkinlikleri ve İstanbul’da yeni yeni açilan Gramafon, Q Bar, Babylon, , Jazz Café gibi canli caz performanslarina yer verilen mekanlar caz dinleyen kitlenin ihtiyaçlarini karsilamaktadir.

TRT 3’ün caz ağırlıklı programlarının yanına, 90’larda yayın hayatına başlayan Açık Radyo, Radio Oxygen ve Radio Blue gibi pek çok radyo istasyonu da caza kucak açarak gelişmesine ve daha çok kitlelere ulasmasina destek olmakta.

KLASIK MÜZIK

Bu arada, Klasik Bati Müzigi de ülkemizde oldukça taninir ve sevilir duruma gelmis ve dünya çapinda ünlü Fazil Say, Idil Biret, Güher ve Süher Pekinel Kardesler gibi Klasik Müzik çalan piyanistlerimiz ve Hasan Cihat Örter gibi gitar virtüözlerimiz de bu müzikleri icra ederek ülkemizin tanitimina çok olumlu katkida bulunmuslardir.



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.