ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 38 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Antonio Salieri'nin şanssızlığı Sayı: 602 - 29.07.2008


1750 yılında İtalya’nın Legnano kentinde doğan ve daha sonra gittiği Viyana’da saray bestecisi olarak büyük başarılara imza atan Antonio Salieri, müzik yaşamı boyunca kırkbeş tane opera bestelemiştir ve gerçekten de iyi bir bestecidir. Ama zavallı Salieri yüzyıllardır hep kötü bir biçimde anılıyor ve canilikle suçlanıyor. Galiba Salieri’nin en büyük şanssızlığı Mozart gibi gerçek bir müzik dehasıyla aynı dönemde yaşamış olması.

Salieri’ye yöneltilen suçlamaların temelinde onun çağdaşı Mozart ile olan müzikal rekabeti rol oynuyor. İnsanlar yaklaşık 215 yıldır Mozart’ın otuz beş yaşında ani bir biçimde ölmesinden Salieri’yi sorumlu tutuyorlar ve onun Mozart’ı zehirleyerek öldürdüğünü düşünüyorlar. Bu iddiaların doğruluk derecesi nedir onu bilebilmemize imkan yok ama ben nedense hep Salieri’nin bu konuda masum olduğuna inanmışımdır. Sonuçta onun Mozart’ın katili olduğu yönündeki düşünceler tamamen bir söylentiye dayanıyor ama gerek Milos Forman’ın yönettiği 1984 yapımı “Amadeus” filmi gerekse Rimsky Korsakov’un bestelediği “Mozart ve Salieri” operası onun Mozart’ın katili olduğu şeklindeki söylentiyi ölümsüzleştirdi ve zavallı Salieri insanların zihninde cani bir katil imajıyla hatırlanır oldu. İşte bundan dolayı müzik dünyasının olasılıkla en kötü şöhrete sahip bestecisi olan Salieri’nin 200 yıldır besteciliği ve eserleri değil Mozart ile olan ilişkileri ve ölümündeki etkisi konuşuluyor.

Şu an Cecilia Bartoli’nin sesinden Salieri’nin eserlerini dinliyorum. İçimden “keşke Mozart ile aynı dönemde, aynı kentte yaşıyor olmak gibi bir şanssızlığa uğramasaydın Salieri” cümlesi geçiyor. Onun bende hep üzüntü uyandıran yaşamını ve hayatını müziğe adamış bir besteci olarak daima Mozart gibi eşsiz bir dehanın gölgesinde kalmanın üzüntüsüyle yaşamak zorunda oluşunu düşüyorum. Eminim ki Mozart ile aynı yıllarda yaşamamış olsaydı insanlar şu an Salieri ile ilgili söylentileri değil onun eserlerini konuşacaklar ve müziğini saygı ve hayranlıkla dinleyeceklerdi. Elbette benim gibi onun eserlerini severek dinleyen birçok insan vardır ama keşke bu kadar kötü bir şekilde anımsanmasaydı Salieri.

Ben Salieri’nin masum olduğuna inanıyorum ve onu besteleciliği ile hatırlamayı tercih ediyorum. Aklımda Amadeus filminde Mozart hakkında Salieri’ye söyletilen cümleler uçuşuyor: “Allahım neden ben değil de o cüce Allahım neden”.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.