ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 107 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Türk tiyatrosu hafızasını uğurladıSayı: 636 - 06.10.2008


Ankara’da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını kaybeden tiyatro araştırmacısı yazar Metin And, dün İstanbul’da toprağa verildi

Ankara’daki evinde kalp krizi geçirdikten sonra vefat eden Metin And’ın cenazesi, önceki gün ailesi tarafından İstanbul’a getirildi. And’ın cenaze töreni, dün Teşvikiye Camii’nde öğle namazını takiben yapıldı.

Metin And’ın kızı Esra And ve kardeşi Tuncay Çavdar’ın taziyeleri kabul ettikleri törene; aralarında Genco Erkal, Cevat Çapan, Doğan Hızlan, Adalet Ağaoğlu, Işıl Kasapoğlu, Behiç Ak, Arif Keskiner, Orhan Alkaya, Raşit Çavaş, Egemen Berköz, Hıncal Uluç, Erol Keskin, Dinçer Sümer, Gürol Sözen, Ayla ve Beklan Algan, Suna Selen, Kerem Kurdoğlu, Engin Ayça, Muazzez İlmiye Çığ, İskender Pala, Cengiz Özek ve Sermet Erkin’in de bulunduğu çok sayıda sanatçı, yazar ve Metin And’ın sevenleri katıldı.

‘Gelecekmiş gibi’

And’ın ilk eşi Prof. Dr. Şara Sayın, “Bu bana Metin’in muzipliklerinden biri gibi geliyor, onun için di’li geçmiş kullanamıyorum. Sanki çıkıp gelecekmiş gibi” diyordu başsağlığı dileyenlere.  And’ın kardeşi mimar Tuncay Çavdar ise şunları söyledi: “Yakın ama birbirine uzak duran iki kardeşiz. Çocukluktan beri onun her konuda çıraklığını yaptım; hokkabazlıkta, tiyatroda... Senede bir bile buluşsak bıraktığımız yerden söze devam ederdik. Bir yarımı kaybetmiş gibiyim.”

Çavdar’ın temennisi ise ağabeyi Metin And’ın, aralarında ‘Osmanlı çarşı ressamları’ üzerine bir araştırmasının da bulunduğu son çalışmalarının yayımlanmasıydı. And’ın son çalışmalarının yanı sıra, eşi benzeri zor bulunan arşivinin nasıl değerlendirileceğine, asistanları ve yayıncısı tarafından yapılacak tasnifin ardından karar verilecek. And’ın cenazesi, Eski Kozlu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

‘Hep ileriye baktılar’

IŞIL KASAPOĞLU: Türk tiyatrosunun temel taşlarından biriydi. Tiyatroda ulaşılması, aşılması gereken bazı oyuncular,  yönetmenler, hocalar vardır. Metin And da onlardan biriydi. Türk tiyatrosu günden güne fakirleşiyor,  ulaşılacak yeni hedeflerimiz çok azaldı. İnşallah gençler yüzümüzü kara çıkarmaz, güne ve etraflarına bakmaktansa ileriye bakarlar. Metin And hep ileriye baktı.

‘Ölümsüz oldu’

AYLA ALGAN: O ölümsüz oldu, tasası kaldı bize. Gençlere bıraktığı miras çok büyük. Gençler onun araştırmalarından çağdaş Türk tiyatrosuna neler dökebileceklerini bir düşünseler... Metin And ömrünü verdi bu araştırmalara, onlar da bilgisayarda bir tıklatsalar yeter.

Benzersiz bir insandı’

CEVAT ÇAPAN: And’ı önce bir sihirbaz olarak tanıdım ben. Sınıf arkadaşım Tuncay Çavdar’ın ağabeyi... Biz Robert Kolej’in hazırlık sınıfındayken o Galatasaray Lisesi’ni bitirmek üzereydi. Bir arkadaşıyla bizim okulda sihirbazlık gösterisi yaptı. Yıllar sonra bir de baktık ki, başka bir sihirbazlık gösterisi olarak önemli bir tiyatro-bale eleştirmeni ve araştırmacısı olmuş. Benzeri olmayan bir insandı; şakacı, sevecen. Ama bir bilge olarak da sevildi.

‘Yeri doldurulamaz’

ANİ İPEKKAYA: Özel Kadıköy Tiyatrosu’ndayken bir arada olma fırsatımız oldu. Bu gibi insanların yerinin nasıl dolacağını düşünerek üzülüyorum.

‘Köşetaşı olacak’

BEHİÇ AK: Metin And, yaşadığı dönemde de, öldükten sonra da Türk tiyatrosunun referans noktalarından biri. Her zaman değeri artacak, yaptığı araştırmalara başvurulacak. Hani köşetaşı denen bir klişe vardır, Metin And bin yıl da geçse bu topraklardaki tiyatroyla, gösteri sanatlarıyla ilgili bir köşetaşı olacak. Hepimiz Metin And gibi bir değerle aynı dönemi paylaşmaktan mutlu olarak yaşadık. 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.