ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 29 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“Çeng”i Tanıtacak Çengi de bulunduSayı: 580 - 13.06.2008


Bugün posta kutuma ilginç bir haber geldi Anadolu Ajansı kaynaklı. Bu haberi sizlerle paylaşmak istedim. Nasıl olsa eğitim fakültelerinin ve konservatuarların Müzik bölümlerine ve diğer bölümlerine öğrenci alımı için yapılan özel yetenek sınavlarından herkes memnun.

Bakınsanıza çarşamba günkü yazımdan dolayı şu saate kadar gelen olumlu ve olumsuz görüş bildiren mesajların sayısı beklediğimin çok altında.

Bu durumda bana ne oluyor Allah aşkına. Alan razı veren razı.

O zaman bende sizlere bugün bir başka konuyu yazayım dedim ve aldım klavyemi elime başladım bu satırları yazmaya.

Geleneksel çalgıları müzik dünyasına kazandırmaya devam eden Tekfen Filarmoni Orkestrası, kaybolan bir değeri, arp ile aynı aileden gelen ‘çeng’i, dünya müzik mirasına kazandırmaya hazırlanıyor. Yakındoğu kültürlerinde önemli bir yer tutan ancak zaman içinde tarih sahnesinden silinen çeng, Şirin Pancaroğlu’nun önderliğinde yeniden tanıtılacak.
Projede, Osmanlı müziğinin gözde çalgılarından olan ancak zaman içinde unutulan çengin, eskiden olduğu gibi günümüzde de müzik kültürünün bir parçası haline getirilmesi amaçlanıyor. Yaklaşık 30 dakika uzunluğundaki ‘Arp ve Çeng için Konçerto’, hem senfoni orkestrası hem de oda orkestrasına uygun olarak iki ayrı düzenleme halinde bestelendi.

HEM DOĞU’NUN HEM BATI’NIN ÇALGISI

İlk olarak 24 Haziran’da Aya İrini’de izleyici karşısına çıkacak olan konçerto, kendine özgü dokusu sayesinde geçmiş ile geleceği, Doğu ile Batı’yı, geleneksel ile moderni aynı eserde buluşturuyor. ‘Davetsiz Misafirler’ adlı eserin bestecisi Hasan Uçarsu, iki akraba çalgıyı ortak bir eserde nasıl buluşturduğunu ise, şöyle anlatıyor: “Elimde iki ayrı çalgı ve bu iki çalgının temsil ettiği iki ayrı kültür dünyası vardı; unutulmuş bir Osmanlı çalgısı olan çeng ile modern bir batı çalgısı olan arp…  Mekanik sistemi ve gelişmiş teknik kapasitesiyle arp konçertant dokuya daha uygun bir karakterde bir saz…Doğulu ve unutulmuş bir saz olan çeng ise doğası gereği daha sakin, daha dingin ve daha tefekkür sahibi; derin düşüncelerin peşinden koşan bir çalgı. Bundan dolayı da yüksek toplantılara, şiirsel, sanatsal ve felsefi buluşmalara eşlik etmiş yüzyıllarca. Bu nedenle eserin kurgusunu da iki ayrı çalgıda temsil edilen kültürel değerlerin dışlaştırılmasına olanak vereceğini düşündüğüm Osmanlı çalgı müziği formlarının genişletilmiş özgür bir uygulamasına dayandırdım.”Arp genellikle bir Batı müziği çalgısı olarak bilinir. Oysa Batı-Doğu ayrımı yapılmaksızın tüm medeniyetlerde değişik biçim ve ebatlarda boy göstermiş olan arp, Mezopotamya’da da var olmuş. İran’da milattan önce 3000 yıllarında ilk kez görülen çeng, milattan sonra 6. yüzyılda minyatürlerde gördüğümüz o güzel ve narin yapısına kavuşuyor. Ortaçağda saray ortamlarında yükselen çalgı, Osmanlı kültürüne de İran üzerinden gelmiş.

NEDİR BU ÇENG?

17. yüzyıla kadar görülen çeng uzun yıllar özellikle geleneksel Osmanlı müziğinin ayrılmaz bir parçası olmuş. Daha çok fikri ortamların, felsefi sohbetlerin, şiir meclislerinin ve entelektüel buluşmaların çalgısı olarak tanınan çeng, kimi zaman sultanın av törenine eşlik etmiş, kimi zaman da hanedanın görkemli yaşamına...Yüzyıllarca birçok medeniyet tarafından kullanılan çeng, ‘ud’ların yaygınlaşmasıyla popülaritesini yitirmiş. Gittikçe daha ince yapılı bir çalgı haline getirilen çeng, bununla birlikte daha külfetli bir hal almış. Akort tutmaması gibi olumsuz özellikleri nedeniyle udlarla yarışamayan çengin kullanımı günden güne azalarak en sonunda tümüyle ortadan kalkmış.Çengin tarihteki varlığından söz eden en son yazılı kaynak, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’si. Evliya Çelebi’ye göre, 1660 yılında İstanbul’da çok sayıda udi bulunmasına karşın, çeng ve çengi (çeng çalan kişi) sayısı sadece on civarındaymış. Günümüzde yalnızca eski edebiyat metinlerinde, ‘edvar’ adı verilen müzik kavramı kitaplarında ve minyatürlerde karşımıza çıkan çeng, bugünlerdeyse farklı bir hayat bulmaya hazırlanıyor. (Kaynak:aa)

***

Evet sevgili okurlar, yukarıda biraz sitem ettim ama yinede bekleyeceğim konu ile ilgili yazılarınızı. Lütfen bu konudaki fikirlerinizi açık açık yazın ki ne düşünüldüğü ortaya çıksın.

Bir haftayı daha bitirdik. Pazartesi günü görüşene değin esen kalın.



Müfit Semih Baylan
Editör

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.