ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 45 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Türkmen Kızı ( Perdesiz Gitar: "Erkan Oğur" ) Sayı: 637 - 07.10.2008


Sanatçı: Özlem Taner
Albüm İsmi: Türkmen Kızı
Yapım Yılı: 2007
Yapımcı: Kalan Müzik

Katkıda Bulunanlar:

Perdesiz Gitar: Erkan Oğur, Ud: Mete Aslan Perküsyon: Cengiz Ercümer Perküsyon: Mehmet Akatay Perküsyon: Soner Akalın Perküsyon: Ömer Avcı Keman: Neriman Güneş Keman: Özlem Göncü Bas Gitar: Aytekin G. Ataş Tanbur: Engin Arslan Cümbüş: İlyas Tetik Davul: Cengiz Baysal Davul: Volkan Öktem Akustik Gitar: Aytekin G. Ataş Klasik Gitar: Işın Kucur Bağlama: Özlem Taner Bağlama: Erol Mutlu Elektro Bağlama: Erol Mutlu Dilsiz Kaval: Eyüp Hamiş Divan Bağlama: Özlem Taner Mey: Ertan Tekin Kontrbas: Rıza Okçu Zurna: Ertan Tekin Divan: Engin Arslan Rebab: Hasan Esen Dutar: Engin Arslan Klarinet: Serkan Çağrı Yapım: Hasan Saltık Mastering: Michael Schwabe Grafik Tasarım: Burcu Kayalar Fotoğraf: Ayça Kobanyay styling: Murat Tepe Yapım: Kalan Müzik Baskı: FRS Matbaacılık

Albüm Açıklaması:

Kekemelikten Kurtulur Anadoluca ki, Dünya Dünyaca Dillensin, Bin Dilin Yankısı Hissedilebilsin Sonsuz Boşluklarda…

“Kadın Ağızlı Türkü” kavramının;yaşadığımız topraklar üzerinde,ataerkil söylemin türkülerin dünyasına da müdahale etmekten geri durmadığı hesaba katılınca,hak ettiği yeri, hala bulamadığını vurgulamak gerekir.

“Kadın Çalışmaları” bazı üniversitelerde ayrı bir bölüm olarak çalışmalarını sürdürmektedir,”Kadın Araştırma Merkezi” ayrı bir yapının adı olagelmektedir ancak,bir avuç heveslinin terleriyle ıslanmaktadır koridorları ne yazık ki.

Bu hevesliler de,televizyon dizilerinden,reklamlardan,eğlence programlarından,sinema filmlerinden,çok satan veya bilinen kitaplardan yola çıkarak sorgulamaktadırlar kadının konumunu ve erkeklerin hemcinslerine nasıl baktıklarını.

Kırsala yüzünü dönen etütlerde ise sadece istatistiki veriler ve iki cümleyi bazen geçen cümleler genişletmektedir dağarcıkları

Folklora odaklanan mesailer de eleman sayısı bir türlü çoğalmayan aynı küme tarafından doldurulmaktadır ve bununla da ite kaka bir arpa boyu yol kat edildiği görülmektedir bu güne kadar.

Unkapanı’ndaki cinsiyetçi mütegalibe heyetine inat, müziğin hemen her alanındaolduğu gibi” Kadın Ağızlı Türkü” konusunda da pas arıtan Kalan Müzik; Melih Duygulu’nun hazırladığı “Anadolu Ninnileri”, Feryal Öney’in “Bulutlar Geçer”inden sonra,Özlem Taner’in “Türkmen Kızı” albümünü de bu başlıktaki eksiklikleri gidermek adına çıkararak vitrinlere,akademisyenleri bu alanda da yoğunlaşmaları için de göreve çağırmaktadır adeta

Cengiz Özkan’ın nahif sesiyle dişil ezgiler diyarında gezindiği “Gelin”;Hasan Saltık Gibi Don Kişotlar’ın da olabileceğini akla getirerek,maddi bir karşılık beklenilmeden hazırlanan,Ayşegül Yordam Tansal İmzalı “Nettim Size” albümleri de dahil edilmelidir elbette bu, geceyi gündüze katması gereken çalışmalara.

Dertli Divani’nin “Hasbıhal” indeki vokaliyle,Batıni gezegeni soluksuz turuna şapka çıkarılan yorumcu,bu çalışmasıyla,“Seher Vakti” deyişindeki performansı bir tarafa bırakılırsa,Barak ve Uzun Hava konusunda,her daim sözü geçecek bir isim olacağının işaretlerini de vermektedir.
Bir Barak ezgisi olan “Seher İnende” ile perdesini aralayan albüm;bir anda,Arguvan’dan Kilis’e,göstermelik modernizmin yazboz tahtasına dönüşmeyen,eril tahakkümün kulak arkası edildiği dişil bir coğrafyaya tutundurmaktadır dinleyicisini.

“Ezo Gelin”le Suriye dağlarından bu ellere “el eyleyecek” tir takipçi Taner’e uyarak ve güneşi sadece “kemerinin kaşında” gören gölge sürgünü gelinin ve gelinlerin dillenişine şahitlik edecektir derken.

