ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 49 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Geleceğe ve çağdaşlığa yatırım… Sayı: 616 - 01.09.2008


(Leyla Gencer Şan Yarışması için geri sayım başlıyor… )

Geçen hafta bu köşede “Aydınlığın Beden Sesi” yazımı okuyanlar yaz sıcaklarının başıma vurduğunu ya da  ülke gelişmeleri karşısında mantık akıl dengemi yitirdiğimi sanmış olabilirler…  Yakında İstanbul’da izleyeceğimiz Alvin Ailey Dans Topluluğu’ndan söz ederken, işte fotoğrafta yeryüzünün  belki de en “güzel” kadın siluetine sahip  Judith Jamison diyorum. Oysa siz fotoğrafta yine ırkının güzel ama erkek temsilcisini görüyorsunuz. (Tamam erkek kadın giderek birbirine benzemeye başladı ama bu kadar da değil!) Alvin Ailey’in  “Aydınlanma” adlı en ünlü eserinin tüm topluluğun katılımıyla  tabutu başında saygı duruşu niyetine tekrarlandığını göresiniz diye işte fotoğrafı diyorum. Siz arayın ki bulun “Aydınlanmayı”… Hayır henüz sapıtmadım! Teknik bir yanlışlık oldu! (Bu hafta doğrusunu yayınlıyoruz.) Okurlardan özür  dilerken 17 Eylülde başlayacak temsillerin biletlerinin 23. Ağustos’ta satışa çıktığını belirteyim.

Onsuz ve onunla  

Boğazın sularına karışan küllerle Leyla Gencer’in yaşam öyküsü sonlanmış olabilir  ama onun müzik tutkusu,  çağdaş evrensel değerleri yüceltmesi  ve  geleceğe yatırım yapma azmi devam ediyor.

Nasıl mı? İşte “Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması” … Önümüzdeki hafta İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve La Scala Akademisi işbirliğiyle İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Leyla Gencer’in yakın dostu ve  Türk Operası’na sonsuz emek vermiş  Aydın Gün’ün çabalarıyla ilk kez 1995’de gerçekleştirilen   bu yarışmanın,   bu yıl beşincisi yapılıyor.  Doğuş Grubu ve Garanti Bankası sponsorluğunda, Borusan Holding'in katkılarıyla gerçekleşen bu olay , Leyla Gencer’in “misyonum” dediği  düşüncesiyle bütünleşiyor. Bu misyon,  çağdaş kültür bayrağını elden ele yarınlara  taşımaktan başka bir şey değil.  Genç kuşaklara  yeni olanaklar tanımak,  geleceğin sanatçılarını keşfetmek, onlara yeni yollar açmak,  o yollarda ilerlemelerini sağlamak ve  onları yeryüzünün ortak  kültür ve  müzik uygarlığının bir parçası kılmak…

Yarışmanın ön elemeleri Milano’da  La Scala’da  yapılmıştı. O zaman Leyla Gencer hayattaydı. Onun başkanlığında çeşitli ülkelerden 137 şancının başvurusu değerlendirilmiş ve İstanbul’daki yarışmaya katılmaya hak kazanan 16 ülkeden 40 yarışmacı belirlenmişti.  

Şimdi aramızda değil. Ama bence bu yarışma sürdükçe, her zamankinden çok aramızda olacak. Çünkü bu yarışma,  çağdaşlık düzeyini yakalamak yolundaki adımlardan biri. Çeyrek finaller  izleyiciye kapalı,  yarı final (28/08 Cemal Reşit Rey Salonu )   ve final (30/08 Aya İrini) izleyiciye  açık yapılıyor. İkisini de kaçırmayın harika bir deneyim ve zenginlik kazanacaksınız!  

Her yarışmanın önemini ve seçkinliği belirleyen,  katılımcılar kadar jüri üyeleridir de... Bu yıl da karşımızda dünya çapında bir jüri var.  La Scala Tiyatrosu Genel Müdürü ve Sanat Yönetmeni Stéphane Lissner (Jüri Başkanı), Teatro del Maggio Musicale Fiorentino Sanat Yönetmeni Paolo Arcà, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Baş Rejisörü Yekta Kara, Sferisterio Opera Festivali Sanat Yönetmeni Pier Luigi Pizzi, Napoli San Carlo Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Yardımcısı Gianni Tangucci ve Valencia Opera ve Tiyatrosu Sanat Danışman Vincenzo de Vivo’dan oluşuyor.

Sarıgül’e sesleniyorum

Anımsayacaksınız bir de  Şişli Belediye Başkanı  Sarıgül’ün  sahip çıktığı bir proje var. Leyla Gencer’in  hayattayken onayladığı,  Huşper Akyürek tasarımı olan heykel…  Yıllardır Leyla Gencer'in değerini bilen ve Genceri yakından  izleyen Mustafa Sarıgül,   bu  projeye Türkiye'nin aydınlık yüzü olarak  bakmış sanatçılara saygının ölümlerinden sonra değil, yaşarken  yerine getirilmesini  savunmuştu. Bu amaçla hızla yer saptanmış, (Nişantaşı'nda Maçka Parkı'nın  caddeye en yakın ucu) ve ön çalışmalar tamamlanmıştı.  

Şimdi Sarıgül’e sesleniyorum: Umarım Leyla Gencer’in sağlığında başlatılan çalışma, ölümünden sonra durdurulmamıştır. Başta Prof. Metin Sözen ve  Doğan Hızlan olmak üzere işin takipçisiyiz. Uluslar arası  Leyla Gencer Şan Yarışması günleri, (25 – 30 Ağustos) projeyi hızlandırmak, temel atmak harika bir fırsat! Ne dersiniz??? 

Haydi D-Marina’ya!

Ey ahali!  Haydi D- Marin Turgutreis ‘e diye haykırmak geliyor içimden!

Şu Bodrum yarımadasını her yaz dolduran  millet,   koca yarımadada kitapçıları yaşatamaz  barları yaşatıyor olabilir ; tepişmekten yorgun düşerek dinlenceden çoook uzak düşmüş olabilir; sanatla manatla hiç mi hiç ilgilenmiyor olabilir….  Ama yine de   bugünden başlayarak  Turgutreis  D-Marina’ya bir uğrayıverin! Hele günbatımlarında , hele akşamları! Muhteşem bir  program, olağanüstü bir şölen. (İki gün önce bu sayfalarda yayınladık, bakıverin!)  Bir de bakarsınız  siz de herkes için klasiklerin, çağdaş ve evrensen değerlerin peşine takılır oluvermişsiniz… Veeee, önünüzde bir pencere, bir pencere daha, bir pencere, bir pencere daha açılıvermiş…

Cumhuriyet
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.