ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 57 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Umudun gurubuSayı: 592 - 15.07.2008


12 Eylül dönemine tepki olarak 1985'te birkaç üniversiteli genç tarafından kurulmuştu Grup Yorum.  Bugüne kadar 40’ın üzerinde elemanı değişti. Kendilerine göre Ruhi Su’dan Aşık Mahzuni Şerif’e, Victor Jara’dan Zülfü Livaneli’ye  kadar yaptıkları müzik farklı seslerden etkileniyor değişik kültürden esintiler taşıyordu…

Dünyayı, eşitliği, paylaşımı, aydınlığı, halkları, memleketi uğruna ölebilecek kadar seven, duygularını korkmadan müziklerine dökebilen, başta işçinin, memurun, gecekonduda yaşayanların ve ezilen her kesimin duygularını taşıyıp düşüncelerini dile getiriyorlardı.

Şarkılarıyla faşizme karşı anti-emperyalist mücadeleyi, hapishanelerde yaşanan acıları, doğal afetlerin yarattığı yıkımları, savaşları, ölümleri, aşkı, erdemi ve özgür bir dünyaya duyulan özlemi anlatıyorlardı.

Albümlerinde kendi bestelerinin yanı sıra, Nazım Hikmet, Hasan Hüseyin, Ahmet Arif, Adnan Yücel, Gülten Akın, İbrahim Karaca’nın şiirleri, marşlar ve halk türküleri de yer almıştı.

Çalışmalarında Türkçe’nin yanı sıra Anadolu’da konuşulan Kürtçe, Lazca, Arapça, Çerkezce gibi dilleri şarkılarda kullanıyorlardı. Müziklerinde bağlamayı, kavalı,  neyi ve daha birçok türde yerel çalgıların yanı sıra,  başta gitar olmak üzere keman ve obua gibi pek çok yerel olmayan çalgıyı kullanıyorlardı. Solo şarkılardan çok koroyla seslendirilmiş parçaların baskın olduğu müziklerinde, ritim kompozisyonlarına, folk-rock olarak değerlendirilebilecek bir müzik zenginliğine, ülkenin yerel halk şarkılarından Akdeniz ezgilerine, Latin Amerikalı marşlardan 'rock'a kadar çeşitli tınılar var. Bünyesinde Grup Ekin, Grup Özgürlük Türküsünü barındırdılar.  

Grup Yorum’un albümleri sırasıyla sayacak olursak ilk albümünden başlayarak Sıyrılıp Gelen, Haziranda Ölmek Zor, Türkülerle, Cemo/GünGelir, Gel ki Şafaklar Tutuşun, Yürek Çağrısı, Dünden Yarına, Cesaret, Hiç Durmadan, İleri, Geliyoruz, Marşlarımız, Boran Fırtınası,  enstrümantal çalışma    Kucaklaşma, 15 yılın Seçmelerinden oluşturulmuş bir albümleri ile son yıllarda çıkan Eylül, Feda, Biz Varız, Yürüyüş, Yıldızlar Kuşandık yer almakta...

1987'den başlayarak hemen hemen her yıl bir albüm çıkartan, Türkiye'de ve Avrupa'da her yıl onlarca sayıda büyük konsere imza atan Grup Yorum, bunun dışında da yüzlerce kitle, sokak gösterisine, greve, fabrika ve üniversite de yer alan etkinliklere katıldı. Muhalif çizgisi nedeniyle pek çok gözaltı yaşadı. Engeller ve yasaklarla karşılaştı. Bütün bu baskılara rağmen her yıl yüz binlerce dinleyeniyle buluşmayı başaran, albümlerini kitlelere ulaştırmaya devam ederken hakkında araştırma yazıları ve kitaplar yayımlanan önemli bir grup haline geldi.

Basının "hapishane şarkıcıları" ve "kar makinesi" ismini taktığı Grup YORUM umutla şarkılarını söylemeye devam ediyor.

Grup Yorum’un sloganı “Türküler Susmaz Halaylar Sürer”…

Grup Yorum’la nice müzik dolu yıllara…
  


E-Posta: ozgkara@hotmail.com
    

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.