ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 35 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Şarkıcıdan öte, bir şarkı doktoruSayı: 572 - 03.06.2008


Eğer Cassandra Wilson olmasaydı klasik caz vokali unutulmaya yüz tutardı

Yadırgatıcı bir iddia olabilir, kimse alınmasın. Eğer son 20 yılda müzik dünyası Cassandra Wilson’ı çıkaramasaydı klasik caz vokali, yaşlanan kuşaklarla birlikte unutulmaya yüz tutmuş bir tarz olarak kalmaya mahkûm olurdu.

Caz vokalinin altın çağının bitmiş, yenilikçi fikirlerin nicedir ortaya atılamamış oluşu ve 1990’da Sarah Vaughan, 1996’da Ella Fitzgerald’ın hayata gözlerini yumduktan sonra yeni şarkıcıların hip-hop ile karışık disko-soul gibi türlerde boy göstererek yol alışı bunun kanıtı. Halen yaşamının son demlerinde kuyruğu nostalji meltemiyle dik tutmaya çalışan şarkıcılar yok değil, ancak onlar da ilgi odağı olmaktan ziyade geçmişleriyle geçinen tekaütler.

Bu durumda elde kala kala bir Cassandra Wilson kalıyor. O da ne yapıyorsa merakla izliyor, ne çıkardıysa öncelikli olarak defalarca dinliyor ve yazıyoruz. Niye? Çünkü müziğin bu türünün bu kulvarında yegane yeni keşiflerde bulunacağımız isim bu.  

Gençlik günlerinin şarkıları

İki yıl önce “Thunderbird” ile çok katmanlı bir gövde gösterisi yapmıştı Cassandra. Şimdi yeni albümü “Loverly”de öncekinden daha kolay bir işe yeltenmiyor. Gücünün önemlice kısmı arkasındaki birinci sınıf müzisyenlerden geliyor. Gitarda Martin Sewell, piyanoda Jason Moran, basta Lonnie Plaxico, davulda Herlin Riley’in yer aldığı, küçük, ama sıkı bir orkestrayla standartları kaydediyor. Cassandra’yı yetiştiren şarkılar bunlar, gençliğinde iyi etüt ettiği. Şarkılar arkasındaki topluluğun repertuar ve düzenlemelere aktif olarak katılımı sonucu oluşuyor; müzisyenliğin yanı sıra fikren. Bu açıdan herkesin fikrinin sorulduğu, demokratik bir sürecin ürünü.

Albümdeki bazı şarkılar, bir standart kütüphanesi olan Blue Note genel müdürü Bruce Lundvall tarafından öneriliyor. Repertuarın az bilinen şarkılarından, açılıştaki “Lover Come Back To Me”ye, kırklı yılların havasını yansıtarak nefes veriyor Cassandra. Yumuşak ritimli “Wouldn’t it Be Loverly”, Cassandra’nın en sevdiği müzikal olan “My Fair Lady”den. Zamanında The Beatles’dan da dinlediğimiz, Şikago step dansı ritmiyle çalınan güzel melodili “Till There Was You” ise, “Music Man” adlı müzikalden. Sakin “Black Orpheus” ve Regina Veal ile kaydedilen “The Very Thought of You”, albümün ilginç yorumlarından. 

Ağır ve şehvet dolu bir edayla söylüyor

Cassandra ne yaparsa yapsın, ruhsal duyuşlarını ve geniş kavrama yeteneğini bize hep hissettirmiş bir yorumcu. Pop şarkısı ya da bir caz standardı; hiç fark etmez, hepsini aynı duyarlıkta derinleştirerek yorumlamayı iyi biliyor. Blues klasiklerini de, Amerikan standartlarını da; birinden birine ikinci sınıf muamelesi yapmadan aynı güzellikte yorumluyor. “Loverly”de aynı derin yaklaşımdan nasibini sonuna dek alıyor.

Her şarkıya kişiselliğini katıyor; yetinmiyor onların kişilik özelliklerine de saygıyla özel yaklaşıyor . Her hastasını özel olarak masaya uzatıp çocukluğunu anlattırıp kişiye özel tedavi uygulayan mesleğinin doruğundaki bir psikiyatrist gibi.

Kiliselerden pamuk tarlalarına uzanan bir kimya var damarlarında. Onun kan grubu Mississippi. Ağır ve şehvet dolu bir edayla söylüyor. Sesi okuduğu her şarkıya ayrı bir yaşama pırıltısı veriyor. Bu yetenek daha önce bu kadar güçlü bir halde sadece Billie Holiday’de görülmüştü. Çağdaş bir şarkıcı ve yorumcu olarak geçmişi ele alışının, ders kitaplarında okutulması gerek.

“Loverly”, Cassandra Wilson’ın genç kızlığından beri tuttuğu anı defteri kadar kıymetli. Bu albümü geçmişi emmiş, bugünü yaşayan ve geleceği sezmiş 52 yaşında derin bir kadın şarkıcının yaptığı anlaşılıyor.


 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.