Dağ başlarına çıkartılan, oradaki metruk bir evin sıvasız duvarına asılmış delik deşik olmuş,işlevini yerine artık getiremeyecek bir elektir aslında;düz ovada,buğday başaklarının ardına gizlenmiş;sağır,dilsiz ve kör çocukluğun ve gençliğin eteğinden dökülenler başlatmıştır bu sürgünü çünkü.

Aşk özbenlikten,özvarlıktan bir kaçış aracı;biricik, kutsal ve yaldızı bol bir ziynet eşyası olmaktan kurtulabilmiş midir gerçekten ;tenin tenle, ruhun ruhla,cinsiyetçi tahakkümü devreye sokmayan , yıllara meydan okuyacak içli dışlılığına kim, parmakları yoracak kaç örnekle tanık olabilmiştir ki bu topraklar üzerinde?

Cürek istasyonunda sevdiğine sitem dolu cümlelerle seslenen kara bahtlı kem talihlinin sözgelimi;yola çıkan trenin, rayların değil,paramparça olmuş yüreğinin üzerinde ilerlemesi boşuna mıdır acaba?

Bahtın kem,talihin kara olacağına kendisi ve aynı yazgıyı paylaşan(!?) hemcinsleri karar verebilmişler midir ilkin, bir kez de olsa?

Giriş cümlesini kendilerince kuramadıkları için oturmamışlar mıdır, “baykuş gibi dam başlarına”; ehlikeyifliğin belirtisi olarak mı düşünmek gerekir bu girişimlerini de?

Burunlarına bin demet ebruli çiçeği, kilometrelerin ölçemeyeceği uzaklıklardan getiren saka sürüsünü ne zaman kimler uzaklaştırmışlardır diyarlarından; çevrelerine bu doymak bilmez yırtıcılar gibi bakmak zorunda niye kalmışlardır ki öylesine?

Cevabını, derleme acemilerinin oluşturduğu hem eril hem detone koro veremediği için hala dehlizlerde değiller midir nice Cürekli?

Bağlamasını da eline alan Özlem Taner’i yalnız bırakmayarak; kemanlarıyla Neriman Güneş ve Özlem Göncü; klasik gitarıyla Işın Kucur ve çok boyutlu yorumlarıyla gözümüzde boşluk bırakmayan Burcu Kayalar, aynı soruyu, bu albüm sayesinde yöneltmişlerdir bir kez daha ve ”cevabı almaktan başka bir seçenek yoktur ve olmamalıdır bu vakitten sonra” diyerek, almışlardır ellerine enstrümanları ve kalemi.

Orkestranın erkek üyeleri de, bu mekanizmanın bir aygıtı olmadıklarını göstererek taşımışlardır Taner’in avazını,2 Temmuz 1993 doğumlu Anka Kuşu Akarsu’nun ve ”Bozkırın Tezenesi”nin yanına gelişme bölümünde.

Aşık Mahsuni ile “Garip”lere hal tercümesini; avazını,70ler’in atmosferinden nasiplendirerek bu işinin ehli ekiple yazan Taner; geleneği dinin,dini geleneğin içerisinden,depolitizasyon sürecinden sonra, daha derinden ve bir o kadar da ezbere okumaya, seksen iki şehirden farksız bir yerde durarak devam eden Erzurum’un yaylalarına ve Aşık İkrami’nin mekanına aynı titizlik sergilenerek varamamıştır ne yazık ki!

Anlatılan hikayeye,bu kuzey doğu bölümündeki ilerleyişte sadık kalınmadığı için,oralarda ifadesini bulan mağrur duruşlardan ve sızlanışlardan haberdar olamamıştır dikkatli,bilinçli dinleyici de.
Kardeş Türküler’ in biçimlendirdiği ritme, her ezginin ve sesin yakışamadığı anlaşılmıştır ve başların pervaneden daha hızlı döndüğü, yaylanın ezeli ebedle katıp karıştırdığı nahoş bir kompozisyon oluşturulmuştur böylece.

Serdar Ateşer, Kemal Sahir Gürel, Erol Mutlu;bu olumsuz gelişmeye rağmen,yine de,düzenlemede çağ yerine ip atlayanlar kategorisine,türler arası alışverişlerden kazançla çıkarak, dahil edilmeyeceklerini belgelemişlerdir ve “Türkmen Kızı” albümüyle,Türkiyelilerle; Feryal Öney, Aynur Doğan, Nilüfer Akbal gibi halleşen,bir sese eşlik etmişlerdir;çalışmanın mihman olduğu fakiranelerde;evrenselliğin zenginliğinden sıklıkla istifade edilsin;milliyetçiliğin fakirliği,çaresizliği ve verimsizliğiyle kalınmasın,bin dile bin dil katan, adına cinsiyetçilik denilen,boğazlarda birikmiş balgamı da bir çırpıda dışarıya atan, tertemiz bir coğrafya ve tarih yeniden yaratılsın diye.

Mehmet Akif Ertaş


1. Seher İnende 05:35
2. Ezo Gelin 04:38
3. Bu Sene 05:52
4. Yüce Dağ Başında 1 Mayıs (Enstrümental) 05:42
5. Seher Vakti 03:246. Yalan Dünya 03:19
7. Bu Mezarda Bir Garip Var 04:27
8. Başına Döndüğüm 05:07
9. Garip 04:47
10. Hani Yaylam 05:01
11. Bülbül 03:37
12. Sunam 04:37

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.