ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 40 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Klasik müzik çöküyor mu?Sayı: 609 - 21.08.2008


Bundan üç dört yıl önce başlayan tartışma zaman zaman günümüzde de alevlenmekte. Çok fazla ayrıntılı bilgiye sahip olmamakla birlikte gazetelerin hafta sonu eklerinin müzik sayfalarında yorumculuğa soyunan bazı YAZARLAR tarafından klasik müzik konusunda aydınlatılmaktayız. Bu tespitlere göre klasik müzik can çekişmekte. Evet klasik müzik konusunda son günlerde bir takım tartışmalar yapılmakta, yine bildiğimiz bir gerçek var ki klasik müzik albümleri , pop , jazz ya da rok albümleri kadar satamamaktadır. Ancak bu durum dün de böyleydi, bugün de böyle. Yani değişen bir şey yok.

Klasik albüm satışlarını düşüren başka bir unsur da teknolojik gelişmeler. Klasik albüm satışlarını düşüren nedenler arasında, mp3 formatında internet’ ten klasik müzik parçalarının indirilmesi, CD’lerden yapılan kayıtlar, “ipod” lara kaydedilen müzik parçaları sıralanabilir.

Bence klasik müzik albüm satışlarındaki düşüklük ticari açıdan değerlendirilebilinir. Bu durum ile, klasik müzik dinleme tercihi arasında doğrudan bir korelasyon kurmak da çok doğru olmayacaktır. Kaldı ki “Klasik müzik albümü” iktisadi tanımı ile “talebi elastik” (fiyat değişmelerine son derece duyarlı), ekonomik konjoktürden büyük bir hassasiyetle etkilenen bir üründür. Bu nedenle, sadece ekonomik gerekçelerle klasik müzik albümlerinin satış düşüklüğü açıklanabilir.

Satışların düşmesi üzerine dev kayıt şirketleri (EMI, Sony, Universal, Warner gibi) klasik müzik departmanlarını eskisi para kazanmadıkları gerekçesi ile kapatmaya başladılar. Tanrı eksiklerini de hissettirmesin ama dev şirketlerin eline düşersek sonumuz kötü olacak gibi görünüyor. Bu şirketler son derece kaliteli kayıtlar ürettikleri gibi, “Best of Serie’s” “100 Favourite Songs” gibi tekrarları içeren satış odaklı kayıtlara yönelmeye başladılar. Bu nedenle artık ezberlenen Vivaldi’nin muhteşem konçertoları (Dört Mevsim gibi) asansör müziği, cep telefonu zili şekline dönüştü. Klasik müzik dünyasında o kadar güzel eserler var ki bu kalabalıkta farkedilmiyor. Ne zaman ki dev şirketler sizin dinleyebileceğinize (satış kabiliyeti olabilecekleri belirleyerek) karar veriyor, işte o zaman bu yapıtları dinleyebiliyorsunuz.

İşte tam bu sırada ünlü müzik eleştirmeni David Hurwitz, mütevazi bütçeleri ile kayıt yapan butik tarzına yakın kaliteli küçük şirketlerin bu ortamda birer mücevher gibi parladıklarını ifade ediyor.

Diğer yandan klasik müziği kurtarmaya meraklı bir kesim de “klasik müzik modernize edilsin, hızlandırılmış tempo ile gençlere ve çocuklara sevdirelim” şeklinde bir hezeyana kapılmış durumdalar.

Sayın bayanlar ve baylar, resim sanatını sevdirmek için yağlı boya tablolar üzerinde oynuyor muyuz? Hayır. Çocuklarımızın ellerinden tutarak nasıl resim sergisine götürüyorsak onları yine ellerinden tutup konserlere, operaya götürmemiz gerekiyor. Ben klasik müzikle Haydarpaşa Lisesi birinci sınıfında çok yoğun bir şekilde ilgilenmeye başladım. Bu ilgimi, bir proje kapsamında ortaokul ve liseleri karış karış dolaşan bir soprano hanımefendiye borçluyum. Bugün Fazıl Say gibi yorumcular, sanatçılar benzer çabayı gösteriyorlar.

Bu arada klasik müzik yazarı Serhan Bali’nin sözlerine kulak verelim : “seksi giyinmekten başka bir meziyeti olmayan Bond kızları veya akıl almaz imaj yatırımıyla büyük tenor olarak lanse edilen Andre Bocelli nasıl klasik müziğe çekecek ve nasıl devamlılığını sağlayacak”.

Gelin bu satırları okuyan sevgili dostlar yarın bir “The Seasons – Mevsimler” albümünü ya da başka herhangi bir klasik müzik ya da opera albümünü dinleyerek bu türe olan sevgimizi pekiştirelim.

Bu arada size minik bir oyun oynadım, eser ismi verdim, ancak besteciyi yazmadım. Belki de çoğunuz (yukarıda da belirttiğim Dört Mevsim) Vivaldi konçertolarını kastetiğimi sandınız. Bu eser Joseph Haydn’ın Mevsimleri. Çok muhteşem bir eser, az bilinen ancak değerli bir yapıt.

Müzikle kalın sevgili dostlar, mutlaka klasik müziği de yer ayıracağınıza eminim, hoşçakalın.

Not: Albüm Bilgisi

Joseph Haydn- Seasons.
Marlis Petersen (Soprano)
Werner Gura (Tenor)
Dietrich Henscel (Bariton)
RIAS Oda Korosu, Freiburg Barok Orkestrası;
Şef:Rene Jacobs Harmonia Mundi HMC 901829-30(2CD)



Kaynak: http://www.mtlik.net/?p=71


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.