ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 160 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Türk bestecilerine bir vefa örneğiSayı: 576 - 09.06.2008


Zeynep Üçbaşaran, Özgür Aydın, Emre Elivar, Aylin Çakıcı ve Yeşim Gökalp gibi birbirinden yetkin yorumcular, hocaları Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin, Hasan Ferit Alnar, Ahmet Adnan Saygun ve Necil Kazım Akses’i unutmadı

20. yüzyılın ilk 10 yılında dünyaya gelen Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin, Hasan Ferit Alnar, Ahmet Adnan Saygun ve Necil Kazım Akses, Atatürk’ün talimatıyla 1920’li yıllarda Avrupa’ya çoksesli dünya müziğini tahsil etmeye yollandılar. Yurda döndüklerinde hepsine eğitmenlikten, orkestra şefliğine, idarecilikten, besteciliğe pek çok görev birden verildi. Onlar da harıl harıl çalıştı. Halk müziği ve makamsal müziğimizi Batı tekniği ile işleme denemeleri kimi zaman başarılı kimi zaman başarısız oldu, ama yılmadılar ve çağa ayak uydurdular.

Yapıtları uzun yıllar ülke dışında pek tanıtılmadı; ama birbiri ardına yetişen ve dünyaya açılıp, kariyer yapan yorumcularımız konserlerinde, plak ve CD kayıtlarında hocalarını unutmadı, onları dünyaya tanıtmayı amaç edindi. Örneğin, piyanist Gülsin Onay, hocası Saygun’un piyano eserlerini yurt içi ve dışındaki her konser programında çalmasıyla öne çıktı.

Türk Beşleri diye adlandırılan bu beş Türk bestecisine arada bir olur olmaz kişiler ver yansın saldırıp durur. Küçümsedikleri bu bestecilerin yapıtlarını zahmet edip dinlediklerinden, dinleseler de anlayabileceklerinden kuşkuluyum. Ama, yine de kendilerine birkaç CD tavsiye edeceğim. 

Saygun’un eserleri

İlki, İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda aldığı piyano eğitimini Budapeşte ve Freiburg’da tamamladıktan sonra California’da Santa Barbara’ya yerleşen piyanist Zeynep Üçbaşaran’ın, Naxos firması için yaptığı “Saygun’un Piyano Eserleri CD”si.
İkincisi, Cord Aria markasıyla Almanya’da Hamburg’da yapılan bir “Akses’in Piyano Eserleri CD”si. Burada Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı’nda yetişen ve Almanya’da kariyer yapan piyanist Özgür Aydın, Emre Elivar ile Aylin Çakıcı hocalarının piyano eserlerini yorumluyor.

Ravel etkisi

Üçüncü CD’de piyanist Yeşim Gökalp, Ulvi Cemal Erkin ve Saygun’un piyano yapıtlarına ek olarak, Saygun’un iki öğrencisinin, İlhan Baran ve İstemihan Taviloğlu’nun yapıtlarına da yer veriyor.

Saygun ve Erkin, 1920’lerin sonunda Paris’e gitmiş ve ister istemez o günlerin Fransız izlenimci bestecileri Debussy ve Ravel’in etkisinde kalmışlardı. Her iki bestecinin de 1930’lu yıllarda besteledikleri piyano yapıtlarında bu etkiler seziliyordu. Oysa, aynı yıllarda Viyana’ya gönderilen Necil Kâzım Akses’in armoni anlayışının çok daha farklı olduğu görülüyordu.

Ancak, hem Saygun’un hem de Akses’in zaman içinde Paris ve Viyana etkilerine eklemledikleri Türk halk müziğinin aksak ritim, pentatonik ve modal ezgilerini geliştirerek ve değiştirerek kullanmalarına bu CD’ler sayesinde yeniden tanıklık etmek aydınlatıcı oldu.

Zeynep Üçbaşaran, Özgür Aydın, Emre Elivar, Aylin Çakıcı ve Yeşim Gökalp gibi birbirinden yetkin ve çağdaş müziğe yatkın yorumcular yetiştirmiş olmamız ne büyük zenginlik. Her fırsatta evrensel ve çağdaş müziğe hayatını vakfetmiş olan sanatçılara saldırmayı marifet sananlara duyurulur.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.