ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 30 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Klasik piyanonun belleği: İdil BiretSayı: 609 - 21.08.2008


Türkiye’de klasik piyano denince akla gelen ilk isimlerden olan İdil Biret, İstanbul, Bodrum ve Ayvalık’ta bir dizi konser verecek.

Fransa’da yaşayan sanatçının ilk konseri yarın akşam saat 21.00’de Rumeli Hisarı’nda. Biret, ayın 23’ünde, Doğuş Grubu sponsorluğunda düzenlenen Bodrum Turgutreis D-Marin Klasik Müzik Festivali çerçevesinde sahne alacak. Daha sonra Ayvalık’a gidecek olan sanatçı, burada 30 Ağustos’ta bir konser, eylül başında da Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nde bir hafta süreyle master class verecek.

Biret’in yarın Rumelihisarı’nda vereceği konserde, dinleyiciyi zengin bir repertuvar bekliyor: Bach ve Gluck’ten Wilhelm Kempff’in yaptığı piyano uyarlamaları; Chopin’in “1. Balad”ı, iki emprompt, “Andante Spianato” ve “Büyük Polonez”; Kreisler’ın keman için bestelediği “Aşk Acısı” ve “Aşk Sevinci”nin Rachmaninov tarafından yapılmış piyano uyarlamaları; Liszt’in “Paganini Etüdü”; Wagner’in “Tannhauser” operasından Liszt’n piyanoya uyarladığı uvertür...

Bu zengin programı İstanbul’da vereceği konserde seslendirecek olan Biret, “Rumelihisarı çok güzel bir mekan; ilk defa böyle bir resital olacak. Bana da enterasan geliyor” diyor.

Sanatçı, Rumelihisarı’nın popüler müzik konserleriyle özdeşleşmiş oluşunu düşünerek, nispeten kolaylıkla dinlenebilecek ama çalınması son derece güç, karışık eserler seçtiğini ifade ediyor ve eklemeden geçmiyor: “Gerçi çalınması kolay eser de yoktur!”

D-Marin Festivali’nde 23 Ağustos’ta vereceği konserde ise Biret’e, ünlü Rus şef Maxim Fedotov yönetimindeki Moskova Şehir Orkestrası eşlik edecek. Rusya’da, Sovyetler Birliği zamanından başlayarak pek çok konser vermiş olan Biret, Bodrum konserinde Rachmaninov’un “Do minör 2. Piyano Konçertosu”nu seslendirecek. Rus bestecinin Biret’in son derece geniş repertuvarında ayrı bir yeri var. “Çocukken Rachmaninov benim için bir inat olarak başladı” diyor piyanist:

“Hocam Nadia Boulanger ‘Aman her besteciyi çal ama Rachmaninov çalma, aşırı duygusaldır’ derdi. Bir gün İstanbul’a geldim, annemin bir kuzeninin evinde bulduğum plakları dinleyince fikrim değişti. İdealimdeki piyanisti dinlemiştim. Bir insan böyle çalabiliyorsa, onu anlamayan biziz, sorun bizde diye düşündüm.” 

“Kapıları kapatmamak lazım”

Ardından Rachmaninov’un bütün eserlerini çalışmaya başlayan  sanatçı, ünlü besteci için “Bugün hangi piyanistle konuşsanız, 20. asrın ilk beş piyanistinden biridir, diyecektir. Hepimiz için bir ideal o” diye konuşuyor. 

Rus bestecinin eserini bir Rus orkestrasıyla çalacak olan Biret, “Bunu daha önce yapmadım değil; yine Moskova’da ‘Rapsodi’sini çalmıştım Rahmaninov’un. Müzik lisanının herkes tarafından anlaşıldığını zannediyorum, burada millet önemli değil, nasıl çaldığınız önemli” diyor.

Son yıllarda Çin’den yetişen Lang Lang gibi piyanistlerin mekanik açıdan çok yetenekli olduğunu, yorum bakımından biraz farklı, ama şüphesiz güzel işler yaptıklarını düşünüyor Biret ve ekliyor: “Her zaman söylüyorum, kapıları kapatmamak lazım. Aksi takdirde herkes sadece kendi memleketinin müziğini çalar. Hele bugünkü dünyada bu tür bir yaklaşım geçerli olamaz.” 

Sanatçı son olarak 30 Ağustos’ta Ayvalık’ta, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’na bağlı Yaylı Sazlar Orkestrası’yla birlikte bir konser verecek. Bu konserde  iki tane Bach konçertosu çalacak olan Biret’e eşlik edecek orkestrayı İbrahim Yazıcı yönetecek. Biret, Ayvalık sürecini ise şöyle anlatıyor: “Orada da ilk defa çalacağım. Sonra 1-8 Eylül’de Filiz Ali’nin Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nde master class’lar yapacağım. Bu çalışma da beni çok memnun ediyor, geçen sene yapmıştım; bu yılkinin de bana zevk vereceğinden eminim.”

“Beethoven” ekimde piyasada

Biret, bugüne kadar Chopin, Brahms ve Rachmaninov’un tüm eserlerini yayınlamıştı. Ekim ayındaysa Beethoven külliyatı piyasaya çıkacak. Albümde, 32 sonat, 5 konçerto, “Koral Fantezi” ve senfoniler yer alacak. Piyanist, sırada Alexander Scriabin kayıtlarının olduğunu müjdeliyor müzik severlere...

Biret’in bir diğer projesi de Amerika’daki International Music Co. ile işbirliği halinde, Chopin’in tüm eserlerinin piyano yazısı edisyonunu hazırlamak. Proje, geçtiğimiz aralıkta “Tarantelle” ile başladı, bolero ve rondolarla devam etti. Sanatçı, şu sıralar bestecinin “Barcarole”unu yayına hazırlıyor. 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.