ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 262 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzik zevkinizi siz mi belirliyorsunuz?Sayı: 615 - 29.08.2008


Teknoloji geliştikçe sinema ve müzik eserlerine erişmek daha kolay ve ucuz oldu. Bunu tartışmak bile gereksiz.

Bir taraftan bakacak olursanız müzik ve sinema artık büyük paraların döndüğü davasa 'endüstri' sektörleri oldular ve bizim 'tüketmemiz' için bir takım ürünler sunuyorlar.Ortaya konan bu ürünlerin 'sanat eseri' mi yoksa 'tüketim malı' mı olduğu sorusunun net bir cevabı yok. Aslında bu soruyu soran da pek yok.

Yeni çıkan bir albümün veya vizyona giren bir filmin 'başarısını' belirleyen kriterin 'satış rakamı' veya 'gişe hasılatı' olduğu bir dünyada 'sanatsal ve estetik değer' gözetilerek yapılan değerlendirmeler artık çok demode kalmış görünüyor.

Olayın bir de psikolojik boyutu var. (Tam da bu noktada 'tüketici psikolojisi' deyiminden özellikle kaçınmak gerek)

Herhangi bir şeyi elde etmek veya herhangi bir şeye ulaşmak için sarfettiğimiz çaba, harcadığımız para ve zaman ne kadar çok olursa o 'şey' bizim için o nispette değerli ve güzel oluyor. Geçmişten günümüze müzik ve sinema eserlerini değerlendirirken bu kural daha da belirginleşmekte.

'Short List' adlı İngiliz dergisinde kaleme aldığı 'Bu yıl neyi dinlemeliyim?' başlıklı yazısında Sam Delaney alaycı bir tarzda bu konuyu işliyor:

"Bir ödül dönemini daha geride bıraktık. Önce Grammy ödülleri ve sonra İngiliz müzik ödülleri, geçtiğimiz on iki ay boyunca neleri dinlemiş olmamız gerektiğini bize söylediler. Bu törenlerin çok faydalı olduğunu belirtmem lazım çünkü bu sayede iPod'uma neler yüklemem gerektiğini öğreniyorum.

Aslında benim bu tür meselelere aklımı yoracak kadar vaktim yok. İşim gücüm yok da müzik marketlerde dolaşıp yeni çıkan albümlerimi toplayayım? Henüz meşhur olma fırsatı bulamamış ve büyük olasılıkla da bulamayacak olan bir sürü grubu dinlemek için zaman mı harcayayım? Bütün gün televizyon başında oturup yeni çıkan video kliplerini mi izleyeyim?

Hangi parçaların daha iyi olduğuna karar vermek için kendi kulaklarımı ve zihnimi kullanmak mı? Bütün bu yorucu süreci düşünmek bile bana sıkıntı verir.

Bir zamanlar daha kolaydı bu işler. Eğer bir Sony Walkman'ininiz varsa elinizi attığınız her kaset işinizi görürdü. O yıllarda tek bir albüm satın almak için bile iki haftalık harçlığınızı gözden çıkarmanız gerekirdi. Müzik çok değerliydi o zamanlar. Bir Pet Shop Boys albümünü araklayabilir ve açlıktan ölmek üzere olan bir adamın kremalı bisküvitle kendine ziyafet çekerken duyacağı hazzı duyabilirdim o albümü dinlerken.

Bir keresinde iki haftalık bir okul gezisine gitmiştik ve bütün o gezi boyunca ben walkman'imdeki tek kasetle hiç sıkılmadan hoşça vakit geçirebilmiştim.

Şimdiyse kıytırık albümler arasında debelenip onları sevmeye çalışmak yerine sadece ödül törenlerini bekliyorum. Hangi albümleri 'sevmek gerektiğini' onlar bana söylüyor ben de gidip o albümleri download ediyorum ama onları asla ve asla dinlemiyorum.  O albümlere sahip olmanın verdği bir haz var, bilirsiniz. Bir tür materyalist memnuniyet işte.

Otobüs yolculuklarım sırasında ise ilk gençliğimde dinlediğim şarkıları dinliyorum kimseye çaktırmadan... Genç bir çocukken iki haftalık harçlığımı vermektense gizlice arakladığım bir albümü dinler gibi..."

Güncelnet
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.