ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 19 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bulgaristan’ın “Sanatçı” pazarı.Sayı: 618 - 03.09.2008


Mavi Nota’nın anket formuna yeni ayla birlikte yeni bir forum açtım. Devlet Konservatuarlarının yetenek sınavlarına giren öğrenci sayısı örneğin bir on yıl önce okul başına 700 civarında iken şimdi yine okul başına 100 ya da 150 civarına inmesinin nedenleri üzerinde durmak istedim.

Bunu siz değerli okurların görüşleri doğrultusunda kullanacakları oylardan çıkacak sonuca bıraktım.

Tabii ki bu konuda yapacak çok şeyimiz yok. Sadece düşünce üretip yetkilileri uyarmaktır bize düşen görev.

İşin en üzücü tarafı ise yetmiş üç milyonluk ülkemiz nüfusunun yarısını yirmi beş yaş altı genç nüfus oluşturmakta. Büyüklerimiz çıkıp istihdamdan falan dem vurmakta ama bu istihdamı gerçekleştirecek programları bir türlü hazırlayamıyoruz.

Dikkat ediyorum üniversite sınavında herhangi bir yüksek öğrenim programına giremeyen öğrenciler kendilerine hiç bakmadan özel yetenek sınavlarına yöneliyorlar. Hal böyleyken bile bir okula müracaat eden aday sayısı 200’ü geçmemektedir.

Yani yeteneksizlerin girdiği yetenek sınavı yapılmaktadır artık ülkemizde…

Madalyonun diğer yüzünde ise Devlet Konservatuarlarının program yetersizlikleri, araç ve gereç eksikleri, bu okullardan mezun olan öğrencilerin iş bulabilme kaygılarının hat safhada olması, devlete ait ödenekli sanat kurumlarının istihdam sorunları, popüler kültürün her şeyin önüne geçmesi gibi nedenler ilk bakışta önümüzde duran nedenlerdir.

Bir de alt yapı noksanlıkları tamamlanmadan mantar gibi Devlet Konservatuarı açmak bu işin tuzu biberi olmuştur ne yazık ki…

Sözü şuraya getireceğim aslında:

Komşumuz Bulgaristan bu işi o kadar güzel çözmüş ki dinlediğim zaman hayretler içinde kaldım.

Nüfus bakımından onda birimiz, toprak bakımından yedide birimiz olan Bulgaristan’da edindiğimiz bilgiye göre yüzden fazla Devlet Konservatuarı statüsünde eğitim veren okul var. Bu okullar her yıl mezun vermekte ve bunlar özel ya da devlet kuruluşlarında istihdam edilmektedir.

İşte işin çarpıcı yanı burada.

Bulgaristan yetiştirdiği sanatçılarını pazarlamaktadır. Yanlış okumadınız parası karşılığında pazarlamaktadır.

Nasıl mı?

Avrupa’nın belli başlı operaları, koroları, örneğin Hamburg Operası, Nürnberg Operası, Strasbourg Operası gibi kadroları otuz ya da kırk kişi ile sınırlı operalar geniş kadrolu bir eser sahneye koyduğu zaman Avrupa’da faaliyet göstermekte olan söz konusu sanatçı ajanslarından ihtiyaçları kadar sanatçı talep etmekte, bu ajanslarda irtibatta oldukları ve her an sanatlarını icra etmeye hazır olan Bulgar sanatçıları otobüslere bindirerek istenilen yere göndermekte, dolaysıyla hem talepte bulunan operanın sanatsal faaliyeti gerçekleştirmesi sağlanmakta hem de bu sanatçılar emeklerinin karşılığı olan paraları kazanmaktalar.

Profesyonelliğe bakar mısınız?

Böylelikle okulların yüksek düzeydeki eğitim normlarına devam etmeleri sağlanmakta hem de konservatuarlardan mezun olan sanatçılar istihdam edilmektedirler.

Böyle şeyleri biz neden düşünmeyiz ki?

İşte bu soru benim hep karşımda kocaman bir soru işareti olarak durmakta sevgili okurlar…

Cuma günü görüşene değin esen kalın…


Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.