ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 144 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Klasik müzik için bir başucu kitabı!Sayı: 638 - 08.10.2008


Susan Sontag, fotoğrafçılık konulu denemelerini bir araya getirdiği “Fotoğraf Üzerine”de bütün sanatlara genişletilebilecek tespitlerde bulunur. Ona göre, bir savaş veya soykırım sahnesinden gördüğümüz ilk fotoğraflar bizi çarpar, böylece ‘daha fazlasını görmenin yolu da açılmış olur’. Ancak “Bu görüntülere tekrar tekrar maruz kaldıktan sonra aynı olayın giderek daha az gerçek hale geldiğini unutmamakta fayda var” der Sontag.

Aynısı müzik için de geçerli değil mi? Müzik parçaları günümüzde fotoğraf kadar hızla, dijital olarak çoğaltılıp, internette, filmlerde, reklamlarda sürekli kulağımıza çalınırken, bir Bach ya da Puccini eserinin ‘daha az gerçek’ olduğunu söylememiz yanlış olur mu?

Bu müzikal bilgi karmaşasının ortasında doğrulara ulaşmak için çözüm ancak müzik eleştirmenlerine başvurmak olabilir... Sözgelimi, Oxford ve Birmingham üniversitelerinde müzik eğitimi almış, uzun yıllardır İngiltere’nin Daily Telegraph, Sunday Times ve BBC Music Magazine gibi yayınlarında eleştiriler kaleme alan Matthew Rye’a. Rye yönetiminde, 9 ülkeden 35 uluslararası yazarın kaleme aldığı “Ölmeden Önce Dinlemeniz Gereken 1001 Klasik Müzik” adlı kitap Türkçede Caretta Yayınları tarafından yayımlandı. Türkçe çeviriyi Hilal Doğanay’ın editörlüğünde 12 kişilik bir ekip üstlenmiş. Eserde, 12. yüzyıldan günümüze, 1001 klasik Batı müziği parçası kronolojik sırayla inceleniyor. 

Bilinenler ve bilinmeyenler

Rye önsözde, Sontag’ı hatırlatır biçimde yorumluyor müzikal kayıt zenginliğini:
“Günümüzde müzik her yerdedir ve yaşamlarımızda çağlamaktadır. Bunun olumlu yanı, gündelik varoluşumuzda canlı bir film müziği oluşturmasıdır. Bazı açılardan ise fenadır; müziğin her yerde varoluşu bizi hissizleştirir.”

Bu bakımdan Rye, günümüzde salt klasik müzikte bile müthiş bir çeşitlilik olduğuna dikkat çekip, kitabın müzik meraklılarına, 900 yıllık bu birikime neresinden başlayacakları konusunda yardımcı olacağını söylüyor...

Editör, sadece Bach veya Mozart gibi olağanüstü çalışkan bestecilerin külliyatının bile 1001 eseri doldurabileceğini belirtip, bu yüzden, daha az bilinen büyük bestecileri ve eserlerini kitaba özellikle dahil ettiklerini belirtiyor. Küçük plak şirketlerinden çıkan, az duyulmuş kayıtlara da yer verilmiş. Editör, her şeye rağmen listenin son tahlilde kişisel olduğunu, genel geçerlik iddiası taşımadığını vurguluyor.  

İlginç paralellikler

Çalışma, 1100’lerde Bavyeralı keşişlerce derlenen şarkı ve dans koleksiyonu “Carmina Burana”yla açılıyor: Az bilinen bir evreyi kapsayan bu ilginç bölüm Ortaçağ bestecilerinin yanı sıra John Dowland ve Claudio Monteverdi gibi Rönesans bestecilerine kadar geliyor. Sonraki altı bölüm ise 1700’lerden günümüze kadar uzanan dönemi kabaca 50 yıllık bölümler halinde inceliyor. Sıralama, kronoloji esasına göre yapıldığı için, öğretici çakışmalar söz konusu...

Örneğin genç Ludwig van Beethoven’in ilk önemli eserlerinden “Patetik” sonatını yazdığı 1798’de, yaşlı Joseph Haydn’ın da en büyük oratoryosu sayılan “Yaratılış”ı kaleme aldığını görüyoruz. Beethoven’in ölmeden üç yıl önce yazdığı 1824 tarihli “Neşeye Övgü”süyse, genç Schubert’in “Bakire ve Ölüm Kuarteti”yle aynı yıla denk düşüyor. Veya 1889 yılında Fransız Satie, Rus Scriabin ile Çaykovski, Çek Dvorak ve Alman Strauss’un apayrı kentlerde başyapıtlar kaleme aldığını bilmek, bu parçaları dinleme deneyiminizi şüphesiz etkiliyor.

Eserde en geniş yer ayrılan bölümün 1901-1950 yılları olması dikkat çekici. Kitapta eserlerle ilgili önemli isimlerin görüşleri de alıntılandığı için, Fransız Claude Debussy’nin Rus Igor Stravinsky’nin “Bahar Ayini”ne, Stravinsky’nin ise Fransız Maurice Ravel’in “Daphnis ve Chloe”sine hayran olduğunu öğreniyoruz.

Kitapta Sibelius’un 1905 tarihli “Keman Konçertosu”nun 20. yüzyılın en çok kaydedilmiş konçertosu olduğu belirtiliyor: Eleştirmenler, bu eserde genç kuşaktan Viktoria Mullova’nın kaydına yer vermiş, ancak David Oistrakh veya Ginette Neveu gibi tanınmış yorumculara ait kayıtları hakkında da bilgi sunulmuş - diğer eserlerde yapıldığı gibi. Böylece müzikseverler, farklı kayıtları karşılaştırma imkanı yakalıyor.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.