ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 32 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


"İsmi hoşuma gittiği için çelloyu seçtim"Sayı: 581 - 16.06.2008


Viyana Kammerphilarmonie Orkestrası’yla müzikseverlerin karşısına çıkacak olan Sönmez, çelloyu nasıl seçtiğini şöyle anlattı: “Sınavda ne çalmak istediğimi sordular, ben de ismi hoşuma gittiği için 'çello’ dedim”

Bu yıl 6-30 Haziran arasında yapılacak olan 36. İstanbul Müzik Festivali, müzikseverlerin karşısına çok zengin bir programla çıkıyor. Pek çok genç ve parlak sanatçıyı kapsayan festivalin bu akşam gerçekleşecek açılışını Türkiye’den genç bir çellist yapacak.

Rus çellist Mstislav Rostropoviç’in “yeni viyolonsel sanatçıları kuşağının en yetenekli temsilcilerinden” dediği Benyamin Sönmez, Claudius Traunfellner yönetimindeki Viyana Kammerphilarmonie Orkestrası’yla, Aya İrini’de müzikseverlerin karşısına çıkacak. Konser programında Çaykovski’nin “Rokoko Çeşitlemeleri”yle, Prokofiev’in “Klasik” başlıklı 1. Senfoni’si yer alacak.

Halen Ankara’da yaşayan, 1983 doğumlu Sönmez’in çelloya başlama hikâyesi çok ilginç. Amatör bir müzisyen olan babasının ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda kontrbas çalan ağabeyi Mehmet Sönmez’in de etkisiyle müziğe yakınlaşan sanatçı, 14 yaşında Ankara Devlet Konservatuvarı’nın sınavını kazanır. Devamını kendisi şöyle anlatıyor:

Yarışma kazandı
“Sınavda bana ne çalmak istediğimi sordular, ben de ismi hoşuma gittiği için çello dedim. Ama çello nedir, neye benzer, hiçbir bilgim yok. Parmaklarıma baktılar ve çello dediler. Bize verilen kazandı kâğıtları ile yaylı sazlar atölyesine gittik, çello ile ilk karşılaşmam orada oldu.”

Sanatçının sıra dışı bir öğrencilik geçirdiği kesin: “Çelloya yeni başlayan arkadaşlara kötü örnek olmak istemem ama,” dedikten sonra, “Ben hiç gam, etüt, egzersiz çalışmazdım. Sabahleyin ellerimi Dvorak ile açıp Elgar ile kapardım” diye ekliyor.

Konservatuvarda, hayranlıkla Rostropoviç dinlediğini ve ustayı taklit etmeye çalıştığını belirten Sönmez, Schiff, Navarra ve Fournier gibi isimlerden de etkilenir. 2000’de ulusal çello yarışmasını kazanan, ardından da 2001’de Leipzig’de düzenlenen uluslararası 'Young Concert Artists’ yarışmasında Barenreiter Ödülü’nü alan Sönmez, aynı yıl Stuttgart Müzik Yüksek Okulu’nda tanınmış Rus çellist Prof. Natalia Gutman ile profesyonel müzik çalışmalarına başlar.

Moskova’da eğitim

Sönmez, 2004’te 21 yaşındayken Çaykovski Konservatuvarı’nda eğitim görmek üzere Moskova’ya gider. Rusya güvenli olmadığı için uzun süre artık ülkesine dönmüş olan hocası Gutman’ın evinde yaşar. Aralarında adeta bir anne oğul ilişkisi başlar. Sönmez Gutman’a “Mama violonchel” (viyolonsel annem) derken, hocası da Sönmez’e “sultan” diye hitap eder.

Sönmez zamanla çalışma süresini artırır: “Moskova’ya gittikten sonra, günlük çalışma süremi 2 saatten 4,5 saate çıkardım. Ancak saatlerce çalışmayı da doğru bulmuyorum, çünkü beşinci saatten sonra makineleşmeye başlıyorsunuz.”

Moskova’da bir ara ev problemi yaşayan sanatçı, “Ceketimi yastık yapıp tren garlarında uyuduğum zamanlar oldu” diyor. Müzisyen, uzun süre enstrüman sıkıntısı çektiğini de belirtiyor. Montagnana, Strad ve Guarneri marka enstrümanlarla çalışan ama hiçbir zaman bunlara sahip olamayan sanatçı adına Gutman’ın yaptığı başvurular dahi sonuçsuz kalmış.

Ünlüler sınıfında

Bugüne kadar, Rostropoviç, David Geringas, Mişa Maisky, Alexander Rudin ve Boris Pergamenşikov gibi sanatçıların ustalık sınıflarına katılan Sönmez’in yer aldığı festivaller arasında, Almanya’daki Schleswig Holstein ve Oleg Kagan Festivalleri, Yeni Zelanda’daki Adam Festivali ve Manchester Çello Festivali yer alıyor. Bach’tan S. Gubaidulina’ya uzanan repertuvarı ile Viyana, Paris, Amsterdam, Moskova, New York, Washington gibi önemli müzik merkezlerinde sanatını icra eden Sönmez, artık İstanbul’a yerleşmek istediğini belirtiyor.

Geçen günlerde Yeni Zelanda’dan vatandaşlık teklifi alan sanatçı, “İşçi pasaportu ile vize kuyruklarında beklesem de, bana bir çello almasa da, şarkıcıyı, türkücüyü yüceltip el üstünde tutsa da ben daima ülkemin sanat elçisi olarak tüm gücümle çalışacağım” diyor.

Çellonun Paganini’si


Sönmez bize ilginç bir konser anekdotu aktarıyor: “Bir Almanya konserimde Manuel de Falla’nın 'İspanyol Suitleri’ni çalarken, çellonun bir teli koptu ve eseri diğer tellerde çalarak tamamladım; bunun üzerine Almanya’daki lakabım 'Çellonun Paganini’si’ne çıktı!”
     

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.