ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 18 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Fusion Müziğinin Büyükbabası; Larry Coryell “Cedar Of Avalon”Sayı: 575 - 06.06.2008


Larry Coryell 1960’larda ortaya çıkan fusion ustaları arasında, şüphesiz en yaratıcı ve heyecan verici olanların başında geliyor. Son 30 yılda büyük izler bırakan cüretkar, maceraperest ve yürek kabartıcı gitarcı ‘Fusion müziğinin büyükbabası’ lakabı ile anılıyor, meslektaşları John McLaughlin ve Al DiMeola ile birlikte, caz-rock müziğinin öncüsü olarak kabul ediliyor.

Bu öncü müzisyen daha şimdiden caz tarihi kitapları ve ansiklopedilerinde hak ettiği yeri bulmuş vaziyette; çünkü onun 1960’ların sonunda kendi kendine yarattığı sert, köşeli, kesik tonlu, kısa cümlelerden oluşan güçlü ifadeli ve notaları eğiltip bükerek çalan gitar tarzını, eski blues ve country ustalarına borçludur, ama Coryell bu borcu, geleceğin tutku dolu elektrik caz gitarına virman yaparak kapatmıştır. Eklektik, her tarzla uyum içindeki konformist, otoriter parlak bir teknik, onun elindeki altın bilezik olmuştur. Katmanlardan oluşan yüksek desibelli distorsiyon yüklü gitarını, ihtişamlı olduğu kadar nazik, yatıştırıcı ve doğrusal olmayan bir çizgideki akustik gitar ile desteklemiştir zaman zaman. Ne yazık ki, bu değerli müzisyenin 60 sonu ve 70 başındaki pek çok önemli kaydı miyop plak şirketlerinin elinde kaybolmuş ve düzensiz olarak yaptığı işler Vanguard etiketi ile gelişigüzel yayınlanmıştır.

Coryell’in vibrafoncu Gary Burton’ın ilk dönem kayıtlarında çaldığı sinirli sert elektrik gitar soloları, genelde bu işin tarihini yazanlar tarafından, Miles Davis’in fusion klasikleri sayılan “In A Silent Way” ve “Bitches Brew” ile birlikte anılarak, halen türünün en iyi işleri olarak kabul edilir. Coryell’in eski grubu The Eleventh House, zamanın en seçkin fusion oluşumudur ve Mahavishnu Orchestra’ya kafa tutar. Son zamanlarda mainstream caz alanında boy gösteren, boy göstermekle de kalmayıp tozunu atan Coryell, şimdi Joe Fields’in plak şirketi High Note’dan çıkardığı albümlerle adından söz ettiriyor.

Coryell’in yeni çalışması “Cedar Of Avalon”un 24 bit’lik ihtişamlı kayıtları, elinde güller açan stüdyo uzmanı Rudy Van Gelder tarafından gerçekleştirilmiş; albümde öncelikle sıcak tonlara sahip caz müziğinin parlak ve modern dijital teknoloji ile kaydedilmesinin pek işe yaramadığının antitezi ispatlanmış.

Cilalı tonlarla güzelleştirilmiş Coryell’in gitarı, Cedar Walton’un billur temizliğindeki piyanosu ile bütünleşiyor. Buster Williams’ın bası yol açıcı göreviyle, tüm orkestraya bir alt sınır oluşturuyor. Davulcu Billy Drummond, biraz geri planda durmasıyla salt eşlikçilik konusunda kusursuz bir örnek oluşturuyor.

Coryell, akıllı kayıt tercihleri ile hızlı ve yavaş tempolardaki parçalardan oluşan güzel bir repertuar oluşturuyor. Albüme adını veren açılış parçası, hakkında güzel duygular beslediği Cedar’a saygı duyan ifadelerle dolu bir Coryell bestesi. Thelonious Monk parçası ‘Bemsha Swing’, Coryell ve arkadaşlarının elinde gerçek bir zeka ürünü haline gelmiş. Caz gitarının temelini atan isimlerden Wes Montgomery’den esinlenilmiş ‘D Natural Blues’, Coryell’in ünlü oktavlarının gerçek kaynağına karşı gösterdiği minneti ortaya koyuyor. Cedar’ın ‘Fantasy in D’ adlı parçası, piyanistin bir kompozitör olarak gerçek gücünü ve yüzünü sergilerken, ‘Theme From Ernie’, nefis bir ballad olarak göze çarpıyor. ‘It Could Happen To You’ adlı parçayı ise Coryell, 1999’da ölen ve iyi derecede piyano çalan annesinden duymuş ilk kez.

İki parça ‘Limehouse Blues’ ve ‘Shapes’, Coryell’in akustik gitar ile yaptığı over-dub’ları ve buram buram sanat kokan titiz kayıtlarının nefasetini sergileyen mini ustalık çalışmaları. Bir de bazı Coryell fanatikleri için sürpriz sayılacak mainstream bir parça var; ‘Newest Blues’.

“Cedar Of Avalon” cazın standartları ile yarını arasında bir köprü oluşturuyor; usta gitarcının bütün parmak maharetlerini cömertçe sergilemesinin yanında, beste ve yorum konusundaki engin tecrübesini sergilemekte. Coryell, bazı caz standardları ile yeni fikirleri aynı potaya yerleştirerek son derece orijinal kompozisyonlar oluşturuyor. Mükemmel bir teknik ve kaleydoskopik imajlar gösterisi içinde akan albüm, Coryell’in hem geçmişinden bügüne kadar geçirdiği evrimi, hem de ulaştığı olgunluk döneminin meyvesini sunuyor.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.