ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 76 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“Şan” finalinde Nazlı Deniz Boran ipi göğüslediSayı: 617 - 02.09.2008


KRİTİK

5. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın final gecesi ve ödül töreni, 30 Ağustos’ta Aya İrini’de yapıldı. Dördü Türk olmak üzere yedi yarışmacının katılmaya hak kazandığı finalde birincilik Nazlı Deniz Boran’ın oldu.

Leyla Gencer Şan Yarışması, ülkemizde hem yurt içinden hem de yurt dışından genç yeteneklerin katılımına açık tek organizasyon. Seyirci açısından eğlenceli sayılabilecek şan yarışmalarının kanımca esas önemi, opera emprezaryolarının, tiyatro müdürlerinin, festival yönetmenlerinin yeni yeteneklerle tanışmasında yatıyor.
Kariyerlerini kendi ülkeleriyle sınırlı görmeyen gençler, bu platformlar sayesinde yurt dışında rol, eğitim ve burs seçeneklerini araştırırken, jüri de yetenek, renk, sanatsal mizaç ve başka kriterlere göre değerlendirmelerini, seçimlerini yapıyor.

Çok iyi bir fırsat

Bu tür yarışmaların Türkiye’de kurumsallaşmasıyla birlikte konservatuarlarda okumakta olan operacılarımızın vizyonlarının bir değişimden geçmekte olduğunu söyleyebiliriz. Önlerindeki olasılıkları artıran gençler kendilerine farklı kariyer ve yaşam alternatifleri yaratıyorlar. Avrupa’nın neredeyse her ülkesinde yaşamını sürdüren bir genç Türk şarkıcısı var artık.

Şan yarışmalarının tartışılan yönü ise üç, dört şarkı söylemekle sınırlı olan yarışma elemelerinin saatler süren opera eserindeki performansı ölçmek için yeterli olup olmadığı. Opera sanatı, uzunluğundan da kaynaklanan güçlükleri nedeniyle, bir şarkıcının müthiş enerji hesabı yapması gereken bir sanat dalı.

Göz dolduran performans

Örneğin ilk aryanızda çıkıp tüm enerjinizi tüketirseniz, ikinci perdede ne yapacaksınız? Enerjinizi doğru olarak nasıl dağıtabilirsiniz? Gerçekliği böyle yaşanan bir sanat dalında, şan yarışması formülü yüzde yüz bir ölçümleme yapabilir mi bilemem ama bu tartışmalı noktaya rağmen, yarışmaların güzel sesleri yakalamak, sergilemek, halka ya da sanat yönetmenlerine tanıtmak için yine de çok iyi bir fırsat olduğu kesin.

5. Uluslararası Leyla Gencer Yarışması’nın gündemimize kazandırdığı güzel sesler var. Yarışmada birinciliği elde eden soprano Nazlı Deniz Boran ince kıvamlı koloratür sesi, çok yüksek tonlara rahatça çıkabilmesi ve ses kıvraklığıyla göz doldurucu bir performans elde etti.

Yarışmada seslendirdiği Offenbach’ın müthiş geniş ses aralığı gerektiren eğlenceli aryası seyirciyi de gülümsetti. Boran’ın teatral ifadelerle beslediği performansının genel seyircinin en çok etkilendiği icralardan biri olduğunu da söyleyebilirim. Kimi entonasyon pürüzleri olsa da, Boran’ın yolunun açık olduğu su götürmez. 

İkinci ve üçüncüler

Yarışma ikincisi Kishani Jayashinge lirik rollerine gidebilecek yumuşak dokulu sesiyle herkesin etkilendiği bir şarkıcıydı. Charpentier’nin “Louise”inden söylediği “Depuis le Jour” ile hülyalı bir yorum elde etti. Sri Lanka gibi operanın neredeyse hiç yeri olmayan bir ülkeden böyle bir ses çıkması ise takdir topladı.

Üçüncülüğü iki ses paylaştı: Gürcü mezzo-soprano Anita Rachvelishvili ve Güney Koreli bariton Eung Kwang Lee. Bizet’in “Carmen”inden “Çingene Şarkısı” ile yarı finalde fırtınalı yorumundan çok etkilendiğim Rachvelishvili, finalde aynı mükemmeliği yakalayamasa da sesi üzerindeki hakimiyet, gürlük kapasitesi ve ruhsal ateş açısından benim favorilerimden biriydi.

Dinleyiciyi sürükledi

“Palyaço” operasındaki bariton aryasını son derece müzikal ve güçlü bir yorumla sunan Lee de yarışmanın bir diğer gözdesiydi. Her ölçüyü dengeyi aşmayan duyguyla okuyabilen, dinleyiciyi an be an sürükleyen bu baritonu da not ettik.

Dereceye girmeyen diğer yarışmacıları da başarılarından ötürü tebrik ediyor ve yeni sesleri tanımak için iki yıl sonra yapılacak olan Leyla Gencer Yarışması’nı dört gözle bekliyoruz.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.